آسیبهای شبکههای ماهوارهای(قسمت دوم )
جنگ نرم یک جنگ واقعی است که ذهن جوانان ما را مورد هدف قرار داده و با قطع ریشه ها، فرهنگ و وقار را در جوانان از بین می برد.
بیتوجهی به خطرات ماهواره نتایج تلخی برای خانوادهها در پی دارد
دریافت
حجم: 3.96 مگابایت
توضیحات: اپلیکیشن وبلاگ قرارگاه فرهنگی و اقتصادی بازرگان
ورود تنوع طلبی و بی غیرتی از مرز های شخصی و خانوادگی به مرزهای اجتماعی
ورود دیشهای ماهواره به حریم خانوادهها ایمان و اعتقادات اسلامی را نشانه گرفته و خطرات و عواقب ناخوشایندی برای خانوادهها در پی خواهد داشت.
وجود هر ماهواره در ایران نماد یک سرباز آمریکایی است .
ورود ماهواره به خانهها به معنای تعطیل شدن نماز اول وقت است
با عدم استفاده از ماهواره ،راه نفوذ شیطان را مسدود کنند.
مجاز شمردن خیانت زن به شوهر وزشتی زدایی از روابط قبل از ازدواج وحتی حاملگی بدون روابط قانونی، اهانت به والدین وبی توجهی به آنها ، نفوذ جادو وطلسم در زندگی روز مره بازیگران تنها بخش کوچکی از آسیب های ماهواره می باشد.
بررسی چند آسیب مهم ماهواره
یکی از کارکردهای سریالها و فیلمهای پخش شده در ماهواره این است که القا می کنند که آزادی دختران در خارج از خانه است. یعنی دختران جوانی که به صورت سنتی در خانه با محدودیتهایی روبه رو هستند که مقداری از آن هم ضروری و لازم است، اینها را دچار حس زندانی بودن در خانه میکنند.
در فیلمها دختران موفق را کسانی نشان میدهند که خارج از خانه آزاد هستند و دخترانی که داخل خانه هستند را نا موفق و افسرده نشان میدهند و کم کم این حالت که معمولاً هم از طرف خانودهها مدیریت نمیشود به عقده و افسردگی منجر میشود و خدای ناکرده به فرار و رویگردانی جوان از خانواده کشیده میشود و فرزندی که از طرف خانواده جدا شد انواع آسیبها و انحرافات در انتظار اوست.
2- اختلافات خانوادگی و شکستن حریمهای خانواده
یکی دیگر از خطرهایی که سریالهای ماهوارهای دارند این است که در بسیاری از این فیلمها افراد با انزوا طلبی و حتی مقابله با افراد خانواده و حتی خیانت به خانواده میتوانند به موفقیت برسند.
این فضا کم کم خانواده را به سمت بدبینیها و کم اهمیت شدن نقش پدر، ایجاد اختلاف بین زوجین و دور شدن فرزندان از خانواده میکشاند وقتی پدر و مادری با دختر و پسر جوانشان فیلمی را میبینند که یک معاشقه و لو خفیف صورت میگیرد این مسأله پردههای حجاب و عفاف را از بین میبرد و فقط خدا میداند که در خانوادههایی که قبح این مسائل بشکند چه اتفاق ناگواری میتواند به دنبال داشته باشد.
3- بد حجابی و زنان خیابانی
وقتی همه افراد خانواده بدون کنترل و محدودیت پای برنامههای ماهواره مینشینند که برای خانواده مناسب سازی نشده و بی حجابی و بی حیائی در آن موج میزند و هیچ حریمی در روابط زن و مرد نیست کم کم حجاب به عنوان یک ارزش تلقی نمیشود و زنان و دختران خانواده با کم حجابی یا بد حجابی در جامعه ظاهر میشوند و زمانی که کم کم بد حجابی زیاد شد و چشمان هوس باز هم با نگاهشان این روند را تشویق کردند جامعه به فضای خود نمائی برای مردان نا محرم تبدیل میشود و کم کم رابطههای دور از خانواده و زنان خیابانی و روابط پنهانی مردان و زنان متأهل زیاد میشود. در چند سال اخیر آرایشهای بسیار زننده زنان متأهل و دختران جوان که ایران را رکورد دار مصرف لوازم آرایشی بهداشتی جهان کرده است و بروز رفتارهای دوستانه و بیان کلمات دوستانه به نامحرمان در جامعه به شدت زیاد شده است.
4- تبلیغ تنوعطلبی و هوسبازی
آنچه در شبکههای ماهوارهای به ویژه شبکه من و تو و فارسیوان مشاهده میشود این است که بازیگران فقط به دلیل زیباییشان جلوی دوربین هستند و در تمام برنامه زیباییهای صورت و اندام او نمایش داده میشود و احساسات جنسی و شهوت مخاطب را به صورت غیر مستقیم تحریک میکند و مخصوصاً آقایان را تحریک میکند که برای تفریح و تنوع هم که شده دنبال این مسائل باشند و حتی اگر دنبال این مسائل هم نروند ذهنشان درگیر خواهد شد.
کمترین اثر این مسأله این است که روابط زن و شوهرها کمرنگ شده و رضایت جنسی از همدیگر نخواهند داشت و یک ناآرامی و نا امنی روانی و بیاعتمادی به همدیگر در افراد خانواده ایجاد خواهد شد و کم کم فرزندان تحت تأثیر این برنامهها پدر و مادر اصیل و سنتی و مذهبی خود را بی کلاس و عقب افتاده میدانند و خانواده دچار بحران خواهد شد.
5- افزایش خریدهای کاذب و بی برنامه در زندگی، فاصله گرفتن از ساده زیستی و تمایل به زندگی لوکس و اشرافی
6- تبلیغات ضد دینی و ضد اسلامی
شبکههای متعدد در زمینه تبلیغ وهابیت تکفیری و بر علیه شیعه، ترویج مسیحیت تبشیری، ترویج مذاهب خرافی مثل شیطان پرستی و تبلیغ حزب صهیونیستی بهائیت، تبلیغ سکولاریزم و القای شخصی بودن دین، ایجاد شک و تردید حتی در مسلمات دین اسلام فعالیت میکنند.
7- نهادینه کردن بیغیرتی
یکی از ویژگیهای مهمی که اسلام و دیگر ادیان آسمانی حتی کسانی که اهل دینداری نیستند برای یک مرد ارزش میدانند غیرت است و تقریباً همه مردان جامعه ما روی ناموس خود حساسیت دارند و ناموس یکی از ویژگیهای آشنای فرهنگ ماست.
یکی از موانع اصلی انحراف و یکی از سدهای محکم فرهنگی جامعه ما در برابر فساد و انحراف همین غیرت است.
اگر مردی حساسیت خود را نسبت به ناموس از دست بدهد میتواند زمینه ساز انحراف بشود چرا الان بعضی از مردان جامعه ما هیچ حساسیتی نسبت به آرایش و پوششهای زننده همسران و دختران و نوامیس خود ندارند؟
این موضوع مهمی است آیا این مردان نمیدانند که مردانی که از چشمان خود مراقبت نمیکنند چگونه و با چه نگاه لذت جویانهای به ناموسشان نگاه میکنند؟
پس چرا با علم به این مسأله باز هم جلوگیری نمیکنند و شاید هم خودشان همسرشان را به این نوع پوشش دعوت میکنند؟
این به خاطر ضعف غیرت است و آن ویژگی مردانه است که این ویژگی زنانه را حفظ میکند و غرب در شبکههای ماهوارهای به ویژه در فارسی وان و من و تو به شدت بر این مسأله با حساسیت تمرکز دارد که غیرت مردان ما را ضعیف کنند چون آنها میدانند تا غیرت مردان باشد عفت و حیای زن لکهدار نمیشود.
8- اعتیاد به ماهواره
متأسفانه اعتیاد به ماهواره مثل اعتیاد به مواد مخدر به یکی از بیماریها و بحرانهای عصر ما تبدیل شده است و ارزشهای اخلاقی و خانوادگی را تهدید میکند.
9- بلوغ زودرس
دیدن برنامههای برخی شبکههای ماهوارهای موجب بلوغ زودرس بچهها میشود. اگر فرزندان ما صحنههای مبتذل و رقص و صحنههای تحریک کننده را ببینند و شرایط ازدواج برای آنها فراهم نباشد سعی میکنند عطش خود را از راه دیگری فرو بنشانند کم کم زمینه خود ارضایی یا ارتباطهای غیر اخلاقی برای آنها فراهم میشود.
کاتور های ماهواره ای...
تاثیر ماهواره بر پوشش جوان ایرانی»
● رسانه ها و تغییرات فرهنگی
در اینجا لازم است از خود بپرسیم آیا رسانه های جمعی، اوضاع اجتماع را منعکس می کنند یا برعکس آنها خود پیشگام تغییر اوضاع اجتماعی و فرهنگی هستند؟
واقعیت این است که رسانه ها می توانند در درازمدت ساختارهای ارزشی جامعه را بسازند یا دگرگون کنند.چراکه تاثیر پدیده ای مثل تلویزیون و برنامه های ماهواره ای بر افکار عمومی و تغییر نگرش افراد به مسایل اجتماعی و فرهنگی از دیگر رسانه ها وسیعتر و عمیق تر است.
تلویزیون بسرعت می تواند طیف وسیعی از اعضای جامعه را تحت تاثیر قراردهد. این رسانه می تواند موانع زمانی و مکانی را برطرف کند و امواج خود را حتی به دورترین نقاط کشور ارسال دارد.
این رسانه دیداری وشنیداری برای دریافت پیامهایش نیازی به سواد خواندن و نوشتن مخاطب ندارد درنتیجه می تواند برای بخش وسیعی ازاعضای جامعه در حال توسعه، نقش یک آموزشگاه موثر را ایفا کند.
تلویزیون در حوزه زندگی خصوصی مردم، بخش اعظم لحظه های زندگی افراد را به خود اختصاص می دهد. بعلاوه چون این رسانه به صورت شفاهی و عینی با مخاطبان ارتباط برقرار می کند، تاثیر آن از لحاظ روانی عمیق است.
همچنین استفاده از این وسیله ارزانتر و میسرتر است. تلویزیون با ارائه تصویر، جاذبه بیشتری دارد و بعد تازه ای به پیام می دهد و فهم پیام را نیز آسان می کند.
البته ازاین نکته نیزنباید غافل شد که تلویزیون به تنهایی قدرت ایجاد تحولات بزرگ را در افکار عمومی ندارد بلکه بطورموثر جریانهای موجود را تقویت می کند و چنانچه در توده مردم آمادگی برای تحول وجود داشته باشد حتی قادر است این تحول را جهت بدهد.
در حقیقت، سیل اطلاعات که از سوی برنامه های تلویزیون و شبکه های ماهواره جاری می شود بتدریج، جامعه را در خود غرق می کند وافراد هم که خواه ناخواه، در این جو اطلاعاتی تنفس می کنند از آن تغذیه می شوند و به مرور در جریان مسیر ایجاد شده قرار می گیرند.
در بسیاری از جوامع درحال گذار، مردم در تماس با رسانه های دیداری و شنیداری مثل ماهواره بدون توجه به تعلق خاطر فرهنگ ملی خود صرفا دریافت کننده محصولات فرهنگی هستند. به همین دلیل، ماهواره به غرب این امکان را می دهد که ازمسیری کوتاه وکم هزینه و با هدف قرار دادن مبانی ارزشی و فرهنگی جوامع دیگر، آنها را در حالت انفعال و بی تفاوتی قرار دهد
● ورود ماهواره به ایران
از زمانی که ماهواره وارد خانه های ایرانیان شد، طیف گسترده ای از شبکه های ماهواره ای مورد توجه و استقبال مخاطبان قرار گرفت.
در ابتدا به دلیل محدود بودن شبکه های فارسی زبان، شبکه های خارجی مورد توجه بییندگان برنامه های ماهواره ای قرار داشت اما پس از مدتی با گسترش شبکه های فارسی زبان و کاهش سختگیریها نسبت به استفاده از ماهواره، این پدیده به صورت گسترده ای به خانه های ایرانیان راه یافت.
هم اینک تخمین زده می شود که تعداد قابل ملاحظه ای گیرنده و دیش ماهواره ای در کشور وجود داشته باشد.
تعداد شبکه های ماهواره ای فعال در جهان ۱۷ هزار و ۶۶۶ شبکه است که از این تعداد حدود سه هزار شبکه در داخل ایران با همین دیش ها و آنتن های معمولی قابل دریافت هستند.
از این تعداد شبکه حدود ۷۴ شبکه مخصوص تبلیغات مد لباس و لوازم آرایش است.
با توجه به جوان بودن جمعیت کشور، علاوه بر تاثیر شبکه های ماهواره ای بر نحوه نگرش جوانان به مسایل سیاسی، ما شاهد تغییر در الگوهای فرهنگی جوانان کشور نسبت به بسیاری مسایل از جمله مدل لباس و آرایش نیزهستیم.
نکته قابل توجه در زمینه تغییر دیدگاه جوانان نسبت به نوع پوشش و آرایش آنها این است که الگوهای جمعی در جامعه بشدت درحال تضعیف و فردگرایی و توجه به خود، در حال رشد است.
آراستگی و زیبایی ظاهرجوان امروز که مورد پسند اوست، بگونه ای متفاوت از الگوهای جمعی است که فرهنگ سنتی جامعه برای او ترسیم می کند.
در جامعه به دلیل بهبود اوضاع اقتصادی مردم، ابراز وجود دربین جوانان به مثابه یک ارزش اجتماعی بسرعت درحال رشد است.یکی از دلایل پررنگ شدن این موضوع علاوه بر رفاه اقتصادی، گسترش روز افزون استفاده از ماهواره در خانواده ها می باشد.
از این نکته نیز نباید غافل شد که جامعه ما یک جامعه در حال گذار است و در این میان موجی که برطبقه بالا و متوسط تاثیر می گذارد، طبقات پایین جامعه را هم متاثر می کند. مثلا ما در جوانان طبقات پایین جامعه هم میل به تغییر در نوع لباس و آرایش را مشاهده می کنیم، هر چند مسائل مالی، آنها را در ابراز این نوع کنش اجتماعی دچار محدودیت می کند.
در جامعه جوانی مثل ایران، انتخاب نوع پوشش و سبک آرایش، بی تاثیر از برنامه های ماهواره نیست.
با نگاهی کوتاه به این مساله متوجه می شویم که نفوذ فرهنگ غرب آرام آرام وارد کلیه اندامهای درخت کهنسال فرهنگ ایران می شود وخود را بسرعت ناباورانه ای به عنوان بخشی از فرهنگ جامعه به جوانان عرضه می کند.در چنین شرایطی، مدیران فرهنگی جامعه باید حرکت خلاقانه و آگاهانه ای را برای کاهش اثرات منفی برنامه های شبکه های ماهواره آغاز کنند.
از نظر کارشناسان، در عصر جهش ارتباطات، ما نمی توانیم جلوی ارسال امواج ماهواره و رسوخ آموزه ها و هنجارهای غیرخودی را در درون کانون خانواده هایمان سد کنیم اما می توانیم درپرتو ارائه مبانی هنجاری خود در رسانه های خاص مقابله با شبیخون فرهنگی بیگانه بپردازیم به عنوان مثال می توانیم با ایجاد شبکه هایی مخصوص نمایش لباس و مد و ارائه الگوهای ایرانی اسلامی و با نظارت اهل فن، بخش عمده ای از تاثیر منفی(صرف نظر از آثار و برنامه های مثبت این فناوری) برخی از شبکه های ماهواره ای را تعدیل کنیم.
وقتی جوانان بدانند برنامه های مورد علاقه خود را با کیفیت عالی و متنوع می توانند در شبکه های تلویزیون ملی تماشا کنند یقینا عده بینندگان شبکه های ماهواره ای غیرخودی به حداقل ممکن خواهد رسید و جوانان ایرانی به جای آنکه مصرف کننده قهار برنامه های ماهواره ای بیگانه باشند، به شهروندان فرهیخته و با سواد رسانه ای بالا در چارچوب مرزهای ملی کشورمان تبدیل می شوند.
استاد روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید بر اینکه اگر روشهای استفاده از ماهواره در جامعه تبیین نشود آثار مخربش بسیار تکان دهنده است گفت: مهمترین و اساسی ترین معضل ماهواره تطابق نداشتن بسیاری از فرهنگهای دنیا با فرهنگ دینی و چارچوب اعتقادی ماست.
دکتر ابوالقاسم عیسی مراد استاد روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی درمورد آسیبهای ماهواره در جانعه ایرانی استفاده از رسانه را جزیی از نیاز های انسان دانسته و گفت: از آنجا که بشر ذاتا اجتماعی آفریده شده، به طور طبیعی در رفتار اجتماعی نیاز به تعامل و ارتباط دارد. این نیازها گاهی مستقیم و گاهی به صورت غیرمستقیم به وسیله ابزار و لوازمی مثل رسانه ها بر آورده می شوند. انسان ابزارها را در اختیار می گیرد تا تعامل دلخواهش را ایجاد کند. استفاده از رسانه ها به نوعی بر می گردد به نیازهای ثانویه. یک نیاز فرهنگی ــ معنوی که انسان مدنی بالطبع محتاج آن است. حال اگر ما به این نیاز پاسخ بدهیم، می شود فرصت و اگر بنا به دلایلی نتوانیم پاسخی برایش بیابیم، تهدید و آسیب به دنبال خواهد داشت.
این استاد روانشناسی افزود: اساسا نمی شود گفت گرایش انسان به ماهواره چیز غلط، نادرست و زشتی است. ما نیازهای علمی، پژوهشی در باب مسائل مختلف اجتماعی اقتصادی و… داریم که با بهره گیری از علوم روز می توانیم آنها را بهتر و صحیح تر برطرف کنیم. این که بگوییم رسانه نباشد اشتباه است.چرا، چون قطعا استفاده صحیح و به جا از رسانه، نقش موثری در پیشرفت و تکامل ما و جامعه مان دارد. بهتر آن است که در این راستا چارچوب و چشم انداز درستی را تبیین کنیم تا شاهد رفتاری درست باشیم.
وی تصریح کرد: آثار ماهواره دو وجهی است. حسن ها و عیب هایی دارد. یک سری فرصت دارد و یک سری تهدید. ماهواره در کنار شبکه های مبتذل (تهدید ها) یک سری شبکه های تخصصی (فرصتها) هم دارد که بسیاری از کارشناسان از آنها جواب می گیرند. بهتر است برای مخاطب آثار خوب و بد را روشن کنیم . بگوییم این جنبه های خوب ماهواره است و این جنبه های بد آن.همان طور که در ابتدا آموزش روش استفاده از هر وسیله ای لازم است. چاقو هم خوب است هم بد. بچه زمانی که روش استفاده از چاقو را بلد نباشد ، قطعا دستش را می برد. پس باید ابتدا روش استفاده از تکنولوژی را به تناسب افراد به آنها بیاموزیم، سپس تکنولوژی را در اختیارشان قرار دهیم.
به اعتقاد دکترعیسی مراد، روشهای استفاده از ماهواره اگردر جامعه تبیین نشود، آثار مخربش بسیار تکان دهنده است. درست مانند اعتیاد اینترنتی که روان افراد را تحت الشعاع قرار می دهد. مهمترین و اساسی ترین معضل ماهواره می تواند عدم تطابق بسیاری از فرهنگ های دنیا با فرهنگ دینی ما و چار چوب اعتقادی و فرهنگیمان باشد. بسیاری از شبکه های مضر ماهواره در کنار شبکه های مفید و تخصصی با هدف های مخرب و از پیش تعیین شده ای ساماندهی شده اند و نقشه های شومی را دنبال می کنند. مثلا گرایش های مغرضانه سیاسی به موضوعات و زیر سوال بردن نسلی که می خواهند آینده ساز یک کشور باشد. آموزه های مختلف در کنار همین فرهنگ ها به ما منتقل می شود. جوان ایرانی باید بداند آموزه های دینی و اعتقادی اش چیست؟ نگاه به نامحرم چه حکمی دارد؟ فیلم بد این است، فیلم خوب چه ویژگیهایی دارد. فردی که واکسینه نشود به راحتی ویروس وارد بدنش می شود. وقتی خانواده ها مقوله تربیت را برای فرزندشان ایجاد نکنند بحران به وجود می آید و تعارض بین دو فرهنگ اتفاق می افتد
عیسی مراد تاکید کرد: متاسفانه الگوگیریهای غلط و ناصحیح به دلیل سهل الوصول بودن ماهواره به راحتی القا می شود. خشونتها و رفتارهای نا درست ارائه می شوند. این ما هستیم که باید پایه های فرهنگی مان را محکم کنیم وگرنه آسیبها وجود دارند. ممکن است یک دانش آموز برای ارائه یک تحقیق خوب سراغ اینترنت و ماهواره برود و یک دانش آموز دیگر ساعت ها وقتش را پای اینترنت و ماهواره به بطالت بگذراند.
این استاد روانشناسی با اعتقاد به این مطلب که باید به همه موضوعات با زیرساخت روانشناسی نگاه کرد گفت: تمایلات انسان ها دو وجه دارد؛ یکی نیاز و دیگری خواسته است. نیازها همیشه در اولویت هستند. تخصص می خواهند و البته اطلاعات. اما خواسته ها با نیازها کاملا متفاوت هستند. ممکن است ما نیاز به استفاده از یک تکنولوژی را داشته باشیم و ممکن است بخواهیم برای این که در مسیر زندگی بیشتر بهمان خوش بگذرد از یک تکنولوژی استفاده کنیم. این ها باید کاملا از هم تمیز داده شوند.
قطعا مردم اگر نیازشان تامین شود، جای دیگر نمی روند. رادیو و تلویزیون باید پاسخگوی نیازهای افراد باشند. غنی کردن برنامه های داخلی صدا و سیما، شناختن نیازهای افراد جامعه،تعلیم، آگاهی بخشیدن و آشنا کردن افراد از اثرات مخرب ماهواره توسط جامعه شناسان،روانشناسان و علماء بهترین راه مبارزه با ماهواره است. البته این یک نگاه روانشناسانه است اما وقتی صحبت از شکستن حریم ها و آسیب به نظام جمهوری اسلامی به میان می آید دولت موظف است برخوردی قانونی کند.
تماشای تصویرها و فیلمهای مبتذل، کم کم انسان را معتاد میکند؛ به گونه ای که اگر فرد روزی به سراغ ماهواره و عکسهای مبتذل آن نرود، در زندگی خود احساس کمبود میکند و حالت کسالت به او دست میدهد. تماشای صحنههای مبتذل، ذهن و اندیشه انسان را تسخیر میکند. فردی که خود را به دیدن اینگونه تصویرها عادت داده است، به کار و فعالیت سازنده اقتصادی بیرغبت میشود.
باید بدانیم :
امروز ما با غول پرنده افسانهای ۱۷ هزار سر و دست و پایی روبهرو هستیم که همه دنیا را به هم میدوزد و مرتبط میکند، غولی که چنگالهای نحس خود را در بدنه خانواده فرو میکند و نگوییم در یک آن بلکه با چند پرده نمایش سفره، خانه و خانواده را بر میچیند که اگر برای قدیمیها از این غول میگفتی دهانشان از تعجب باز میماند که مگر میشود؟!
ورود ماهواره به ایران ودر محاصره قرار گرفتن زبان وفرهنگ وبینش خانواده ها:
از زمانی که ماهواره وارد خانه های ایرانیان شد، طیف گسترده ای از شبکه های ماهواره ای مورد توجه و استقبال مخاطبان قرار گرفت.در ابتدا به دلیل محدود بودن شبکه های فارسی زبان، شبکه های خارجی مورد توجه بییندگان برنامه های ماهواره ای قرارداشت اما پس از مدتی با گسترش شبکه های فارسی زبان و کاهش سختگیریها نسبت به استفاده از ماهواره، این پدیده به صورت گسترده ای به خانه های ایرانیان راه یافت.هم اینک تخمین زده می شود که تعداد قابل ملاحظه ای گیرنده و دیش ماهواره ای در کشور وجود داشته باشد.تعداد شبکه های ماهواره ای فعال در جهان 17000 و ۶۶۶شبکه است که از این تعداد حدود 3000شبکه در داخل ایران با همین دیش ها و آنتن های معمولی قابل دریافت هستند.از این تعداد شبکه حدود380 شبکه موسیقی و273شبکه تبلیغ ادیان ساختگی و235 شبکه مبتذل و74شبکه مخصوص تبلیغات مد لباس و لوازم آرایش است که هر سال بر شمار این شبکه ها اضافه میشود.
با توجه به جوان بودن جمعیت کشور، علاوه بر تاثیر شبکه های ماهواره ای بر نحوه نگرش جوانان به مسایل سیاسی، ما شاهد تغییر در الگوهای فرهنگی جوانان کشور نسبت به بسیاری مسائل از جمله مدل لباس و آرایش نیزهستیم.نکته قابل توجه در زمینه تغییر دیدگاه جوانان نسبت به نوع پوشش و آرایش آنها این است که الگوهای جمعی در جامعه بشدت درحال تضعیف و فردگرایی و توجه به خود، در حال رشد است.آراستگی و زیبایی ظاهرجوان امروز که مورد پسند اوست، بگونه ای متفاوت از الگوهای جمعی است که فرهنگ سنتی جامعه برای او ترسیم می کند.در جامعه به دلیل بهبود اوضاع اقتصادی مردم، ابراز وجود دربین جوانان به مثابه یک ارزش اجتماعی بسرعت درحال رشد است.یکی از دلایل پررنگ شدن این موضوع علاوه بر رفاه اقتصادی، گسترش روز افزون استفاده از ماهواره در خانواده ها می باشد.از این نکته نیز نباید غافل شد که جامعه ما یک جامعه در حال گذار است و در این میان موجی که برطبقه بالا و متوسط تاثیر می گذارد، طبقات پایین جامعه را هم متاثر می کند. مثلا ما در جوانان طبقات پایین جامعه هم میل به تغییر در نوع لباس و آرایش را مشاهده می کنیم، هر چند مسائل مالی، آنها را در ابراز این نوع کنش اجتماعی دچار محدودیت می کند.در جامعه جوانی مثل ایران، انتخاب نوع پوشش و سبک آرایش، بی تاثیر از برنامه های ماهواره نیست.با نگاهی کوتاه به این مساله متوجه می شویم که نفوذ فرهنگ غرب آرام آرام وارد کلیه اندامهای درخت کهنسال فرهنگ ایران می شود وخود را بسرعت ناباورانه ای به عنوان بخشی از فرهنگ جامعه به جوانان عرضه می کند.
در چنین شرایطی، مدیران فرهنگی جامعه باید حرکت خلاقانه و آگاهانه ای را برای کاهش اثرات منفی برنامه های شبکه های ماهواره آغاز کنند.از نظر کارشناسان، در عصر جهش ارتباطات، ما نمی توانیم جلوی ارسال امواج ماهواره و رسوخ آموزه ها و هنجارهای غیرخودی را در درون کانون خانواده هایمان سد کنیم اما می توانیم درپرتو ارائه مبانی هنجاری خود در رسانه های خاص مقابله با شبیخون فرهنگی بیگانه بپردازیم به عنوان مثال می توانیم با ایجاد شبکه هایی مخصوص نمایش لباس و مد و ارائه الگوهای ایرانی اسلامی و با نظارت اهل فن، بخش عمده ای از تاثیر منفی(صرف نظر از آثار و برنامه های مثبت این فناوری) برخی از شبکه های ماهواره ای را تعدیل کنیم.وقتی جوانان بدانند برنامه های مورد علاقه خود را با کیفیت عالی و متنوع می توانند در شبکه های تلویزیون ملی تماشا کنند یقینا عده بینندگان شبکه های ماهواره ای غیرخودی به حداقل ممکن خواهد رسید و جوانان ایرانی به جای آنکه مصرف کننده قهار برنامه های ماهواره ای بیگانه باشند، به شهروندان فرهیخته و با سواد رسانه ای بالا در چارچوب مرزهای ملی کشورمان تبدیل می شوند.مادر عصر تکنولوژی به سر می بریم . که در آن ماهواره نقشی پر رنگی در انتقال اطلاعات و پیام ها دارد هر چند ماهواره را می توان دجال گمراهی نام نهاد زیرا رویکردی که در این شبکه های ماهواره ای به چشم می خورد نشان از تلاش آن ها برای هویت زایی فرهنگی و ایجاد سستی در باورهای دینی دارد.شبکه های ماهواره ای علمدار جنگ نرم علیه نظام جمهوری اسلامی ایران است هر چند به طور دقیق نمی توان حجم استفاده از ماهواره را در ایران به طور دقیق مشخص کرد ولی می توان با توجه به قراین و شواهد موجود می توان حدس زد که میزان استفاده از شبکه های ماهوارهای در ایران افزایش قابل توجه ای پیدا کرده است .
به لحاظ فنی در۱۵۹ مدار تلویزیونی در کل جهان،۲۰۳ ماهواره تلویزیونی فعال است که از این تعداد در۸۰مدار قالب دریافت در ایران، 100 ماهواره تلویزیونی یعنی نیمی از ماهواره های جهان قرار دارد. این تعداد ماهواره ها، امکان تماشای حدود۱۸۰۰۰ شبکه تلویزیونی را در ایران فراهم می آورد با رسیورها و دیش های معمولی می توان تا نزدیک۲۰۰۰ کانال ماهواره ای را در ایران با کیفیت بالا دریافت کرد.در بین شبکه های ماهواره ای که به سهولت در ایران قابل دریافت است، بیش از 380 کانال خاص موسیقی وجود دارد که شبانه روز در حال پخش موسیقی، کلیپ، رقص، آهنگ های درخواستی و کنسرت هستند. عموم این برنامه ها آکنده از حرکات ضداخلاقی و اروتیکال است. در حالیکه علاوه بر این شبکه های اختصاصی موزیکال، حدود 1200 شبکه هم در خلال برنامه های خود کلیپ ها و شوهای موزیکال پخش می کنند.در حوزه کودک و نوجوان بیش از 250 کانال ماهواره ای قابل دریافت در ایران است؛ ضمن آنکه بخش مهمی از برنامه های کانال های عمومی نیز ، به پخش برنامه های کودک و نوجوان اختصاص دارد. این شبکه ها علاوه بر پخش کارتون هایی که عموماً در تضاد با مبانی اخلاقی ماست، به فرهنگ سازی ارزش های لیبرالی و امانیستی غرب در ذهنیت اطفال ایرانی می کند و آنان را شیفته زندگی آمریکایی و غربی می نماید.
یکى از کارکردهاى رسانه هاى جمعى به ویژه ماهواره مفهوم سازى و به تبع آن، شکل دادن به هنجارهاى متناسب با آن مفهوم است که با توجه به این نکته می توان گفت شبکه هایی که ضدیت با کشورهای مستقل به خصوص جمهوری اسلامی ایران دارند با چند رویکرد متفاوت به برنامه سازی می پردازند تعدادی از شبکه ها به ترویج فرهنگ برهنگی و اشاعه بی بند باری در سطح جامعه می پردازند تا بنیاد خانواده را سست کنند تعدادی دیگر رویکردی ضد دین دارند و به شبه افکنی می پردازند و تعدادی نیز به سیاه نمایی دست آورد های انقلاب ایران می پردازند و به ایجاد یاس در بین مخاطبانشان می پردازند و مسائل را به صورت وارونه جلوه می دهند به نظر می رسد با افزایش کمی شبکه های ماهواره ای و جذب مخاطبان ایرانی، ترویج انگاره های لیبرالی به سهولت انجام می گیرد و این همان بخشی ازجنگ نرمی است که امپریالیسم رسانه ای غرب دنبال پیروزی در آن است.
در این بین نقش شبکه هایی چون BBC، CNN، VOA در حوادث بعد از انتخابات ایران را نمی توان نادیده گرفت که با فضا سازی های کاذب سعی در القای تقلب ساختگی بوده ا ند . البته در بین این شبکه ها نقش بی بی سی فارسی از همه پر رنگ تر بوده است این شبکه هشت ماه قبل از انتخابات ریاست جمهوری ایران شروع به کار کرده است هرچند خبر، قلب تلویزیون فارسی بی بی سی است، اما این شبکه برنامه های متنوع موسیقی، هنری و فرهنگی، علمی، فن آوری، مستند و ورزشی، همچنین برنامه های بحث و مناظره چند رسانه ای نیز پخش می کند. این شبکه 100 میلیون نفر فارسی زبان دنیا را مخاطب بالقوه خود میداند.BBC فارسی به ورود در حوزهها و زمینههایی که رسانه ملی بدلایل دینی و فرهنگی و یا سیاسی امکان ورود ندارد توجه دارد و این باز به مزیت رقابتی دیگر این شبکه در نزد مردمی که چندان مذهبی و یا وفادار به نظام نیستند تبدیل میشود. عبور از خطوط قرمز در عرصه موسیقی، سینما، مسائل زنان، جوانان نیز به جذب مخاطب کمک فراوان کرده است
حمله به دین به بهانه مبارزه با بدعت و خرافات:
تمدن عصر جدید که شکوفایی آن را پیوسته ناشی از حذف دین از صحنه زندگی فرد و اجتماع می شمارند و عامل عقب افتادگی جوامع وامانده یا عقب نگه داشته شده را پای بندی به دین و ضوابط مذهبی قلمداد می کنند، حربه خطرناکی است که بر روح حساس و پرشور جوان اثر نامطلوبی بر جای می گذارد. یکی از روش های دیرین دشمن برای گسترش سلطه خویش، استفاده از باورهای انحرافی در برابر عقاید و ارزش های اسلام اصیل است. آنان می کوشند مذهب را که عامل بیداری، پویایی، ستم ستیزی، عدالت گستری و فراهم آورنده سعادت دنیا و آخرت است، به عامل تخد یر، انزواطلبی، واپس گرایی، رهبانیت و امری شخصی تبدیل کنند و با این شگرد، بیشترین سعی شان در درست کردن عقاید نسل جوان بر طبق خواسته ها و اهداف خودشان است. به تعبیر امام خمینی رحمه الله : «می خواهند اسلام ناب محمدی (ص) را به اسلام امریکایی مبدل سازند.» تأکید بر اختلاف های مذهبی، تکیه کردن افراطی بر تفاوت های شیعه و سنی، ترویج خرافه گرایی، ترویج مذهب های دروغین، تحریف مفاهیم والایی همچون: انتظار، توکل، دعا، قضا و قدر و تعبد و نیز ارائه نظریه های ویرانگر گوناگون علیه مذهب، همه برای رسیدن به این هدف شوم سازمان دهی و اجرا می شود. در واقع این شبکه های ماهواره ای با روش های به ظاهر علمی، دینی و حتی طنز، در سست کردن عقاید مردم می کوشند و این برنامه ها نسل جوان را به ابتذال می کشاند.
اشاعه فحشا و بی بند و باری با ماهواره:
یکی از کارکردهای رسانه های جمعی به ویژه ماهواره، مفهوم سازی و به تبع آن، شکل دادن به هنجارهای مناسب با آن مفهوم است. بر این اساس، ارائه تصویرهای مستهجن و مبتذل و خلاف عفت عمومی از طریق ماهواره و نمایش آنها، یکی از عوامل گسترش بی بند و باری و به فحشا کشاندن جوانان از نوع جرایم جنسی است.دشمن که همواره اشاعه فرهنگ دینی و اعتقاد به خداوند و معنویات را مانع اصلی هدف های خود می بیند، برای کم رنگ کردن این اعتقادات، با ایجاد خلل در اعتقادات قشر جوان، در به انحراف کشاندن و بی هویت کردن آنان می کوشد.در واقع از دیدگاه و منطق قرآن، بازگو کردن زشتی ها و ارائه و ترویج آنها، نهی شده است؛ زیرا موجب آشکارسازی زشتی ها و برملا شدن آنها می شود. امام رضا علیه السلام می فرماید: «آن کسی که گناه را نشر دهد، رانده است و آن کس که گناه را پنهان می دارد، مشمول آمرزش الهی است».شبکه های ماهواره ای در قالب میان برنامه ها و آگهی ها، مظاهر ضداخلاقی را تبلیغ می کنند و این رسانه، همچون دیگر ابزار بشری می تواند به آرمان های تعالی بخش انسان ها و جوامع خدمت یا خیانت کند که در حال حاضر، بیشترین خدمت ماهواره در ایجاد و رواج فسا د و فحشا در میان جوانان است.
الف)اعتقادی
از آن جا که هر انسان به لحاظ ایدئولوژیک دارای یک سری مبانی واعتقاداتی می باشد ورفتار او نیز مطابق با نوع تفکر او به جهان وخداوند هست پس باید از این مرزهای اعتقادی دفاع کرده وآن ها را به نحو احسن بشناسد ومهمترین دشمن در عرصه ی اعتقادات ،شبهات وتلقین ها ی نا درست بوده ودر زمان فعلی این شبهات با رنگ ولعاب زیباتر خود را بروز می دهند .متاسفانه ماهواره در شمار ابزارهایی قرار گرفته که به مرزهای عقیدتی انسان ها خصوصا اسلام وبه ویژه مکتب تشیع حمله ور شده و قصد دارد اساس این مکتب را در هم بریزد البته نا گفته نماند اغراض سیاسی در این مساله بی تاثیر نیست.
ب) فرهنگی واخلاقی
همان طور که می دانید هویت انسانی به فرهنگ وتمدن او بر می گردد وانسانی که دارای فرهنگ وتمدن نباشد دچار بحران هویت گشته واز او یک شخصیت کاملا وابسته ومتکی به دیگران می سازد ودائما چشمش به دیگران بوده تا خود را موبه مو همانند آن ها قرار دهد واین مطلب به ویژه در مورد ملت ایران که دارای فرهنگ کهن واصیل می باشد بسیار خطرناک بوده وتهدیدی بسیاری جدی به شمار می آید واز طرفی قوام جامعه به اخلاق ورعایت اخلاقیت افراد جامعه می باشد و زمانی که انسانیت ،حریم های شخصی ،خانواده و...از بین برود چنین جامعه ای از درون خالی شده وبا تلنگری در هم می ریزد واین مساله در مورد جوانان ونوجوانان مهم تر است ماهواره از طریق پخش فیلم های سکس وغیر اخلاقی که نتیجه ای جز بی بند وباری ،بی حیایی،مشوش شدن ذهن جوان و... ندارد به این مقصد پلید دست پیدا می کند.وبر همین اساس استفاده از برنامه های ماهواره در نظر مراجع حرام اعلام شده است.
ج)سیاسی
از آن جا که دشمنان ما با مساله ی نظامی موفق به پیشبرد اهداف خود مبنی بر تصرف وتسخیر ایران نشدند بر همین اساس از ابزارهایی مانند ماهواره،اینترنت و... کمک گرفته اند ومردم یک کشور را از طریق القا ی شبهات وحرف های غیر واقعی نسبت به نظام دلسرد کرده وانها رابه نوعی به دشمنی با نظام دعوت می کنند واین اقدام از طریق راه های مختلف و در ظاهری بسیار زیبا با اظهار کمک به مردم یک کشور صورت می پذیرد .
مضرّات ماهواره:
نقش ماهواره در تغییر ماهیت افکار
عمومی پیرامون مسائل سیاسی و اقتصادی، قابل توجه است. تصمیم گیری و اظهار
نظر افراد در این زمینه ها، برخاسته از احساسات ناشی از تبلیغات است؛ زیرا
تماشای تصاویر، قدرت تفکر و تعمق آنها را تحت تاثیر قرار می دهد.
ماهواره، واقعیتها را آنطور که باید و
شاید به تصویر نمی کشاند. گاهی، بنگاههای استعماری و....هستند که مسائل
را بزرگ و کوچک می نمایند و به افراد، مجال تامل و تفکر و آزادی بیان
جزئیات را نمی دهند؛ زیرا رابطه میان ماهواره و مخاطب، رابطهای یک سویه
است و در این فرآیند پیام رسانی، تعیین نوع پیامها و آگاهی ها، در اختیار
فرستنده است و گیرنده پیام، به گونه ای خنثی و منفعل آنرا دریافت می کند.
همانگونه که اعتیاد به مواد مخدر، ویرانگر بنیادهای
اخلاقی و خانوادگی و اجتماعی است، استفاده و اعتیاد به برنامههای مخرب
ماهوارهای نیز ارزشهای اخلاقی و خانوادگی و اجتماعی را به شدت تهدید
میکند و بسیاری از افرادی که زمان زیادی از شبانه روز را به تماشای
برنامههای ضد اخلاقی ماهواره و اینترنت اختصاص میدهند، به یقین، از همین
راه، به انحرافهای گوناگون، آلوده میشوند.
الف)اعتقادی
از آن جا که هر انسان به لحاظ ایدئولوژیک دارای یک سری مبانی واعتقاداتی می باشد ورفتار او نیز مطابق با نوع تفکر او به جهان وخداوند هست پس باید از این مرزهای اعتقادی دفاع کرده وآن ها را به نحو احسن بشناسد ومهمترین دشمن در عرصه ی اعتقادات ،شبهات وتلقین ها ی نا درست بوده ودر زمان فعلی این شبهات با رنگ ولعاب زیباتر خود را بروز می دهند .متاسفانه ماهواره در شمار ابزارهایی قرار گرفته که به مرزهای عقیدتی انسان ها خصوصا اسلام وبه ویژه مکتب تشیع حمله ور شده و قصد دارد اساس این مکتب را در هم بریزد البته نا گفته نماند اغراض سیاسی در این مساله بی تاثیر نیست.
ب) فرهنگی واخلاقی
همان طور که می دانید هویت انسانی به فرهنگ وتمدن او بر می گردد وانسانی که دارای فرهنگ وتمدن نباشد دچار بحران هویت گشته واز او یک شخصیت کاملا وابسته ومتکی به دیگران می سازد ودائما چشمش به دیگران بوده تا خود را مو مو همانند آن ها قرار دهد واین مطلب به ویژه در مورد ملت ایران که دارای فرهنگ کهن واصیل می باشد بسیار خطرناک بوده وتهدیدی بسیاری جدی به شمار می آید واز طرفی قوام جامعه به اخلاق ورعایت اخلاقیت افراد جامعه می باشد و زمانی که انسانیت ،حریم های شخصی ،خانواده و...از بین برود چنین جامعه ای از درون خالی شده وباتلنگری در هم می ریزد واین مساله در مورد جوانان ونوجوانان مهم تر است ماهواره از طریق پخش فیلم های سکس وغیر اخلاقی که نتیجه ای جز بی بند وباری ،بی حیایی،مشوش شدن ذهن جوان و... ندارد به این مقصد پلید دست پیدا می کند.وبر همین اساس استفاده از برنامه های ماهواره در نظر مراجع حرام اعلام شده است.
نظرات برخی از مراجع:
استفاده از برنامههاى مفید و مشروع (مانند برنامههاى علمى و قرآنى) هر چند فى نفسه مانعى ندارد؛ ولى با توجه به اینکه برنامههایى که از طریق این دستگاه پخش مىشود غالباً در بردارنده آموزش افکار گمراه کننده و تحریف حقایق و برنامههاى لهو و فساد هستند، استفاده از ماهواره جایز نیست.V}آیت اللّه خامنهاى، اجوبة، س 1183 و 1215؛ آیت اللّه مکارم، استفتاءات، ج 1، س 1609 و 829.{V
ج)سیاسی
از آن جا که دشمنان ما با مساله ی نظامی موفق به پیشبرد اهداف خود مبنی بر تصرف وتسخیر ایران نشدند بر همین اساس از ابزارهایی مانند ماهواره،اینترنت و... کمک گرفته اند ومردم یک کشور را از طریق القا ی شبهات وحرف های غیر واقعی نسبت به نظام دلسرد کرده وانها رابه نوعی به دشمنی با نظام دعوت می کنند واین اقدام از طریق راه های مختلف و در ظاهری بسیار زیبا با اظهار کمک به مردم یک کشور صورت می پذیرد .
زیبا فرموده است رسول گرامی اسلام حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه و آله :
«کیف بکم اذا رأیتم المنکر معروفا؛ چه می شود شما را، آن گاه که ناپسند را پسندیده می شمارید و بد را خوب می بینید».
تاثیر ماهواره و پوشش جوانان
بی تردید با وقوع انقلاب صنعتی درغرب و گسترش پیامدهای اقتصاد سرمایه داری در جوامع غربی و به دنبال آن تغییرات سریع و گسترده در عرصه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی چهره جهان بطرز چشمگیری دگرگون شد.دراین هیاهوی ناشی از رشد اقتصاد سرمایه داری وظهور فناوریهای جدید، چهره و ظاهر انسانها نیز از این فرایند در امان نماند و دستخوش تغییرات جدی شد.این اتفاق با توجه به رشد و گسترش رفاه اقتصادی در جهان و تغییر در سبک و الگوی زندگی مردم طبیعی بود، اما این رویداد همراه با گسترش وسایل ارتباط جمعی مانند تلویزیون و ماهواره مسایل نو و جدیدی را برای کشورهایی که تنها پذیرنده و دریافت کننده ظواهر محصولات اقتصادی و فرهنگی غرب بودند، ایجاد کرد.در این سالها، صنعت پوشاک و لوازم آرایشی نیز گسترش قابل توجهی پیدا کرد و بسیاری از بازارهای جهان را در دست خود گرفت.از زمانی که جوانان بخصوص زنان در پی تعریف نقش جدیدی برای خود در عرصه جامعه و تحولات آن بودند، برای صاحبان پول و سرمایه، این فرصت فراهم آمد که با ایجاد تعریف های جدید از هویت، بازار پولساز و سودآوری را برای خود ایجاد کنند.چرا که این دو قشر همیشه در پی کسب تعاریف جدید ازهویت خویش و پیرامون خود بوده اند پس ارائه مدها والگوهای جدید، نوعی بسترسازی برای اینگونه افراد به منظور ابراز وجود آنها در جامعه بوده است.
علاوه برعامل اقتصاد و دیدگاه سودمحور بنگاه های اقتصادی و صاحبان آن، گسترش رسانه های جمعی و بهنگام ارتباطات صوتی و تصویری در سطح جهان نیز به دستیابی عوامل مزبور به اهدافشان در ابعاد اقتصادی و فرهنگی سرعت بیشتری بخشید.در این میان بویژه از دهه ۱۹۶۰ ما شاهد شکل گیری جدی پدیده مد و مد گرایی در غرب می باشیم، پدیده ای که از آن زمان تاکنون تاثیر مثبت و منفی فراوانی بر جوامع مختلف سراسر جهان داشته است.از این زمان، پرداختن به ظاهر لباس و آرایش چهره به صورت مد شکل جدی تری به خود گرفت و درهمین راستا بنگاه های اقتصادی بزرگی شکل گرفتند که امروز ما آنها را به صورت غول های مارک دار در زمینه پوشاک و لوازم آرایشی می بینیم.از دهه ۱۹۹۰ به این طرف علاوه بر تحولات عظیم و گسترده سیاسی مانند فروپاشی شوروی و پایان نظام دو قطبی، تحول مهم و شگرف دیگری در عرصه فرهنگ صورت گرفت و آن ظهور پدیده ماهواره بود، پدیده نویی که مرزهای سیاسی را درنوردید وجهان را با فرهنگ های گوناگون به هم مرتبط ساخت.
دگرگونی وتحول، جزء ذاتی جوامع به شمار می رود. همانطوری که مطالعه تاریخ جوامع نشان داده، هیچ جامعه ای ایستا و بدون تغییر نبوده است. تغییر، خصوصیت تمام فرهنگ هاست، ولی میزان و مسیر تغییر از فرهنگی به فرهنگ دیگر و از زمانی به زمان دیگر متفاوت است.برای مثال، کشور ما در عرصه ورود فناوریهای جدید در چند دهه پیش دچار تغییر و تحولاتی شد.این روند به جا به جایی گروه ها و قشرهای مختلف جامعه منجر گردید و مردم را به این سو و آن سو کشاند.در این تحولات، آداب و رسوم رو به سستی نهاد، بدون آنکه جامعه بتواند فرهنگ سنتی گذشته را تثبیت یا فرهنگ نوین صنعتی را کاملا جذب کند.در زمان حاضر مساله اساسی این نیست که چگونه می توان فرهنگ ملی و بومی را حفظ کرد، بلکه مساله این است که چه باید کرد تا فرهنگ جامعه را ارتقاء داد و به فرهنگ بهتری تبدیل نمود.در این میان، نقش رسانه در تغییرات فرهنگی جامعه، محوری اساسی به شمار می رود.
رسانه ها و تغییرات فرهنگی
در اینجا لازم است از خود بپرسیم آیا رسانه های جمعی، اوضاع اجتماع را منعکس می کنند یا برعکس آنها خود پیشگام تغییر اوضاع اجتماعی و فرهنگی هستند؟واقعیت این است که رسانه ها می توانند در درازمدت ساختارهای ارزشی جامعه را بسازند یا دگرگون کنند.چراکه تاثیر پدیده ای مثل تلویزیون و برنامه های ماهواره ای بر افکار عمومی و تغییر نگرش افراد به مسایل اجتماعی و فرهنگی از دیگر رسانه ها وسیعتر و عمیق تر است.تلویزیون به سرعت می تواند طیف وسیعی از اعضای جامعه را تحت تاثیر قراردهد. این رسانه می تواند موانع زمانی و مکانی را برطرف کند و امواج خود را حتی به دورترین نقاط کشور ارسال دارد.این رسانه دیداری وشنیداری برای دریافت پیامهایش نیازی به سواد خواندن و نوشتن مخاطب ندارد درنتیجه می تواند برای بخش وسیعی ازاعضای جامعه در حال توسعه، نقش یک آموزشگاه موثر را ایفا کند.تلویزیون در حوزه زندگی خصوصی مردم، بخش اعظم لحظه های زندگی افراد را به خود اختصاص می دهد. به علاوه چون این رسانه به صورت شفاهی و عینی با مخاطبان ارتباط برقرار می کند، تاثیر آن از لحاظ روانی عمیق است.همچنین استفاده از این وسیله ارزانتر و میسرتر است. تلویزیون با ارائه تصویر، جاذبه بیشتری دارد و بعد تازه ای به پیام می دهد و فهم پیام را نیز آسان می کند.البته ازاین نکته نیزنباید غافل شد که تلویزیون به تنهایی قدرت ایجاد تحولات بزرگ را در افکار عمومی ندارد بلکه بطورموثر جریانهای موجود را تقویت می کند و چنانچه در توده مردم آمادگی برای تحول وجود داشته باشد حتی قادر است این تحول را جهت بدهد.در حقیقت، سیل اطلاعات که از سوی برنامه های تلویزیون و شبکه های ماهواره جاری می شود بتدریج، جامعه را در خود غرق می کند وافراد هم که خواه ناخواه، در این جو اطلاعاتی تنفس می کنند از آن تغذیه می شوند و به مرور در جریان مسیر ایجاد شده قرار می گیرند.
در بسیاری از جوامع درحال گذار، مردم در تماس با رسانه های دیداری و شنیداری مثل ماهواره بدون توجه به تعلق خاطر فرهنگ ملی خود صرفا دریافت کننده محصولات فرهنگی هستند. به همین دلیل، ماهواره به غرب این امکان را می دهد که ازمسیری کوتاه وکم هزینه و با هدف قرار دادن مبانی ارزشی و فرهنگی جوامع دیگر، آنها را در حالت انفعال و بی تفاوتی قرار دهد.
قصه خیانت ماهواره ای،همدم این روزهای خانواده!
تماشای صرف و غیرنقادانه ای برنامه های متنوع ماهواره ای و مقایسه منفی خود با شخصیت ها و داستان های این برنامه ها، می تواند خوراک لازم، برای ایجاد یک درگیری حسابی بین زن و شوهر را فراهم کند.
به دلایل گوناگون، عده زیادی در کشور ما به ماهواره روی آورده اند. اخیرا در بعضی از کانال های ماهواره ای سریال هایی به نمایش درمی آیندکه عده ای معتقدند محتوای آنها با روح و طبیعت خانواده ایرانی در تعارض آشکارند. پرسش این است: آیا این سریال ها بر خانواده و اعضای آن تاثیر دارند؟ چگونه؟ در پاسخ باید گفت بله، این سریال ها بر خانواده ها و اعضای آنها تاثیر می گذارند. به بعضی از سازوکارهای تاثیرگذاری آنها اشاره می شود.
۱- هم ذات پنداری
یکی از اصول عمده در ساخت سریال، همانندسازی بیننده با کاراکترهای مورد
علاقه اش در آنهاست. منظور از همانندسازی پذیرش و درونی سازی رفتار و اعمال
کاراکتر و سپس، رفتار کردن مثل آن کاراکتر در دنیای واقعی است. در این هم
ذات پنداری فرض می شود که بیننده موجودی است که صرفا به رفتارهای هنرپیشه
یا قهرمانان پاسخ های انفعالی می دهد. این موضوع البته با توجه به دیدگاه
های تازه تر که آدمی را موجودی فعال در کسب و پردازش اطلاعات و اداه ها می
داند، محل تردید است، به خصوص در موارد مرتبط با مسائل اخلاقی. بنابراین،
شاید صرف هم ذات پنداری نتواند توجیه مناسبی برای اثرپذیری از محتوای
اخلاقی یا غیراخلاقی سریال های ماهواره ای باشد.
۲- الگوگیری
الگوگیری از نظریه یادگیری اجتماعی یا یادگیری مشاهده ای سرچشمه می گیرد.
طبق الگوگیری، در رسانه ها رفتار یا عملی را مشاهده می کنیم و سپس، با توجه
به پیامدهایش همان رفتار یا حتی رفتاری شدیدتر را در همان زمینه انجام می
دهیم. برای این کار شرایط و لوازمی باید فراهم شود، یعنی الگوگیری طی
مراحلی انجام می گیرد.
ابتدا باید به رفتار کسی که می خواهیم از او الگو بگیریم توجه کنیم. در مرحله دوم، باید آن رفتار را در ذهن رمزگذاری و در حافظه ذخیره کنیم و سپس، در مراحل بعد، آن را انجام بدهیم. البته این رفتار به عوامل زیادی بستگی دارد که از بین آنها می توان به عوامل انگیزشی و محیطی اشاره کرد. بنابراین، در نظریه مذکور، برای آنکه از رفتاری که در سریالی مشاهده شده تقلید شود باید محیط مساعدی وجود داشته باشد، یعنی عوامل محیطی در این باره نقش آشکارساز مهمی دارند. نباید و نمی توان به صرف نمایش سریالی در ماهواره نتیجه گرفت که از آن تقلید می شود، بلکه باید دید چه عوامل محیطی وجود دارد که اجازه می دهد رفتار مشاهده شده عملی شود.
۳- مهارزدایی
مهارزدایی یعنی کاهش مهارهای طبیعی که بیشتر افراد به کار می بندند تا از
بروز رفتارهای مشاهده شده در سریال های جلوگیری کنند. مهارهای طبیعی حاصل
تربیت های خانوادگی، زمینه های ارزشی و اخلاقی و فرهنگی، و تعالیم رسمی و
غیررسمی است. مهارزدایی از دو طریق افراد را تحت تاثیر سریال های ماهواره
ای و محتوای غیراخلاقی آنها قرار می دهد:
الف) آماده کردن بیننده از راه تضعیف دیدگاه های عادی او
اگر نگرش های بیننده ضعیف شود راه برای بروز رفتاری که در سریال یا فیلم مورد توجه قرار گرفته هموار می شود.
ب) پذیرش رفتارهای مشاهده شده
اگرچه اکثر مردم این باور کلی را دارند که رفتارهای موجود در سریال های
ماهواره ای غیراخلاقی است، تکرار آنها در رسانه، سرانجام نگرش به آنها را
تغییر می دهد و افراد به تدریج، به این رفتارها نگرش مثبت تری پیدا می کنند
و کمکم زمینه برای ارتکاب آنها فراهم می شود. این مورد هم مثل خشونت در
بازی های کامپیوتری می بینیم. محققان می گویند در بازی های خشن کامپیوتری
بچه ها اول شلیک می کنند و بعد سوال می پرسند. اینجا هم پس از آنکه نگرش
مثبتی به رفتارهای موجود در سریال های ماهواره ای ایجاد شد بینندگان ابتدا
مثل آنها عمل می کنند و سپس در مورد کرده خود فکر می کنند.
مهارزدایی موجب می شود حساسیت ها به رفتارهای نمایش داده شده کمتر و برانگیختگی و ناراحتی ناشی از نمیاش فیلم ها کمتر شود. یک نوع دیگر تاثیر نگرش در فیلم های ماهواره ای کاشت و تولید نگرش های خاص به رفتارهای خاص فیلم هاست. محققان نشان داده اند که هر۸ چه فرد بیشتر با تلویزیون یا رسانه های تصویری برخورد کند و آنها را ببیند ادراکات آن فرد از واقعیت های اجتماعی با آنچه در تلویزیون نشان داده می شود هماهنگ تر است و واقعیت ها را بیشتر شبیه چیزی در نظر می گیرند که در فیلم ها نشان داده اند. در حقیقت، بیننده در اینجا واقعیت را همانی می بیند که از دریچه سریال دیده است.
اکنون می توان ترکیبی از چند نظریه مطرح شده را ارائه داد. نتیجه چنین ترکیبی فرایند هنجارسازی رفتارهای نمایش داده است. یعنی در نبود بدیل های مناسب در صدا و سیمای داخلی، به ماهواره ها توجه می شود و به تدریج، حساسیت به رفتارهای کاراکترهای این فیلم ها کم می شود و مهارزدایی صورت می گیرد. مهارزدایی سبب می شود نگرش مثبت تری به رفتارهای موجود در سریال ها به وجود بیاید و سپس، کسی که بخشی از وقتش را به تماشا سپری می کند به تدریج رفتارهای کاراکترها را طبیعی تصور می کند و در نهایت، خود آماده انجام دادن آنها می شود.
قرآن کریم درباره خطر اشاعه زشتی ها در جامعه اسلامی هشدار می دهد و می فرماید: إِنَّ الَّذینَ یُحِبُّونَ أَنْ تَشیعَ الْفاحِشَةُ فِی الَّذینَ آمَنُوا لَهُمْ عَذابٌ أَلیمٌ فِی الدُّنْیا وَ اْلآخِرَةِ وَ اللّهُ یَعْلَمُ وَ أَنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ. (نور: ۱۹) کسانی که دوست دارند زشتی ها در میان مردم با ایمان شیوع یابد، عذاب دردناکی برای آنها در دنیا و آخرت است و خداوند می داند و شما نمی دانید. یا ایها الذین آمنوا قوا انفسکم و اهلیکم نارا وقودها الناس والحجاره(تحریم :۶) (ای کسانی که ایمان آورده اید خود وخانواده خویش را از آتشی که هیزم آنها انسانها وسنگهاست نگه دارید) حضرت پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله چهزیبا فرموده است: «کیف بکم اذا رأیتم المنکر معروفا» «چه می شود شما را، آن گاه که ناپسند را پسندیده می شمارید و بد را خوب می بینید» ازنظرات مراجع: استفاده از برنامههاى مفید و مشروع (مانند برنامههاى علمى و قرآنى) هر چند فى نفسه مانعى ندارد؛ ولى با توجه به اینکه برنامههایى که از طریق این دستگاه پخش مىشود غالباً در بردارنده آموزش افکار گمراه کننده و تحریف حقایق و برنامههاى لهو و فساد هستند، استفاده از ماهواره جایز نیست. آیت اللّه مکارم، استفتاءات، ج ۱، س ۱۶۰۹ و ۸۲۹ ماهواره: ماهواره، یکی از رسانه های قدرتمند ارتباط جمعی به شمار می آید . این ابزار، به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد خود، قادر است پیامهای تصویری را به دورترین نقاط منتقل کند و تعداد بیشماری از افراد را در سراسر دنیا مورد خطاب قرار دهد. همچنین ماهواره می تواند در هشیار کردن، اطلاعرسانی و درحوزه پژوهش، سیاست و … نقش مهمی داشته باشد؛ امّاماهواره برنامه های تخریبی و نابهنجاری نیز دارد؛ تا جایی که برخی از جامعه شناسان و کارشناسان فرهنگی را برآن داشته تا برای مصونیت جامعه انسانی، بویژه نهاد خانواده چاره اندیشی کنند. بدین ترتیب، تاثیر برنامههای این ابزار قدرتمند برافکار عمومی و عملکرد آن را بویژه از نظر تربیتی و جامعه پذیری نباید از نظر دور داشت.گذراندن وقت بیشتر برای تماشای ماهواره، نشان دهنده علاقه کمتر به مطالعه است و به احتمال زیاد، فرد را تنبل و از نظر روانی، منفعل بار می آورد، فعالیت ذهنی را کند و روح انسان را مسخ می کند. ماهواره، مبلّغ پرخاشگری و ستیزهجویی است و گاه انسان را به ترس از خشونت واقعی مبتلا می سازد؛ بدین معنا که فرد از جنگ و مبارزه واقعی میهراسد. تماشای تصویرها و فیلمهای مبتذل، کم کم انسان را معتاد میکند؛ به گونه ای که اگر فرد روزی به سراغ ماهواره و عکسهای مبتذل آن نرود، در زندگی خود احساس کمبود میکند و حالت کسالت به او دست میدهد. تماشای صحنههای مبتذل، ذهن و اندیشه انسان را تسخیر میکند. فردی که خود را به دیدن اینگونه تصویرها عادت داده است، به کار و فعالیت سازنده اقتصادی بیرغبت میشود. باید بدانیم : امروز ما با غول پرنده افسانهای ۱۷ هزار سر و دست و پایی روبهرو هستیم که همه دنیا را به هم میدوزد و مرتبط میکند، غولی که چنگالهای نحس خود را در بدنه خانواده فرو میکند و نگوییم در یک آن بلکه با چند پرده نمایش سفره، خانه و خانواده را بر میچیند که اگر برای قدیمیها از این غول میگفتی دهانشان از تعجب باز میماند که مگر میشود؟! ورود ماهواره به ایران ودر محاصره قرار گرفتن زبان وفرهنگ وبینش خانواده ها: از زمانی که ماهواره وارد خانه های ایرانیان شد، طیف گسترده ای از شبکه های ماهواره ای مورد توجه و استقبال مخاطبان قرار گرفت.در ابتدا به دلیل محدود بودن شبکه های فارسی زبان، شبکه های خارجی مورد توجه بییندگان برنامه های ماهواره ای قرارداشت اما پس از مدتی با گسترش شبکه های فارسی زبان و کاهش سختگیریها نسبت به استفاده از ماهواره، این پدیده به صورت گسترده ای به خانه های ایرانیان راه یافت.هم اینک تخمین زده می شود که تعداد قابل ملاحظه ای گیرنده و دیش ماهواره ای در کشور وجود داشته باشد.تعداد شبکه های ماهواره ای فعال در جهان ۱۷۰۰۰ و ۶۶۶شبکه است که از این تعداد حدود ۳۰۰۰شبکه در داخل ایران با همین دیش ها و آنتن های معمولی قابل دریافت هستند.از این تعداد شبکه حدود۳۸۰ شبکه موسیقی و۲۷۳شبکه تبلیغ ادیان ساختگی و۲۳۵ شبکه مبتذل و۷۴شبکه مخصوص تبلیغات مد لباس و لوازم آرایش است که هر سال بر شمار این شبکه ها اضافه میشود. با توجه به جوان بودن جمعیت کشور، علاوه بر تاثیر شبکه های ماهواره ای بر نحوه نگرش جوانان به مسایل سیاسی، ما شاهد تغییر در الگوهای فرهنگی جوانان کشور نسبت به بسیاری مسائل از جمله مدل لباس و آرایش نیزهستیم.نکته قابل توجه در زمینه تغییر دیدگاه جوانان نسبت به نوع پوشش و آرایش آنها این است که الگوهای جمعی در جامعه بشدت درحال تضعیف و فردگرایی و توجه به خود، در حال رشد است.آراستگی و زیبایی ظاهرجوان امروز که مورد پسند اوست، بگونه ای متفاوت از الگوهای جمعی است که فرهنگ سنتی جامعه برای او ترسیم می کند.در جامعه به دلیل بهبود اوضاع اقتصادی مردم، ابراز وجود دربین جوانان به مثابه یک ارزش اجتماعی بسرعت درحال رشد است.یکی از دلایل پررنگ شدن این موضوع علاوه بر رفاه اقتصادی، گسترش روز افزون استفاده از ماهواره در خانواده ها می باشد.از این نکته نیز نباید غافل شد که جامعه ما یک جامعه در حال گذار است و در این میان موجی که برطبقه بالا و متوسط تاثیر می گذارد، طبقات پایین جامعه را هم متاثر می کند. مثلا ما در جوانان طبقات پایین جامعه هم میل به تغییر در نوع لباس و آرایش را مشاهده می کنیم، هر چند مسائل مالی، آنها را در ابراز این نوع کنش اجتماعی دچار محدودیت می کند.در جامعه جوانی مثل ایران، انتخاب نوع پوشش و سبک آرایش، بی تاثیر از برنامه های ماهواره نیست.با نگاهی کوتاه به این مساله متوجه می شویم که نفوذ فرهنگ غرب آرام آرام وارد کلیه اندامهای درخت کهنسال فرهنگ ایران می شود وخود را بسرعت ناباورانه ای به عنوان بخشی از فرهنگ جامعه به جوانان عرضه می کند. در چنین شرایطی، مدیران فرهنگی جامعه باید حرکت خلاقانه و آگاهانه ای را برای کاهش اثرات منفی برنامه های شبکه های ماهواره آغاز کنند.از نظر کارشناسان، در عصر جهش ارتباطات، ما نمی توانیم جلوی ارسال امواج ماهواره و رسوخ آموزه ها و هنجارهای غیرخودی را در درون کانون خانواده هایمان سد کنیم اما می توانیم درپرتو ارائه مبانی هنجاری خود در رسانه های خاص مقابله با شبیخون فرهنگی بیگانه بپردازیم به عنوان مثال می توانیم با ایجاد شبکه هایی مخصوص نمایش لباس و مد و ارائه الگوهای ایرانی اسلامی و با نظارت اهل فن، بخش عمده ای از تاثیر منفی(صرف نظر از آثار و برنامه های مثبت این فناوری) برخی از شبکه های ماهواره ای را تعدیل کنیم.وقتی جوانان بدانند برنامه های مورد علاقه خود را با کیفیت عالی و متنوع می توانند در شبکه های تلویزیون ملی تماشا کنند یقینا عده بینندگان شبکه های ماهواره ای غیرخودی به حداقل ممکن خواهد رسید و جوانان ایرانی به جای آنکه مصرف کننده قهار برنامه های ماهواره ای بیگانه باشند، به شهروندان فرهیخته و با سواد رسانه ای بالا در چارچوب مرزهای ملی کشورمان تبدیل می شوند.مادر عصر تکنولوژی به سر می بریم . که در آن ماهواره نقشی پر رنگی در انتقال اطلاعات و پیام ها دارد هر چند ماهواره را می توان دجال گمراهی نام نهاد زیرا رویکردی که در این شبکه های ماهواره ای به چشم می خورد نشان از تلاش آن ها برای هویت زایی فرهنگی و ایجاد سستی در باورهای دینی دارد.شبکه های ماهواره ای علمدار جنگ نرم علیه نظام جمهوری اسلامی ایران است هر چند به طور دقیق نمی توان حجم استفاده از ماهواره را در ایران به طور دقیق مشخص کرد ولی می توان با توجه به قراین و شواهد موجود می توان حدس زد که میزان استفاده از شبکه های ماهوارهای در ایران افزایش قابل توجه ای پیدا کرده است . به لحاظ فنی در۱۵۹ مدار تلویزیونی در کل جهان،۲۰۳ ماهواره تلویزیونی فعال است که از این تعداد در۸۰مدار قالب دریافت در ایران، ۱۰۰ ماهواره تلویزیونی یعنی نیمی از ماهواره های جهان قرار دارد. این تعداد ماهواره ها، امکان تماشای حدود۱۸۰۰۰ شبکه تلویزیونی را در ایران فراهم می آورد با رسیورها و دیش های معمولی می توان تا نزدیک۲۰۰۰ کانال ماهواره ای را در ایران با کیفیت بالا دریافت کرد.در بین شبکه های ماهواره ای که به سهولت در ایران قابل دریافت است، بیش از ۳۸۰ کانال خاص موسیقی وجود دارد که شبانه روز در حال پخش موسیقی، کلیپ، رقص، آهنگ های درخواستی و کنسرت هستند. عموم این برنامه ها آکنده از حرکات ضداخلاقی و اروتیکال است. در حالیکه علاوه بر این شبکه های اختصاصی موزیکال، حدود ۱۲۰۰ شبکه هم در خلال برنامه های خود کلیپ ها و شوهای موزیکال پخش می کنند.در حوزه کودک و نوجوان بیش از ۲۵۰ کانال ماهواره ای قابل دریافت در ایران است؛ ضمن آنکه بخش مهمی از برنامه های کانال های عمومی نیز ، به پخش برنامه های کودک و نوجوان اختصاص دارد. این شبکه ها علاوه بر پخش کارتون هایی که عموماً در تضاد با مبانی اخلاقی ماست، به فرهنگ سازی ارزش های لیبرالی و امانیستی غرب در ذهنیت اطفال ایرانی می کند و آنان را شیفته زندگی آمریکایی و غربی می نماید. یکى از کارکردهاى رسانه هاى جمعى به ویژه ماهواره مفهوم سازى و به تبع آن، شکل دادن به هنجارهاى متناسب با آن مفهوم است که با توجه به این نکته می توان گفت شبکه هایی که ضدیت با کشورهای مستقل به خصوص جمهوری اسلامی ایران دارند با چند رویکرد متفاوت به برنامه سازی می پردازند تعدادی از شبکه ها به ترویج فرهنگ برهنگی و اشاعه بی بند باری در سطح جامعه می پردازند تا بنیاد خانواده را سست کنند تعدادی دیگر رویکردی ضد دین دارند و به شبه افکنی می پردازند و تعدادی نیز به سیاه نمایی دست آورد های انقلاب ایران می پردازند و به ایجاد یاس در بین مخاطبانشان می پردازند و مسائل را به صورت وارونه جلوه می دهند به نظر می رسد با افزایش کمی شبکه های ماهواره ای و جذب مخاطبان ایرانی، ترویج انگاره های لیبرالی به سهولت انجام می گیرد و این همان بخشی ازجنگ نرمی است که امپریالیسم رسانه ای غرب دنبال پیروزی در آن است. در این بین نقش شبکه هایی چون BBC، CNN، VOA در حوادث بعد از انتخابات ایران را نمی توان نادیده گرفت که با فضا سازی های کاذب سعی در القای تقلب ساختگی بوده ا ند . البته در بین این شبکه ها نقش بی بی سی فارسی از همه پر رنگ تر بوده است این شبکه هشت ماه قبل از انتخابات ریاست جمهوری ایران شروع به کار کرده است هرچند خبر، قلب تلویزیون فارسی بی بی سی است، اما این شبکه برنامه های متنوع موسیقی، هنری و فرهنگی، علمی، فن آوری، مستند و ورزشی، همچنین برنامه های بحث و مناظره چند رسانه ای نیز پخش می کند. این شبکه ۱۰۰ میلیون نفر فارسی زبان دنیا را مخاطب بالقوه خود میداند.BBC فارسی به ورود در حوزهها و زمینههایی که رسانه ملی بدلایل دینی و فرهنگی و یا سیاسی امکان ورود ندارد توجه دارد و این باز به مزیت رقابتی دیگر این شبکه در نزد مردمی که چندان مذهبی و یا وفادار به نظام نیستند تبدیل میشود. عبور از خطوط قرمز در عرصه موسیقی، سینما، مسائل زنان، جوانان نیز به جذب مخاطب کمک فراوان کرده است حمله به دین به بهانه مبارزه با بدعت و خرافات: تمدن عصر جدید که شکوفایی آن را پیوسته ناشی از حذف دین از صحنه زندگی فرد و اجتماع می شمارند و عامل عقب افتادگی جوامع وامانده یا عقب نگه داشته شده را پای بندی به دین و ضوابط مذهبی قلمداد می کنند، حربه خطرناکی است که بر روح حساس و پرشور جوان اثر نامطلوبی بر جای می گذارد. یکی از روش های دیرین دشمن برای گسترش سلطه خویش، استفاده از باورهای انحرافی در برابر عقاید و ارزش های اسلام اصیل است. آنان می کوشند مذهب را که عامل بیداری، پویایی، ستم ستیزی، عدالت گستری و فراهم آورنده سعادت دنیا و آخرت است، به عامل تخد یر، انزواطلبی، واپس گرایی، رهبانیت و امری شخصی تبدیل کنند و با این شگرد، بیشترین سعی شان در درست کردن عقاید نسل جوان بر طبق خواسته ها و اهداف خودشان است. به تعبیر امام خمینی رحمه الله : «می خواهند اسلام ناب محمدی (ص) را به اسلام امریکایی مبدل سازند.» تأکید بر اختلاف های مذهبی، تکیه کردن افراطی بر تفاوت های شیعه و سنی، ترویج خرافه گرایی، ترویج مذهب های دروغین، تحریف مفاهیم والایی همچون: انتظار، توکل، دعا، قضا و قدر و تعبد و نیز ارائه نظریه های ویرانگر گوناگون علیه مذهب، همه برای رسیدن به این هدف شوم سازمان دهی و اجرا می شود. در واقع این شبکه های ماهواره ای با روش های به ظاهر علمی، دینی و حتی طنز، در سست کردن عقاید مردم می کوشند و این برنامه ها نسل جوان را به ابتذال می کشاند. اشاعه فحشا و بی بند و باری با ماهواره: یکی از کارکردهای رسانه های جمعی به ویژه ماهواره، مفهوم سازی و به تبع آن، شکل دادن به هنجارهای مناسب با آن مفهوم است. بر این اساس، ارائه تصویرهای مستهجن و مبتذل و خلاف عفت عمومی از طریق ماهواره و نمایش آنها، یکی از عوامل گسترش بی بند و باری و به فحشا کشاندن جوانان از نوع جرایم جنسی است.دشمن که همواره اشاعه فرهنگ دینی و اعتقاد به خداوند و معنویات را مانع اصلی هدف های خود می بیند، برای کم رنگ کردن این اعتقادات، با ایجاد خلل در اعتقادات قشر جوان، در به انحراف کشاندن و بی هویت کردن آنان می کوشد.در واقع از دیدگاه و منطق قرآن، بازگو کردن زشتی ها و ارائه و ترویج آنها، نهی شده است؛ زیرا موجب آشکارسازی زشتی ها و برملا شدن آنها می شود. امام رضا علیه السلام می فرماید: «آن کسی که گناه را نشر دهد، رانده است و آن کس که گناه را پنهان می دارد، مشمول آمرزش الهی است».شبکه های ماهواره ای در قالب میان برنامه ها و آگهی ها، مظاهر ضداخلاقی را تبلیغ می کنند و این رسانه، همچون دیگر ابزار بشری می تواند به آرمان های تعالی بخش انسان ها و جوامع خدمت یا خیانت کند که در حال حاضر، بیشترین خدمت ماهواره در ایجاد و رواج فسا د و فحشا در میان جوانان است. تأثیر ماهواره بر جوانان: الف)اعتقادی از آن جا که هر انسان به لحاظ ایدئولوژیک دارای یک سری مبانی واعتقاداتی می باشد ورفتار او نیز مطابق با نوع تفکر او به جهان وخداوند هست پس باید از این مرزهای اعتقادی دفاع کرده وآن ها را به نحو احسن بشناسد ومهمترین دشمن در عرصه ی اعتقادات ،شبهات وتلقین ها ی نا درست بوده ودر زمان فعلی این شبهات با رنگ ولعاب زیباتر خود را بروز می دهند .
متاسفانه ماهواره در شمار ابزارهایی قرار گرفته که به مرزهای عقیدتی انسان ها خصوصا اسلام وبه ویژه مکتب تشیع حمله ور شده و قصد دارد اساس این مکتب را در هم بریزد البته نا گفته نماند اغراض سیاسی در این مساله بی تاثیر نیست. ب) فرهنگی واخلاقی همان طور که می دانید هویت انسانی به فرهنگ وتمدن او بر می گردد وانسانی که دارای فرهنگ وتمدن نباشد دچار بحران هویت گشته واز او یک شخصیت کاملا وابسته ومتکی به دیگران می سازد ودائما چشمش به دیگران بوده تا خود را موبه مو همانند آن ها قرار دهد واین مطلب به ویژه در مورد ملت ایران که دارای فرهنگ کهن واصیل می باشد بسیار خطرناک بوده وتهدیدی بسیاری جدی به شمار می آید واز طرفی قوام جامعه به اخلاق ورعایت اخلاقیت افراد جامعه می باشد و زمانی که انسانیت ،حریم های شخصی ،خانواده و…از بین برود چنین جامعه ای از درون خالی شده وبا تلنگری در هم می ریزد واین مساله در مورد جوانان ونوجوانان مهم تر است ماهواره از طریق پخش فیلم های سکس وغیر اخلاقی که نتیجه ای جز بی بند وباری ،بی حیایی،مشوش شدن ذهن جوان و… ندارد به این مقصد پلید دست پیدا می کند.وبر همین اساس استفاده از برنامه های ماهواره در نظر مراجع حرام اعلام شده است. ج)سیاسی از آن جا که دشمنان ما با مساله ی نظامی موفق به پیشبرد اهداف خود مبنی بر تصرف وتسخیر ایران نشدند بر همین اساس از ابزارهایی مانند ماهواره،اینترنت و… کمک گرفته اند ومردم یک کشور را از طریق القا ی شبهات وحرف های غیر واقعی نسبت به نظام دلسرد کرده وانها رابه نوعی به دشمنی با نظام دعوت می کنند واین اقدام از طریق راه های مختلف و در ظاهری بسیار زیبا با اظهار کمک به مردم یک کشور صورت می پذیرد . مضرّات ماهواره: ماهواره، موجب از بین رفتن حجابهای اخلاقی و دینی از بسیاری مسائل، بویژه در زمینه های جنسی و خشونت می شود. در گذشته، دنیای ناشناخته و اسرارآمیز زندگی بزرگسالان، آنها را از کودکان و نوجوانان متمایز میساخت. و به عبارت ساده تر، این تفکیک، بر پایه شرم استوار بود. کودکان و نوجوانان، درباره مسائل جنسی، پول، خشونت، بیماری، مرگ ونظایر آن، لب فرو می بستند؛ اما بهتدریج و با کسب آگاهی های جدید از راه ماهواره، همه آن نوع رازداری ها به فراموشی سپرده میشود. نقش ماهواره در تغییر ماهیت افکار عمومی پیرامون مسائل سیاسی و اقتصادی، قابل توجه است. تصمیم گیری و اظهار نظر افراد در این زمینه ها، برخاسته از احساسات ناشی از تبلیغات است؛ زیرا تماشای تصاویر، قدرت تفکر و تعمق آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. ماهواره، واقعیتها را آنطور که باید و شاید به تصویر نمی کشاند. گاهی، بنگاههای استعماری و….هستند که مسائل را بزرگ و کوچک می نمایند و به افراد، مجال تامل و تفکر و آزادی بیان جزئیات را نمی دهند؛ زیرا رابطه میان ماهواره و مخاطب، رابطهای یک سویه است و در این فرآیند پیام رسانی، تعیین نوع پیامها و آگاهی ها، در اختیار فرستنده است و گیرنده پیام، به گونه ای خنثی و منفعل آنرا دریافت می کند. همانگونه که اعتیاد به مواد مخدر، ویرانگر بنیادهای اخلاقی و خانوادگی و اجتماعی است، استفاده و اعتیاد به برنامههای مخرب ماهوارهای نیز ارزشهای اخلاقی و خانوادگی و اجتماعی را به شدت تهدید میکند و بسیاری از افرادی که زمان زیادی از شبانه روز را به تماشای برنامههای ضد اخلاقی ماهواره و اینترنت اختصاص میدهند، به یقین، از همین راه، به انحرافهای گوناگون، آلوده میشوند. نشانهگیری حریم خانواده در شبکههای ماهوارهای: هدف شبکههای ماهوارهای تغییر الگوی نگرشی و رفتاری خانوادهها می باشد این برنامهها قصد دارند نوع تفکر و بینش سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ما را تغییر دهند و مصرفگرایی را میان تماشاگرانشان نهادینه کنند. این نوع شبکهها ابتدا مغز مخاطبان خود را تسخیر و در ادامه آنچه خود دوستدارند را به آنها القا میکنند. شبکههای ماهوارهای به دنبال کانالیزه کردن جریانهای فرهنگی هستند به این معنی که تمام جویبارهای کوچک فرهنگی به رودخانه اصلی که جهانبینی آنهاست منتقل شوند. اینها پیروان مکتب مک لوهان هستندکه قصد دارند زبان، گفتار بینشهای خردهفرهنگها را تغییر دهند و به سمت فرهنگآنگلا ساکسون غرب ببرند. القائات شبکههای ماهواره به مخاطبان خود تا حدی زیاد تأثیرگذار است که به هیچ عنوان نمیتوان ادعا کرد بزرگسالان از آسیبهای آن مصون هستند و تنهاباید نوجوانان و جوانان را در این خصوص واکسینه کرد. البته خطربرنامههای شبکههای ماهوارهای برای کودکان و نوجوانان به مراتب بیشتر است، چرا که آنان با تفکرات احساساتی و دور از تعقل، به تماشای برنامهها میپردازند، لذا تصاویر ارائه شده توسط این شبکهها در ذهن کودکان نقش بسته و برای آنها الگو میشودو این گونه است که صاحبان برنامههای ماهوارهای به هدف خودشان که همان تأثیرگذاشتن در دیدگاه و تفکر کودکان است دست مییابند. سریالهای ماهوارهای عاملی در تحول بسیاری ازخانوادههای ایرانی می باشد : زمانی که اعضای خانواده ساعتها به مشاهده برنامههای مختلف ماهواره از جمله سریالهای خانوادگی میپردازند، رعایت بسیاری ازارزشها از جمله حریم میان زن و مرد برای آنها کمرنگ میشود؛ هماکنون دختران وپسران جوان تحت تأثیر شبکههای ماهوارهای خیلی راحت با یکدیگر ارتباط برقرارمیکنند، به گونهای که شاهد افزایش ارتباطات نامشروع خانوادگی هستیم و ارزشهای خانوادگی که در پناه آن ارتباطات میان زن و مرد نامحرم محدود میشد، کنار گذاشته شده است. وبا توجه به اینکه نخستین پایههای تربیتی یک جامعه در خانواده شکل میگیرد، وقتی نخستین نهاد تربیتی جامعه دچار تحول شد، تبعات منفی بسیاری را با خود به همراهخواهد داشت؛ تشکیل خانواده و زندگی زن و مرد در کنار هم بدون ازدواج یکی ازآسیبهای شبکههای ماهوارهای در جامعه است. ماهواره یا چاهواره: یک سوال! اگر همین حالا یک لیوان نوشیدنی به شما تعارف کنند و بگویند این نوشیدنی بسیار خوش مزه است قدری سم در آن ریخته شده است، آیا آن را می نوشید؟ شاید در دلِ خود بگویید: این چه سوالِ خنده داری است… خوب معلومه… ما هر غذا یا هر نوشیدنی را نمی خوریم… بله ما مراقب غذای خود هستیم که مریض نشویم… ولی خیلی عجیب است… خیلی خیلی عجیب… ما مراقب خوراک خودهستیم تا جسمِ سالمی داشته باشیم… امّا مراقبِ چشمانِ خود نیستیم… مراقبِ چشمانی که هر چه ببیند بر روح و روحیه ما تاثیر می گذارند… چشمانی که هر چه ببیند بر افکار و اعتقادات ما تاثیر می گذارند… چشمانی که هر چه ببیند بر اعمال ما تاثیر می گذارد… چشمانی که… بله آنچه می بینیم، در واقع بر روی سرنوشت ما تاثیر می گذارد. گفتیم و گفتیم تا برسیم به این برنامه های ماهواره… این سریال هایی که خواب و خوراک را از جوانان گرفته است… این فیلم های سینمایی… این سایت های اینترنتی… و… و… و توجیه وباز هم توجیه: ای بابا! باز هم شروع کردید… یعنی ما فیلم نبینیم… ای بابا! مگه ماهواره چی داره… اصلا ما می خواهیم برنامه های علمی را ببینیم… تازه اگر برنامه های غیر اخلاقی را هم ببینیم رو ما تاثیر نمیذاره… خوب با بچه ها نگاه نمی کنیم.. اصلا به کسی چه ارتباطی داره، من دلم می خواد هر چی دوست دارم نگاه کنم… دلم می خواهد.. آخه تلویزیونِ خودمون که چیزی نشون نمیده… بابا ول کنید این حرفارو، الآن دنیا داره این همه پیشرفت می کنه و ما هنوز گیر میدیم به ماهواره و فیلم… حالا دیگه همه چیز درست شده، مونده همین چند تا فیلم و سریال… نه بابا، منم از ماهواره بدم می آد، ولی می خوام بدونم که دیگران چه می بینند. آدم باید از اخبار اطلاع داشته باشد، شبکه های … امّا وامّا و …….. عشق های مثلثی، روابط نامشروع و دوستی های نامتعارف از پیامدهای ماهواره برای جامعه ایران ماست: ماهواره در جامعه ما باعث فاصله گرفتن اعضای خانواده از یکدیگر شده است. به طور کلی خیانت، دوستی های نادرست و نامتعارف بین زنان و مردان حتی بین متاهلان، ایجاد عشق های مثلثی، روابط نامشروع و … از تبعات ورود ماهواره به جامعه ایرانی است.
تزریق فرهنگ غربی از طریق ماهواره به جوانان : این روزها شبکه های ماهواره ای فارسی زبان و به ویژه سریال هایی که این شبکه ها پخش می کنند بین خانواده های ایرانی جا باز کرده و این شبکه ها علاقمندان خاص خود را پیدا کرده اند؛ این در حالی است که نمی توان نسبت به مخاطراتی که چنین برنامه هایی برای جامعه ما دارند بی تفاوت بود و به سادگی از کنار چنین آسیب هایی گذشت. اگرچه ممکن است به این برنامه ها در نگاه اول به عنوان برنامه هایی برای گذراندن وقت نگاه شود و خانواده ها ممکن است فکر کنند فقط این برنامه ها را می بینند و می گذرند و در فرهنگ خانواده ها تاثیری بر جای نمیگذارد، اما اینطور نیست و در گذر زمان جوامع غربی الگوهایشان را به جامعه و جوانان ما تزریق می کنند. نوجوان و جوان با دیدن این برنامه ها خودش را به جای قهرمان آن داستان گذاشته و میخواهد آنچه را دیده تجربه کند و می پندارد چون آن برنامه را همراه خانواده دیده به منزله تایید آنهاست.نکته ای که مهم به نظر می رسد این است که باید به دلایل علاقه مند شدن خانواده ها و افراد به این شبکه ها توجه نشان داد. مهم ترین مساله در این میان جنبه شادی ای است که چنین برنامه هایی در خود نهفته دارند. وقتی افراد خسته از سر کار برگشته و یا فارغ از کار روزانه خانگی می خواهند بخشی از وقتشان را به برنامه های تلویزیونی اختصاص دهند، ترجیح می دهند به جای دیدن برنامه ها یا سریال هایی که مشکلات روزمره و مسایلی که در طول روز با آنها دست و پنجه نرم می کردند در آنها دوباره مطرح شده است، برنامه های مفرح و یا سریال های خانوادگی ای را ببینند که در آنهاجنبه های شاد زندگی مطرح شده است.مسؤلان و مخصوصا دست اندر کاران تولید برنامه های صدا و سیما باید به این نکته توجه کنند که اگر این شبکه ها برای مردم جذابیتی داشته اند به این دلیل است که مردم نیاز به تنوع دارند و در شبکه های مختلف به دنبال برآورده شدن این نیاز هستند.
برای مقابله با این کانالها و برنامه هایشان به جای نهی کردن و صرفا مضرات آنها را نشان دادن، باید به فکر تولید برنامه هایی که توان رقابت با آنها را داشته باشند و فیلمها، سریال ها و برنامه های خانوادگی و شاد تهیه کنند و در کنار آن از طرق مختلف به مردم روشهای حل مساله و مقابله با مشکلاتی که برایشان پیش می آید را نیز آموزش داده چنانچه مشاهده هم کرده ایم که وقتی برنامه طنز موفقی از شبکه های خودمان پخش شده و یا فیلم سینمایی بوده که طنز بوده و در کنار آن مسایل دیگریرابه مردم نشان داده و مطرح کرده، مردم استقبال نشان داده اند و این میتواند گویای واقعیتهای بسیار از جمله نیاز مردم و جامعه کنونی به شادی باشد. دانلود رواج خیانت در میان زوجین نتیجه مشاهده فیلمهای نامناسب ماهواره: هنگامی که اعضای خانواده در روزهای متوالی سریالهای نامناسب ماهواره را که هدف آنهاعادیسازی روابط با نامحرم است، مشاهده میکنند، خیانت به همسر برای آنها عادی میشود. یکی از برنامههای جامعه سرمایهداری، سلطه فرهنگی بر کشورها و تغییر سبک زندگی ملتهای جهان سوم و مسلمان به ویژه زنان و دختراناست.
جامعه سرمایهداری زمانی که متوجه شد از طریق جنگ و سلطه سیاسی نمیتواند بر کشورهای مسلمان سلطه پیدا کرد، از طریق جنگ نرم و سلطه فرهنگی وارد عمل شد. ابزار فرهنگی و وسایل ارتباط جمعی همچون رسانه،ماهواره و اینترنت در جنگ نرم مورد استفاده قرار میگیرند ودشمن بانشانهگیری ذهن و اندیشه نسل جوان به خصوص زنان و دختران از طریق تولید فیلمهای مستهجن و مبتذل سعی میکند تا سبک زندگی، نوع تفکر، بینش سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورهارا دچار استحاله کند و سبک زندگی ونمودهای جامعه غربی را جایگزین آن کند. زدودن اخلاق در میان زنان از پیامدهای فیلمهای نامناسب ماهواره: ماهواره یکی از ابزارهای قوی برای تغییر و دگرگونی فرهنگ یک جامعه است،این کالای فرهنگی در کنار مزیتها، مضرات فراوانی نیز دارد و ابزار مهم دشمن در جنگ نرم و یکی از عوامل تشدید کننده بحران در میان خانوادههاست. تغییرات فرهنگی، ارزشی و کمرنگ کردن الگوهای دینی در میان زنان و دختران ازتأثیرات و پیامدهای منفی ماهواره بر جامعه و خانواده است و از این طریق زنان را درکشورهای اسلامی از معارف الهی، فضائل و ارزشهای اخلاقی تهی کرده و از این راه به اهداف خود دست پیدا میکنند.ازدیگر پیامدهای ماهواره نابودی مرزهای اخلاقی، تضعیف غیرت دینی مردان و عفت زنان است،می توان عنوان کرد: مجله انگلیسی اکونومیک اعتراف دارد که برداشتن مرزهای اخلاقی یکی از راههای یکسان سازی فرهنگی و اهداف دشمن است. نابودی ارزشهای خانوادگی در کشورهای مسلمان از جمله اهداف غرب: فیلمهای ماهواره ای بیانگرالگوی خانوادههای غربی بوده و با القای فرهنگ غرب ارزشهای اخلاقی مانند حیا، غیرت و عفاف را در جامعه از میان میبرند و درصدد تثبیت روابط موازی در بیرون از خانواده هستند که این اقدامات موجب فروپاشی بنیان خانواده میشود.کمرنگ شدن ارزشهای خانوادگی و گسست نهاد خانواده ازدیگر نتایج فیلمهای نامناسب شبکههای ماهوارهای است؛ رشد طلاق در جامعه از نشانههای این گسست خانوادگی است که به دنبال خود مسائل متعدد دیگری از جمله فقر، اعتیاد و افزایش فرزندان بیسرپرست رابه همراه دارد؛ از سوی دیگر مشاهده میکنیم که فیلمهای غیر اخلاقی ماهواره روابط عاطفی و جنسی میان زن و مرد را در خارج از چارچوب ازدواج عادی نشان میدهند. وی ادامه داد: هنگامی که اعضای خانواده در روزهای متوالی سریالهای نامناسب ماهواره را که هدف آنها عادی سازی روابط با نامحرم است، مشاهده میکنند،خیانت به همسر برای آنها عادی شده و مشاهده این فیلمها و عدم کنترل افراد بر رفتارخود نوعی بیمهری، دلسردی و اختلاف میان زن و شوهر را ایجاد میکند. فیلمهای ماهواره و رواج خانوادههای تک والدی در جوامع: در سریالهای نامناسب شبکههای ماهوارهای سنتهای اجتماعی وفرهنگی کشورها مورد تحقیر قرار میگیرند، نقشهای خانهداری، همسری ومادری در این فیلمها زیر سؤال رفته و بیشترین تأکید آنها نشان دادن ارزش کار زن دربیرون از خانه است. عدم اعتماد زوجین به یکدیگر، آسیب برخی از برنامههای ماهوارهای است، در فیلمهای نامناسب ماهوارهای امیال جنسی در خارج از حریم خانواده ارضا شده و این ارضای عاطفی میان زن و شوهر از عرصه خصوصی به عرصه عمومی منتقل میشود؛ در حالی که اسلام این امیال را پشتوانه حفظ خانواده و وسیله استحکام آن میداند. این فیلمها تلاش میکنند تا خانوادههای تک والدی را در جامعه رواج دهند و الگویی برای زنان و دختران در کشورهای جهان سوم وبه ویژه کشورهای مسلمان ایجاد کنند همچنین با تغییر تصویر ذهنی زنان و مردان الگوهایی را که خود میخواهند برای آنها مطرح میکنند. پوشش نامناسب زنان در این فیلمها، سبک زندگی و نوع پوشش زنان ایرانی را تغییر میدهد و امروز بخش وسیعی از بدحجابیهای کشور به دلیل تأثیرپذیری افرادبدحجاب از ماهواره است، تمام پوششها و آرایشهای نامناسب از طریق ماهواره ساماندهی میشود. امروز امواج ماهواره بدون کنترل وارد خانههای ایرانیان شده وبسیاری از ارزشهای ایرانی و اسلامی را حذف کرده و ناهنجاریهای مد نظر غرب را درخانوادههای ایرانی جایگزین میکند که مدیران فرهنگی باید با راهکارهای اصولی دراین عرصه وارد عمل شوند. درخصوص تأثیر ماهواره و اینترنت روی خانوادههایی که به این ابزار دسترسی دارند،هشدار میدهند استفاده از ماهواره می تواند باعث بروز آسیبهای جدی در خانوادهها شود. اما به طور کلی،رواج بیبند و باری در خانوادهها از جمله عوارض استفاده نادرست ازماهواره است. مدگرایی و اعتقاد پیدا کردن به خرافهپرستی، رسومات و رفتارهای غیراصولی و مشکلساز، از دیگر مضرات استفاده از شبکههای ماهوارهای و اینترنتی است. استفاده از ماهواره بدون کنترل والدین بخصوص برای دختران جوان که در سن رشد هستند،موجب بروز مشکلات شخصیتی کردهوحریمهای بین افراد خانواده را از بین میبرد. شبکههای ماهوارهای، زبان، فرهنگ و بینش خانوادهها را درمحاصره خود قرار داده اند: بر اساس پژوهشهای انجام شده، در حال حاضر حدود ۳۰ درصد ازخانوادههای ایرانی از ماهواره استفاده میکنند و ۹۰ درصد از آنها فقط تماشاچی فیلمها و سریالهای ماهوارهای هستند. در حال حاضر ۵/۴ میلیون گیرنده و دیش ماهوارههای غیرمجاز در کشورمان فعال است . برخی معتقدند میزان استفاده وضریب نفوذ این مهمان ناخوانده در نظام رسانهای کشور بیش از آمارهای رسمی است، چون هنوز بسیاری از مردم از بیان این که در خانه خود دیش گیرنده شبکههای ماهوارهای دارند، خودداری میکنند. مراقب بچهها باشیم: خانمی میگوید از صبح کودک ۳سالهاش را مقابل شبکه کارتون ماهواره مینشاند تا به کارهایش برسد، رنگ و لعاب کارتونها آنقدر زیاد است که کودکش پلک نمیزند، اما یکروز که از آشپزخانه کودک راتماشا میکرد دید که سکوت و بیتحرکی فرزندش مشکوک است. وقتی از آشپزخانه بیرون آمدو صفحه تلویزیون را نگاه کرد برای چند لحظه خشکش زد. از انیمیشن، صحنههای مستهجن پخش میشد. باید بدانیم که کودکان ۲۰ برابر بیش از بزرگسالان از تلویزیون اثرپذیری دارند، یعنی بیست برابر مادر، کودکش از آن اثر میپذیرد.
آسیبهای ماهواره: ۱٫ افزایش جرایم : توسط نمایش تصاویر خشونت بار وسهل و آسان نشان دادن کشتار و قتل و هر گونه جنایت با سلاح سرد و گرم ترس بیننده را فرو میریزد و موجبات بالا رفتن آمار جرم و جنایت در جامعه را پدید میآورد. ۲. ترویج مد گرایی و ارائه مد های آرایشی و پوشش زننده: امام صادق (علیهالسلام)فرمودند :اوحی الله عزّ و جلالی النبی من الانبیاء قل للمؤمنین: لا تلبسوا لبس اعدائیو لا تطمعوا طعام اعدائی ولا تسلکوا مسالک اعدایی، فتکونوا اعدائی کما هم اعدائی : خداوند بزرگ به پیامبری از پیامبرانش وحی نمود که به مؤمنین بگو: لباس دشمنان مرا نپوشید، غذای آنان را نخورید و از راه آنان نروید (آنان را الگوی خود قرار ندهید) که در این صورت از دشمنان من محسوب میشوید، همان طور که آنان دشمنان من هستند. (علل شرایع ج ۲ ص ۳۴۸) ۳. از بین رفتن قبح روابط غیر اخلاقی در بین مردم: قال الله تبارک وتعالی : ان الذین یحبّون ان تشیع الفاحشه فی الذین آمنوا لهم عذاب الیم : برای کسانی که دوست دارند در باره مؤمنان تهمت زنا شایع شود ، در دنیاو آخرت عذابی دردآور مهیاست خدا می داند و شما نمی دانید . (نور آیه ۱۹) ۴.پایین آمدن سطح رضایتمندی همسران: مرد و یا زنی که همواره صحنه های مستهجن به واسطه فیلمهای ماهواره برای او عادی شده باشد دیگر به واسطه همسر راضی نمیگردد. و این اولین قدم فساد زن و مرد در خانواده میباشد. حضرت علی (علیهالسلام) فرمود: هرگاه از زنی خوشتان آمد نزد همسر خود بروید (وبا او رابطه زناشویی برقرار کنید). زیرا همسر شما هم مثل اوست و برای شیطان در قلب خود راهی قرار ندهید، تا اینکه آن زن از خاطر شما برود. ۵- بلوغ زودرس: اگر نوجوان یا جوانی صحنههایی رادر ماهواره می بیند،که نباید ببیند اگر شرایط ازدواج و تشکیل زندگی زناشویی را نداشته باشد، خواهد کوشید عطش کاذب خود را از راههای دیگر فرو نشاند. اینجاست که مشکلات اخلاقی دیگری مانند روابط نادرست و… پدید میآید. ۶- رفتار نامطلوب کودکان و نوجوانان: کودکان ونوجوانان وقت زیادی برای تماشای برنامه های تلویزیونی و ماهوارهای که تا پاسی از شب ادامه می یابد،هزینه می کنند لذاصبحها با تاخیر به کلاس درس می روندو خواب آلود هستند؛ در نتیجه، بیشتر این افراد، رفتارنامطلوبی در مدرسه دارند. راهکارهای اصلاحی: الف:رسالت اصلی مسئولان فرهنگی: ایمنسازی افراد، بویژه جوانان و نوجوانان در برابر هجوم بیگانگان و افزایش قدرت مقاومت آنان. ایمن سازی نیز تنها با برنامه ریزی همآهنگ و درازمدت، برای فرهنگسازی دینی، گسترش شناخت معارف الهی و تنومند ساختن باورهای اصیل مذهبی در جامعه، میسر است که میتواند با گذشت زمان افرادجامعه را به خودآگاهی و خودباوری برساند. وهم چنین، نوجوانان باید به گونه ای تربیت شوند که آگاهانه و با اختیار کامل، از آلودگی و گناه بپرهیزند. ب :خوداری نمودن ازبرخوردهای فیزیکی و محدودیت آفرینی در استفاده از ماهواره و اینترنت و….. جمع آوری خانه به خانه بشقاب ماهواره هاراه چاره این مشکل نیست. در حال حاضرراههای دیگری جایگزین ماهواره شده است و نمیتوان با این روشهای فیزیکی درمقابل این هجوم ایستاد.اگرمحدودیت آفرینی در استفاده از برنامههای ماهواره، بدون جایگزین کردن برنامههای سازنده و مورد علاقه جوانان باشد، به نتیجه نخواهد رسید و جوانان به انحرافها و مشکلات دیگری دچار خواهند شد. بنابراین، با انتخاب برنامههای مناسب یا جایگزین کردن فعالیتهای دیگر به جای تماشای برنامه های ویرانگر ماهوارهای، میتوان از پیآمدهای منفی آنها پیشگیری کرد. ج : تلاش برای رشد فرهنگ اسلامی در جامعه: (در این راه، از روشهای زیر میتوان بهره گرفت) * ۱- عمل به ارزشهای مکتبی و ملّی از جانب مسئولان نظام: ما مراکز تصمیم گیرنده داریم؛ کمیسیون های مجلس ،صدا سیما، وزارت ارشاد، مطبوعات اسلامی، حوزه های علمیه، این همه مؤسسه های فکری و فرهنگی،و…… واقعاً برای حل چنین مشکلاتی باید راه کار بدهند. که چگونه می توانیم هم گام با دنیا پیش برویم.واز مزایای آن بهره مند شویم واز آفات آن در امان بمانیم؟امّاچرا به مسائل اخلاقی، اهمیت داده نمیشود.در سالهای اخیربا اطلاع رسانی چقدر بهداشت رافعال کردیم !مثلا برای بیماری وبا،دادوبیدادآقا، راه جلوگیری آن این است، راه مقابله با آن، این. تلویزیون این کار را بکند؛ رادیو آن کار را. باغ های سبزی را زیر و رو کنید؛وبا،درپیش است.ما درباره مشکلات فرهنگی مان که این قدر فریاد می زنیم از غذای فاسد بدتر است، واقعاً چند کمیسیون و کمیته علمی و فکری و تخصصی گذاشته ایم؟ *۲- برداشتن محدودیتهای غیرضروری در زمینههای گوناگون، تا آنجا که به رواج ضد ارزشها نیانجامد. *۳- تهیه فیلمهایی با موضوعهای متناسب با تعلیم و تربیت اسلام. *۴- ارایه برنامههای مناسب از تلویزیون. *۵- تهیه نوارهای ویدیویی مجاز و… *۶- تقویت باورهای دینی در میان افراد جامعه به ویژه زنان و دختران، یکی از وظایف مبلّغان که مرزداران اندیشه های دینی و فرهنگی جامعه هستند.بیدارگری نسل های امروز و فرداهاست زیرا در کلام و قلم و هنر این عزیزان سعادت موج می زند، واینان با تبلیغات دینی نقش عظیمی بر عهده دارند.میدانیم اسلام، کامل ترین شریعت آسمانی، با تبلیغ متولد شد و بقاء و جاودانگی آن نیز در سایه سار تبلیغ مبلغان و هدایت گران مذهبی به وجود خواهد آمد از این رو آشنایی مبلّغان فرهیخته و وارسته ی عرصه ی دین باوری با شیوه های گوناگون تبلیغی در سراسرایران امری ضروری است. آگاهی از ابزارهای تبلیغ و جدید ترین شیوه ها و روش ها به مبلّغان این امکان را خواهد داد که افزون بر هدایت جامعه ی اسلامی به سوی سعادت و سلامت دینی، از ورود افکار و اندیشه هایی که بر مبنای دین گریزی و یا دین ستیزی است ممانعت به عمل آورند.در جامعه ی کنونی بشری به علت گسترش ارتباطات و سهولت دست یابی به اندیشه های به ظاهر منطقی غرب و پیشرفت سریع تکنولوژی در جوامع گوناگون و در نتیجه مورد تهاجم فرهنگی قرار گرفتن کشورهای جهان سوم و در حال توسعه؛ تبلیغ های دینی نیز باید تحوّلی ژرف یافته و در شیوه ها و ابزارهای تبلیغی تجدید نظر گردد. ماهواره ها چشم های ناپاک قرن بیستم هستند که به عنوان خطری نابود کننده، فرهنگ و مبانی دینی ما را مورد حمله قرار داده اند و تبلیغات ما باید علاوه بر تعلیم مفاهیم و تعالیم مذهبی و دینی در پی خنثی کردن آثار شوم این پدیده ی فرهنگ برانداز باشند. *۷- تحکیم پیوندهای عاطفی میان اعضای خانواده: آشنایی کودک با آداب و ارزش ها و قواعد زندگی اجتماعی از طرق مختلفی صورت می گیرد که بهترین و اولین کانون نهادینه کردن این امر خانواده است.در خانواده مادران به عنوان محور کانون خانواده، نقش مؤثرتری در تفهیم این ارزش ها و قواعد برای کودکان وجوانان دارند. حضرت امام (ره) فرموده اند: مربی انسان ها زن است، سعادت و شقاوت کشورها بسته به وجود زن است. زن با تربیت صحیح خودش، انسان درست می کند و با تربیت صحیح خودش، کشور را آباد می کند و هم چنین می فرمایند: مادران مسئول اعمال فرزندان خود هستند و اگر یک بچه را خوب تربیت کنند، ممکن است سعادت یک ملت را همان بچه تأمین کند(در جای دیگری سهم بزرگی از آینده ملت ها و سعادت و هلاکت جوامع را در گرو کیفیت ایفای نقش تربیتی مادران بیان می فرمودند. ایشان زن را یکتا موجود تربیت کننده انسان هایی که سبب برکت برای جامعه ها می شوند، می دانستند.پس مادران باید بیشتر با فرزندان ارتباط دوستانه ومنطقی داشته باشند.وفرزندان خود را رها ننمایند. *۸- حرکت آگاهانه و صحیح مدیران فرهنگی جامعه برای کاهش اثرات منفی برنامههای ماهواره: مدیران فرهنگی باید بدانند که شبکه ها به طور جدی بر این جنبه تمرکز کرده اند که ضروریات دین اسلام را مورد هجمه قرار دهند. تبلیغ مسیحیت جدی است. تبلیغ افکار الحادی و مسایلی چون شیطان پرستی جدی است. هدف دشمن، هجمه به انقلاب و ارزش های انقلاب است؛ در نتیجه، در سه بعد اخلاقی، اعتقادی و سیاسی، ما مورد هجوم گسترده دشمنان هستیم. باید ابزار و روش های مقابله موثر و مفید امروزی را شناسایی کنند. ما منکر فایده برخی شبکه ها نیستیم؛ اما دفع ضرری که ضروری است، مهم تر است، یا استفاده مفیدی که ضروری هم نیست؟ شما قضاوت کنید! *۹- حرکت مقابلهای صدا و سیما برای ساختن و بازنمایی مجدد ارزشهای جامعه وصیانت از حریم خانواده به منظور مقابله با اثرات منفی فیلمهای نامناسب ماهوارهای: صدا وسیما بایددر ساخت فیلم ها مدیریت کند تا از آموزه های دینی وفرهنگی استفاده شود واز سوق دادن محتوای فیلم ها به دوستی های قبل از ازدواج دختر ها وپسرها وانواع واقسام دزدیها وجنایات وآرایش ومدهای بی رویه وخانه های آن چنانی و…. پرهیز گردد. *۱۰- آگاهی دادن مردم به آسیبهای ماهواره و اهداف آن: باید شیوه های مبارزه بااهداف غرب و امریکا را به مردم آموزش بدهیم و باید مردم را آگاه کنیم؛ اولین شیوه مبارزه آگاهی دادن به مردم است. بگوییم خواهر برادر! اگر امریکا می آید انواع مفاهیم به ظاهر قشنگ مثل آزادی و دموکراسی را واردمی کند، دلش برای آزادی و دموکراسی ما نسوخته است. اگر آن جوان این را بداند، اگر آن شناخت رابدهیم،واگربه جوان تفهیم کنیم،که دارند انسانیتت را از تو می گیرند، دارند تبدیلت می کنند به یک حیوان انسان نما؛ جوان به صورت خودکار تصمیم صحیح را اتخاذ می کند. با توهین و دعوا نمی شود به مردم فهماند؛ کرامت انسان ها باید حفظ شود. *۱۱- فرهنگ سازی: ما باید تولید نرم افزار کنیم، تولید هنر کنیم؛ یعنی اگر تکی است ، پاتک داشته باشیم؛ یعنی ما هم بیاییم انواع شیوه های دشمن را استفاده کنیم. اگر شبکه های ماهواره ای است، ما هم بیاییم ماهواره بفرستیم. ، اگر اینترنت وجود دارد، سایت های خوب را راه اندازی کنیم. * ۱۲-شناخت اهداف دشمن در تهاجم فرهنگی: شناختن اهداف مهاجمان فرهنگی که تلاش می کنند:با دنیا گرایی، رفاه طلبی و مصرف گرایی،و آزادی بیقید وبندوهمچنین با گسترش فساد و فحشا از طریق تلویزیون، ماهواره و مجلات و نظایر آن عملا” اخلاق را از جوامع بزداینداگر نتوانیم نیازهای فکری و فرهنگیافراد جامعه به ویژه نسل جوان و تحصیل کرده و تشنه حقیقت و انسانیت را پاسخ دهیم، میدان برای هجوم فکری وتبلیغی غرب باز میشودومی توانند اهداف پلید خودرا به کرسی بنشانند. * ۱۳-تقویت بینش دینى و سیاسى: اعتقاد به خداوند وپیامبران وقیامت نوعی تعهد در انسان بوجود می آورد ومصونیت انسان را در برابر یورش فرهنگی دشمن محافظت می نماید وسود جویان غرب را از کژروی وناهنجاریها ناکام وناامید می سازد چنین ایمانی جامعه را به جهت گیری صحیح رفتاری سوق می دهد قران کریم هم در این باره می فرماید:……..یهدیهم ربهم بایمانهم……. (پروردگارشان به سبب ایمانشان هدایتشان می کند) *۱۴-دقت در برنامه هاىآموزش و پرورش کودکان ، نوجوانان و جوانان: کودکان با دلهاى پاک و اندیشه هاى شفاف براىپذیرش پیامهاى آموزشى و پرورشى از آمادگى ویژه اى برخوردارند. به گونه اى که آثارپیامدهاى دریافت شده در روزگار خردسالى تا پایان زندگى در رفتار و کردار آنان باقی مى ماند. با توجه بدین حقیقت بزرگ دست اندرکاران مسائل فرهنگى باید از فرصت طلایىخردسالى سود برند و به یارى هنر، ورزش و انواع سرگرمیها ارزشهاى والاى اسلامى را درژرفاى وجود فرزندان اسلام جاى دهند. البته روزگار نوجوانى و جوانى نیز ویژگیهاىخود را داراست و دولت اسلامى باید به برنامه هاى مناسب و استفاده از کارشناسان مؤمن ، این دو قشر را از کژ روى باز دارند و به سوى نیکبختى و سعادت هدایت کنند.
نکته اى که در این نوشتار باید یاد آورى شود آن است که چنانچه براندیشمندان پوشیده نیست همه باورها را بر دوش دست اندرکاران و دولتمردان نهادن وتنها دیگران را مسئول شناختن ، شیوه خردمندان نیست . زیرا بى تردید همه در برابرآفریدگار مسئولند و باید هر کس به فرا خور حال خویش با سازماندهى واحد پرورشى ویژه و به کار گیرى شیوه هاى گیرا، کودکان ، نوجوانان و جوانان را چون گوهرى گرانبها زیرنظر بگیرد و از دستبرد دزدان چراغ به دست غرب حفظ کند. * ۱۵- زدودن فقر اقتصادى: تنگدستى را شاید بتوان ازپلیدترین پدیده هاى جامعه به شمار آورد. حقیقت ناگوارى که پیشوایان دین آن را به کفر نزدیک دانسته اندو دانشمندان از آن به عاملى براى آغاز انحراف وبزهکارى یاد کرده اند. بى تردید بسیارىاز ناهنجاریهاى اجتماعى چون سرقت ، ولگردى ، گدایى ، خود فروشى و… به علت تنگدستی و بى چیزى به وجود مى آید. نگاهى گذرا به بزهکاران و ساکنان ندامتگاهها، ما را بدین حقیقت دردآور رهنمون مى شود که شمار بسیارى از آنان در اثر تهیدستى ، پاى در اینراه شوم و بدفرجام نهاده اند. پدیده فقر در هر جامعه اى که چهره کریه خود را به نمایش بگذارد، مانند سیلى بنیان کن زیر بناى تمامى ارزشهاى انسانى را از بن ویران مى کند و کاخهاى کرامت و شرافت آدمى را در بیغوله هاى ننگ و بدنامى تبدیل مى کند ودر برابر پدیده هاى اجتماعى خطرناکى همچون رشوه دهى و رشوه گیرى فریب و روباه صفتی و دزدى ، حرص و طمع ، دست اندازى به اموال دیگران ، کم فروشى و… ارزشهاى فرهنگی جامعه را در کام شعله هاى سرکش خود خواهد سوزاند. . * ۱۶-احیاى عزت نفس: از جمله راههاى مبارزه با تهاجم فرهنگى ، احیاى روحیه عزت نفس در بین اقشار مختلف جامعه مى باشد. بنابراین لازم است با تقویت این روحیه و زدودن احساس خود کم بینى مردم جامعه اسلامى را از تقلید کورکورانه از روشهاى زندگى بیگانگان بازداشت امام صادق (ع) می فرمایند: خداوند به پیامبرى از پیامبرانش وحى فرموده که به مؤ منان بگو: (لا تلبسوا لباس اعدائى ، و لاتطعموا مطاعم اعدائى ، و لا تسلکوا مسالک اعدائى ، فتکونوا اعدائى کما هم اعدائى) لباس دشمنان مرا نپوشید و غذاى دشمنان مرانخورید و به شیوه دشمنان من رفتار نکنید که شما نیز همانند آنان جزو دشمنان من خواهید شد! بنابراین لازم است روحیه عزت نفس و ترویج و تقویت شود تا زمینه پذیرشبرنامه هاى فرهنگى دشمن از بین برود. *۱۷-مبارزه با روحیه تجمل گرایى : امروزه اثر مستقیم روحیه تجمل گرایى بر واردات کالاهاى مصرفى لوکس وپیروى از مدهاى گوناگونى که حجم انبوهى از فرهنگ و ارزشهاى غربى را یدک مى کشند، برکسى پوشیده نیست نگاهى به زندگى روزانه مرفهین بى درد نشانگر این واقعیت است که پیروى از مد، حتى در شیوه خوراک آنان نیز دگرگونى پدید آورده است . البته زیان روحیه رفاه جویى و تجمل گرایى تنها در تغییر شیوه پوشش ، خوراک و رفتارهاى اجتماعی و شخصى آشکار نمى شود بلکه در بالا رفتن میزان بزهکاریها و زیر پا نهادن اصول اخلاقى نیز اثرى شگرف دارد. افزایش خواسته هاى افراد که در سایه چنین روحیه اى پدیدمى آید انگیزه اى نیرومند براى سرقت ، کلاهبردارى ، رشوه و… به شمار مى آیند. از این رو، در مبارزه فرهنگى ، زدودن روحیه تجمل گرایى از دلهاى مردم باید به گونه اى جدى مورد توجه قرار گیرد. و اثرات منفی آن براى جامعه تبیین شود تا جامعه با نگرشى آگاهانه به مسائل بیندیشند و از روىآوردن و تسلیم بى چون و چرا در برابر امواج ویرانگر این شبیخون مخرب در امان باشند. * ۱۸-اشباع نیازهاى طبیعى انسان از راههاى مشروع: انسان مجموعه اى در هم پیچیده از غرایز گوناگون است . غرایزى که پیوسته او را به جنبش درکوچه هاى پر پیچ و خم زندگى فرا مى خواند. این خواستها به گونه اى نیرومندند که می توانند انسان را در پى خویش به بیغوله هاى تاریک وظلمانی وناشناخته بکشانند باتوجه بدین حقیقت برآورده نشدن این غرایز در حد معقول و یا زیاده روى در کامروایی غریزى مى تواند خطر ساز باشد. رها ساختن نامعقول مردم در بهره گیرى هر چه بیشتر وبه هر شکل ممکن از این نیروهاى مقدس ، آنان را از تلاش در سازندگى خویش و جامعه بازمى دارد و جلوگیرى از ارضاى غرایز در حد مشروع ، یا ناتوانى در برآوردن نیازهاىطبیعى نیز زمینه را براى روى آوردن همه جانبه به سوى برنامه هاى مخرب دشمن فراهم میآورد. * ۱۹- پیشگیرى از نفوذعوامل فرهنگى دشمن: مطبوعات و مجله هاى گمراه کننده ، فیلمهاىمبتذل و… نمونه هایى از عوامل فرهنگى دشمن به شمار مى آیند. نگاهبانى ازارزشهاى الهى ، بینشى ژرف می طلبد مطبوعات را بایدواداشت تا در چارچوب قانون فعالیت کنند و هرگز فرصت سمپاشى را به غربزدگان خودباخته ندهند. امام امت (ره ) در این باره مى فرمایند: اکنون وصیت من … آن است که نگذارند این دستگاههاى خبرى و مطبوعات و مجله ها، از اسلام و مصالح کشور منحرف شوند و باید همه بدانیم که آزادى به شکل غربى آن که موجب تباهى جوانان و دختران وپسران مى شود، از نظر اسلام و عقل محکوم است. * ۲۰-استفاده از همه ابزارهاى ممکن براى دفاع فرهنگى: اگر دشمن براى شکست ما به هروسیله ممکن چنگ مى زند، ما نیز باید به حکم دستور قرآنىواعدّوا لهم ما استطعتم من قوّةاز هر وسیله مشروع سلاحى بسازیم و ازفرهنگ اسلامى خویش پاسدارى کنیم . در این راه باید یک سری ازامکانات فرهنگی و هنرى وورزشى توسعه یابد؛ تا جوانان به تفریحات سالم روى آورند. رهبر فقید انقلاب اسلامی امام خمینى (ره ) در این باره مى فرمایند:در رژیم سابق تمام چیزها، خصوصا فرهنگ و هنر محتوایش عوض شده بود. یعنى کسى که نام سینما را مى شنید، خیال مى کرد که آنجا باید مرکز فساد و سوء اخلاق و مرکز مخالفت با همه چیز باشد. و یا کلمه تئاتر درذهن انسان چیز مبتذلى بود که از آن بهره فساد برده شود؛ هکذا همه چیز دیگر. و عمده این است که ما ذهن این جوانها و حتى پیرها و روشنفکرها نماها را آماده کنیم که ماخودمان آدم هستیم و این طور نیست که در همه چیز دستمان را پیش دیگران دراز کنیم … بنابراین مدتها باید زحمت بکشیم و باور کنیم که خودمان داراى یک فرهنگ بزرگ انسانی با ارزشهاى اسلامى هستیم . و اگر امروز کمبود نیروى انسانى هست ، به خاطر همین است که افکار به آن طرز تفکر عادت کرده است ؛ لذا ساختن تئاترى که مطابق با اخلاق انسانى – اسلامى باشد، زحمت دارد. و سینما هم اگر بخواهد چنین باشد، نیازمند به صرف مدتها وقت است و هرگز در متن سینما و تئاتر نوشته نشده است که باید مرکز فسادباشند. *۲۱-تدوین معیارهاى نوین ارزیابى آثار فرهنگى: بى تردید هدایت کوششهاى جامعه درمسیر فرهنگ الهى ، تلاشى همه جانبه و دیر پا مى طلبد. دست اندرکاران امور فرهنگی براى دستیابى بدین هدف ، باید از یک سو به تدوین معیارهاى نوین ارزیابى آثار فرهنگى – هنرى بپردازند. زیرا هرگز معیارهاى دشمن با معیارهاى برآمده از فرهنگ ما یکسان نیست . و از سوى دیگر، باید از نیروى جوانان مؤ من در پاسدارى از ارزشهاى الهى سودبرد، و از منزوى ساختن آنان تنها به دلیل تازه کار بودن و دست نیافتن به تشویقها و جوایز غربیان بر حذر بود. رهبر بیدار انقلاب اسلامى ، حضرت آیة الله خامنه اى در این باره مى فرمایند: میدان بدهید به همه و هر کس که مى خواهد براى این ملت کار کند. ما مى گوییم اجازه منزوى شدن عناصرخودى را ندهید… من مى گویم اگر مى خواهید هنر این کشور رشد و اعتلا پیدا کند، به هنرمند جوان مؤ من تکیه بکنید. او مى تواند از اسلام و انقلاب و کشور دفاع کند. * ۲۲- گسترش امر به معروف و نهى از منکر: پیشگیرى از سقوط سنگرهاى فرهنگى در برابر یورش دشمنان ، علاوه برموارد یاد شده ، بیدارى فراگیر امت اسلامى را مى طلبد. پروردگار بزرگ در قرآن کریم مى فرماید: (و لتکن منکم امّة یدعون الى الخیر و یاءمرون بالمعروف و ینهون عن المنکر و اولئک هم المفلحون) بى تردید اگر همه مردم به این اصل مهم پایبندباشند و هر کس در محدوده زندگى خویش زشتکاران را از زشتى باز دارد و به کردار نیکفرمان دهد، دشمن هرگز روزنه اى براى نفوذ نخواهد یافت . رهبر همیشه بیدار انقلاب اسلامى حضرت آیة الله خامنه اى در بخشى از سخنان خویش به اهمیت این حقیقت اشاره کرده مى فرمایند: مساله امر به معروف ، تکلیف همیشگى مسلمانهاست . جامعه اسلامى به امر به معروف و نهى از منکرزنده میماند. قوام حکومت اسلامى به امر به معروف و نهى از منکر… منکرات هم اخلاقى ، هم سیاسى و هم اقتصادى است ؛ همه جا هم جاى نهى از منکر است ؛یک دانشجو هم مى تواند در محیط درس و علم ، نهى از منکر کند. یک کارمند شریف هم درحیط کار خود مى تواند نهى از منکر کند؛ یک کاسب مؤ من هم در محیط کار خود مى تواند نهى از منکر کند.
ورود ماهواره به ایران
از زمانی که ماهواره وارد خانه های ایرانیان شد، طیف گسترده ای از شبکه های ماهواره ای مورد توجه و استقبال مخاطبان قرار گرفت.
در ابتدا به دلیل محدود بودن شبکه های فارسی زبان، شبکه های خارجی مورد توجه بییندگان برنامه های ماهواره ای قرار داشت اما پس از مدتی با گسترش شبکه های فارسی زبان و کاهش سختگیریها نسبت به استفاده از ماهواره، این پدیده به صورت گسترده ای به خانه های ایرانیان راه یافت.هم اینک تخمین زده می شود که تعداد قابل ملاحظه ای گیرنده و دیش ماهواره ای در کشور وجود داشته باشد.تعداد شبکه های ماهواره ای فعال در جهان ۱۷ هزار و ۶۶۶ شبکه است که از این تعداد حدود سه هزار شبکه در داخل ایران با همین دیش ها و آنتن های معمولی قابل دریافت هستند.از این تعداد شبکه حدود ۷۴ شبکه مخصوص تبلیغات مد لباس و لوازم آرایش است.
با توجه به جوان بودن جمعیت کشور، علاوه بر تاثیر شبکه های ماهواره ای بر نحوه نگرش جوانان به مسایل سیاسی، ما شاهد تغییر در الگوهای فرهنگی جوانان کشور نسبت به بسیاری مسایل از جمله مدل لباس و آرایش نیزهستیم.نکته قابل توجه در زمینه تغییر دیدگاه جوانان نسبت به نوع پوشش و آرایش آنها این است که الگوهای جمعی در جامعه بشدت درحال تضعیف و فردگرایی و توجه به خود، در حال رشد است.آراستگی و زیبایی ظاهرجوان امروز که مورد پسند اوست، بگونه ای متفاوت از الگوهای جمعی است که فرهنگ سنتی جامعه برای او ترسیم می کند.در جامعه به دلیل بهبود اوضاع اقتصادی مردم، ابراز وجود دربین جوانان به مثابه یک ارزش اجتماعی بسرعت درحال رشد است.یکی از دلایل پررنگ شدن این موضوع علاوه بر رفاه اقتصادی، گسترش روز افزون استفاده از ماهواره در خانواده ها می باشد.از این نکته نیز نباید غافل شد که جامعه ما یک جامعه در حال گذار است و در این میان موجی که برطبقه بالا و متوسط تاثیر می گذارد، طبقات پایین جامعه را هم متاثر می کند. مثلا ما در جوانان طبقات پایین جامعه هم میل به تغییر در نوع لباس و آرایش را مشاهده می کنیم، هر چند مسائل مالی، آنها را در ابراز این نوع کنش اجتماعی دچار محدودیت می کند.در جامعه جوانی مثل ایران، انتخاب نوع پوشش و سبک آرایش، بی تاثیر از برنامه های ماهواره نیست.با نگاهی کوتاه به این مساله متوجه می شویم که نفوذ فرهنگ غرب آرام آرام وارد کلیه اندامهای درخت کهنسال فرهنگ ایران می شود وخود را بسرعت ناباورانه ای به عنوان بخشی از فرهنگ جامعه به جوانان عرضه می کند.در چنین شرایطی، مدیران فرهنگی جامعه باید حرکت خلاقانه و آگاهانه ای را برای کاهش اثرات منفی برنامه های شبکه های ماهواره آغاز کنند.
از نظر کارشناسان، در عصر جهش ارتباطات، ما نمی توانیم جلوی ارسال امواج ماهواره و رسوخ آموزه ها و هنجارهای غیرخودی را در درون کانون خانواده هایمان سد کنیم اما می توانیم درپرتو ارائه مبانی هنجاری خود در رسانه های خاص مقابله با شبیخون فرهنگی بیگانه بپردازیم به عنوان مثال می توانیم با ایجاد شبکه هایی مخصوص نمایش لباس و مد و ارائه الگوهای ایرانی اسلامی و با نظارت اهل فن، بخش عمده ای از تاثیر منفی(صرف نظر از آثار و برنامه های مثبت این فناوری) برخی از شبکه های ماهواره ای را تعدیل کنیم.وقتی جوانان بدانند برنامه های مورد علاقه خود را با کیفیت عالی و متنوع می توانند در شبکه های تلویزیون ملی تماشا کنند یقینا عده بینندگان شبکه های ماهواره ای غیرخودی به حداقل ممکن خواهد رسید و جوانان ایرانی به جای آنکه مصرف کننده قهار برنامه های ماهواره ای بیگانه باشند، به شهروندان فرهیخته و با سواد رسانه ای بالا در چارچوب مرزهای ملی کشورمان تبدیل می شوند.
حمله به دین به بهانه مبارزه با بدعت و خرافات
تمدن عصر جدید که شکوفایی آن را پیوسته ناشی از حذف دین از صحنه زندگی فرد و اجتماع می شمارند و عامل عقب افتادگی جوامع وامانده یا عقب نگه داشته شده را پای بندی به دین و ضوابط مذهبی قلمداد می کنند، حربه خطرناکی است که بر روح حساس و پرشور جوان اثر نامطلوبی بر جای می گذارد. یکی از روش های دیرین دشمن برای گسترش سلطه خویش، استفاده از باورهای انحرافی در برابر عقاید و ارزش های اسلام اصیل است. آنان می کوشند مذهب را که عامل بیداری، پویایی، ستم ستیزی، عدالت گستری و فراهم آورنده سعادت دنیا و آخرت است، به عامل تحذیر، انزواطلبی، واپس گرایی، رهبانیت و امری شخصی تبدیل کنند و با این شگرد، بیشترین سعی شان در درست کردن عقاید نسل جوان بر طبق خواسته ها و اهداف خودشان است. به تعبیر امام خمینی رحمه الله : «می خواهند اسلام ناب محمدی (ص) را به اسلام امریکایی مبدل سازند.» تأکید بر اختلاف های مذهبی، تکیه کردن افراطی بر تفاوت های شیعه و سنی، ترویج خرافه گرایی، ترویج مذهب های دروغین، تحریف مفاهیم والایی همچون: انتظار، توکل، دعا، قضا و قدر و تعبد و نیز ارائه نظریه های ویرانگر گوناگون علیه مذهب، همه برای رسیدن به این هدف شوم سازمان دهی و اجرا می شود. در واقع این شبکه های ماهواره ای با روش های به ظاهر علمی، دینی و حتی طنز، در سست کردن عقاید مردم می کوشند و این برنامه ها نسل جوان را به ابتذال می کشاند.
اشاعه فحشا و بی بند و باری
یکی از کارکردهای رسانه های جمعی به ویژه ماهواره، مفهوم سازی و به تبع آن، شکل دادن به هنجارهای مناسب با آن مفهوم است. بر این اساس، ارائه تصویرهای مستهجن و مبتذل و خلاف عفت عمومی از طریق ماهواره و نمایش آنها، یکی از عوامل گسترش بی بند و باری و به فحشا کشاندن جوانان از نوع جرایم جنسی است.دشمن که همواره اشاعه فرهنگ دینی و اعتقاد به خداوند و معنویات را مانع اصلی هدف های خود می بیند، برای کم رنگ کردن این اعتقادات، با ایجاد خلل در اعتقادات قشر جوان، در به انحراف کشاندن و بی هویت کردن آنان می کوشد.
قرآن کریم درباره خطر اشاعه زشتی ها در جامعه اسلامی هشدار می دهد و می فرماید:
إِنَّ الَّذینَ یُحِبُّونَ أَنْ تَشیعَ الْفاحِشَةُ فِی الَّذینَ آمَنُوا لَهُمْ عَذابٌ أَلیمٌ فِی الدُّنْیا وَ اْلآخِرَةِ وَ اللّهُ یَعْلَمُ وَ أَنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ. (نور: 19)
کسانی که دوست دارند زشتی ها در میان مردم با ایمان شیوع یابد، عذاب دردناکی برای آنها در دنیا و آخرت است و خداوند می داند و شما نمی دانید.
در واقع از دیدگاه و منطق قرآن، بازگو کردن زشتی ها و ارائه و ترویج آنها، نهی شده است؛ زیرا موجب آشکارسازی زشتی ها و برملا شدن آنها می شود. امام رضا علیه السلام می فرماید: «آن کسی که گناه را نشر دهد، رانده است و آن کس که گناه را پنهان می دارد، مشمول آمرزش الهی است».شبکه های ماهواره ای در قالب میان برنامه ها و آگهی ها، مظاهر ضداخلاقی را تبلیغ می کنند و این رسانه، همچون دیگر ابزار بشری می تواند به آرمان های تعالی بخش انسان ها و جوامع خدمت یا خیانت کند که در حال حاضر، بیشترین خدمت ماهواره در ایجاد و رواج فسا د و فحشا در میان جوانان است.
- ترویج خانواده های بی سامان و لجام گسیخته در مقابل ساختار سنتی خانواده
- ترویج و عادی جلوه دادن خیانت زن به همسرر و البته شوهر به زن
- بی اهمیت جلوه دادن احترام به والدین
- عادی جلوه دادن رابطه جنسی دختر و پسر قبل از ازدواج تا حد باردار شدن دختر خانواده
- هویت زدایی از مفهوم خانواده به عنوان کوچکترین واحد اجتماعی مستقل و مؤثر
- عادی جلوه دادن سقط جنین برای دختران قبل از ازدواج به عنوان راه حلی طبیعی برای رفع دلهره های احتمالی در روابط جنسی دختر و پسر
- تعصب زدایی از کانون خانواده و ترویج بی تفاوتی نسبت به حریم خانواده
- ترویج مفهوم زندگی با دیگران به جای ازدواج ( جالب است بدانیم این مفهوم سالهاست در برخی تولیدات روتین تلویزیونی خودمان هم تبلیغ می شود).
- ترویج فمینیسم و کم رنگ کردن نقش مرد در جامعه در حد کسی که تنها جهت رفع نیازهای جنسی زن خلق شده است!
- مخدوش نمودن رابطه فرزندان پسر و دختر در خانواده
- افزایش تأثیر پذیری جنسی و خشونت در جوانان و نوجوانان بخصوص از طریق پخش موزیک ویدئوهای خاص
- پی ریزی و ایجاد آمادگی ذهنی تفکر شیطان پرستی در نوجوانان و جوانان
درمورد بحث ماهواره، چند سوال اساسی وجود دارد: شبکه های ماهواره ای فرصت هستند یا تهدید؟ بایستی از آنها استفاده کرد یا استفاده آز آنها غیر قانونی است و باید ممانعت به عمل آید؟در عصر ارتباطات و دهکده جهانی بهترین روش مقابله و مواجهه با ماهواره و پیامدهای آن چیست؟
سوال و بحث اساسی این است که با وجود ممنوعیت قانونی وجود و استفاده از ماهواره در جامعه ایران، در حال حاضر شبکه های ماهواره ای حده اقل در تهران و کلان شهرها، با استقبال بسیار زیادی مواجه شده و استفاده از آن روز به روز بیشتر می شود ؛بطوریکه مسولان و سازمانهای مسئول را به فکر چاره اندیشی برای حل مشکل انداخته است. مثبت یا منفی بودن اهداف و کارکرد های شبکه های ماهواره ای و بودن یا نبودن آنها خود موضوع مفصلی است اما در حال حاضر و در جامعه ایران براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی در 23 بهمن ماه 1373، ورود، تولید، نصب، نگهداری و استفاده از تجهیزات ماهواره ای ممنوع است. اگر بپذیریم که ماهواره تهدیدی کاملا جدی و ابزارجدیدی است که دشمنان و استکبار جهانی با اهداف دقیق ، برنامه ریزی و هزینه های میلیونی، برای آسیب زدن بر بنیان های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی جامعه ما طراحی کرده اند؛ بهترین راهکار و روش مقابله با آن کدام است. تاکنون راه حل عملی برای این معضل صورت نگرفته و در حد پیشنهاد راه هایی ارائه شده است .در سال های گذشته و حتی در چند روز اخیر اخبار مختلفی از سوی نهاد های انتظامی و دیگر سازمان های ذیربط مبنی بر جمع آوری ماهواره ها مطرح شده است.به جز جمع آوری، وضع جرائم سنگین و مجازات های دیگر مهمترین پیشنهاد و تنها راهکار عملی شده به صورت ناقص و گهگاه در سالیان گذشته بوده است که به اعتقاد نگارنده این بدترین و ناکارامد ترین روش مواجهه با این پدیده است که به جز دامن زدن به نارضایتی بخشی از مردم وبدبین کردن آنها به نظام و ترغیب بیشتر جامعه به برنامه ها و شبکه های ماهواره ای کارکرد دیگری نخواهد داشت. این بدان معنا نیست که بحث آسیب شناسی ماهواره ، ابعاد و راهکارهای مقابله با آن را رها سازیم و بالعکس از ضرورت پرداختن علمی و غیر احساسی و کارشناسانه با این پدیده بسیار حساس و جدی حکایت دارد.قبل از پرداختن به هر بحثی بایستی به این سوال پاسخ داد که چرا شبکه های ماهواره ای خارجی با چنین استقبالی مواجه شده اند و از سویی شبکه های ملی داخلی اینقدردر موضع انفعال و ضعف قرار گرفته اند. با تشکیل گرو ههای کارشناسی از رشته های علمی مرتبط با موضوع نقاط ضعف و قوت و ابعاد مختلف موضوع را بررسی و برای حل آن چاره اندیشی نماییم. چرا برنامه نود به عنوان یک برنامه ورزشی با زمان پخش در ساعت 5/11 بیش از5 میلیون مخاطب دارد؟
آمار ضد و نقیض ارائه شده درمورد میزان استفاده از ماهواره در ایران
عزت
الله ضرغامی رییس سازمان صدا و سیمای ایران اظهار داشته است که حدود ۳۵ تا
۴۰ درصد مردم کشور از برنامههای ماهوارهای استفاده میکنند که از این
میزان نیز ۱۵ درصد از بینندگان برنامههای ماهوارهای در سطح کشور فقط در
پی دیدن شبکههای استانی و سایر شبکههای سیمای جمهوری اسلامی هستند.
وی استناد گفتههای خود درباره این آمار را نظر سنجیهای صدا و سیما عنوان کرد.
از
سوی دیگر عبدالله بیرچانلو عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات
ماهواره، شبکه نمایش خانگی و اینترنت را از رقیبان چالشساز برای تلویزیون
ایران دانسته و اظهار داشته است که براساس نظرسنجیهای به دست آمده مردم
ایران هنوز به تلویزیون و فیلم دیدن گرایش دارند و در عین حال حدود ۶۰ درصد
مردم مخاطب ماهواره هستند.
وی افزوده است که بی تفاوت بودن نسبت به ماهواره سبب افزایش مخاطبان ماهواره شده است.
بیرچانلو
درباره رقیب دیگر تلویزیون، اینترنت نیز با بیان اینکه میزان نفوذ اینترنت
در ایران ۴۳.۲ دهم درصد می باشد، اظهار داشته است که اولین کارکرد اینترنت
در ایران برای سرگرمی است و اطلاع گرفتن و آموزش در رتبههای بعدی قرار
دارند، بنابراین تهدید اینترنت در راه است و این اعتبار منبع تلویزیون را
کاهش میدهد.
بر اساس نتایج این تحقیق، که با عنوان "ناکامی شبکههای تازه تاسیس صدا و سیما در جذب مخاطب" کار شده، برای نمونه شبکه "مستند" نتوانسته بیش از صد هزار مخاطب داشته باشد اما شبکه فارسی نشنال جئوگرافی که ساختاری مستندگونه دارد، در داخل کشور چندین برابر این رقم مخاطب دارد.
همچنین علی جنتی، وزیر ارشاد ایران نیز چندی قبل اظهار داشته بود که که نتایج یک "طرح پژوهشی" نشان میدهد ۷۱ درصد از مردم تهران بیننده شبکههای تلویزیونی ماهوارهای هستند.
اکنون این سوال مطرح است که واقعا چند درصد از مردم ایران بیینده شبکه های ماهواره هستند و چرا؟
کمبود برنامههای فرهنگی غنی، مسیر ورود ماهواره به خانوادهها را تسهیل کرده است
گروه اجتماعی: اگر در کشور ما برنامههای فرهنگی متنوع و مطابق با نشاط جوانان تولید شود بیشک مردم کمتر به سراغ ماهواره میروند، در حالی که کمبود برنامههای فرهنگی غنی، مسیر ورود ماهواره به خانوادهها را تسهیل کرده است.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از خراسان جنوبی، حجاب پوشش زیباییهای یک زن از نگاههای هرزه است؛ چراکه وقتی یک زن بیحجاب در جامعه ظاهر میشود به افراد آن جامعه این اجازه را میدهد که نسبت به اندام و زیباییهایش نظر بدهند.
بسیاری از افراد، بیحجابی را نمادی از تمدن میدانند!
گاهی اوقات فرد با آگاهی کامل از فلسفه حجاب و پوشش داشتن، بیحجابی را برمیگزیند؛ چراکه میخواهد خود را متمدن جلوه دهد آخر کجای دین ما بیحجاب را متمدن معنا کرده است و امروزه بسیاری از افراد، بیحجابی، بیحیایی و بالاخره برهنگی خود را نمادی از متمدن بودن و متجدد بودن فرض میکنند و غافل از اینکه این تمدنهای خرافی جزو القائات غربیهاست.
تبیین باورهای دینی و ارزشهای اجتماعی در نمایشگاه عفاف و حجاب
برپایی نمایشگاههای عفاف و حجاب در هریک از استانهای کشور در حقیقت برای آشنایی جوانان و دیگر افراد جامعه با فلسفه، تاریخ و فرهنگ حجاب، شناسایی و تبیین باورهای دینی و ارزشهای اجتماعی در زمینه حجاب و عفاف، شناسایی آسیبهای اجتماعی ناشی از تعارضات حوزه حجاب و عفاف است.
از این رو از متولیان این امر انتظار میرود برپا کردن نمایشگاه با این عنوان تنها چند غرفه با لباسهای پوشیده نباشد بلکه حساب شده و با برنامهریزی دقیقی آن را بین زنان جامعه ارزشسازی کنند و همینطور طراحان لباس باید با طراحی لباسهای اسلامی به ترویج این امر کمک و از رواج لباسهای زننده و نامناسب در جامعه جلوگیری کنند.
سمانه راستگو، مسئول غرفه دانشگاه بیرجند در نمایشگاه «گل یاس نشان افتخار» در گفتوگو با خبرنگار ایکنا اظهار کرد: با توجه به جایگاه زن در اسلام نباید خود را به هر شکلی در جامعه عرضه کند؛ چراکه عدم رعایت حجاب جایگاه زن را در جامعه پایین میآورد.
وی ادامه داد: حجاب یک امر شخصی است و اگر زن به ارزش حقیقی خود پی ببرد مسلماً بهدنبال آن میرود؛ چراکه عزت نفس، رشد و بالندگی او را به ارمغان میآورد.
تنوع برنامههای رسانه ملی؛ راهی در کاهش مخاطبان ماهواره
راستگو با اشاره به اینکه ماهواره، تکنولوژی عصر حاضر است، گفت: برنامههای بیبند وبار ماهواره تغییر سبک زندگی ما را بهدنبال دارد و بهتر است افراد از آن استفاده نکنند؛ چراکه فروپاشی بنیان خانواده را بهدنبال دارد. تنوع برنامههای رسانه ملی میتواند گامی برای کاهش مخاطبان ماهواره باشد.
لیلا پرویزی، مدیر مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت معراج بیرجند نیز در نمایشگاه «گل یاس نشان افتخار» اظهار کرد: اگر به قرآن و عترت عمل شود حقیقت غریبی را در بر دارد و در واقع نمایشگاه عفاف و حجاب گامی در نهادینهسازی ارزشهای یک زن است.
وی با بیان اینکه زن در حجاب مانند مروارید در صدف است، عنوان کرد: نمادین کردن کار صدف و مروارید در این نمایشگاه بیانگر آن است که زن به دلیل ارزشهای والا باید با چادر و پوشش مناسب از خود محافظت کند.
مدیر مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت معراج بیرجند یادآور شد: با بهره گرفتن از پوسترهای دروندینی و برون دینی میتوان در راستای معرفی حجاب استفاده کرد.
طاهره نوابی، کارشناس تربیتی آموزش و پرورش بیرجند در غرفه ادارهکل آموزش و پرورش در نمایشگاه «گل یاس نشان افتخار» عنوان کرد: برای گسترش فرهنگ حجاب باید الگویی عملی برای حجاب معرفی کرد که بهصورت مداوم ادامه داشته باشد.
کارشناس تربیتی آموزش و پرورش بیرجند با بیان اینکه معلمان باید الگوی عملی برای دانشآموزان باشند، اظهار کرد: مربیان بیشترین تأثیر را بر افکار و رفتار دانشآموزان دارند و باید بهگونهای رفتار کنند که هیچ تناقضی در اعمال آنها نباشد.
با الگوسازی میتوان جایگاه زن را در جامعه تکریم کرد
وی با بیان اینکه ماهواره بسیار بر روی دانشآموزان تأثیرگذار است، بیان کرد: در حقیقت فرزندان با دیدن برنامههای ماهواره از آن برای رفتارها و پوششهای خود الگوبرداری میکنند.
نوابی افزود: با الگوسازی میتوان جایگاه زن را در جامعه تکریم کرد و باید این الگوها را از طریق فیلمها دینی برای مردم شفافسازی کرد همچنین میتوان زندگی حضرت زهرا(س) و حضرت زینب(س) را بهعنوان یک الگوی کامل برای زنان مسلمان به نمایش گذاشت.
کارشناس تربیتی آموزش و پرورش بیرجند با تأکید بر اینکه باید حجاب و عفاف را از مهد کودک به فرزندان خود آموزش دهیم، گفت: اگر از همان کودکی او را با زیباییها و فلسفه حجاب آشنا کنیم دیگر به سمت بیحجابی نمیرود.
وی ادامه داد: از رسانه ملی انتظار میرود که در زمینه عفاف و حجاب بیشترین تلاش را انجام دهد بهویژه در بخش کودک و نوجوان باید بیشترین کار صورت گیرد.
نوابی با اشاره به اینکه کشورهای بیگانه برای خدشه وارد کردن به ارزشها دینی ما از تمام امکانات خود بهره میگیرند، عنوان کرد: ما هم باید با تمام قدرت و امکانات خود در مقابل هجمههای دشمنان ایستادگی کنیم و همانطور که آنها اعتقادات خود را به ما تحمیل میکنند ما هم باید اعتقادات خود را به آنها تزریق کنیم.
نزدیک به 20 سال است که مهمان خانه خیلیهاست؛ مهمانی خوشبر و رو و خوشبرخورد و جذاب که جای خودش را باز کرده و دیگر کمتر خانهای را میتوانی پیدا کنی که میزبان این مهمان ناخوانده نشده باشد.
خیلیها زمان ورود ماهواره به خانه ایرانیها را فروردین ماه سال 73 میدانند و برخی هم برایش قدمتی طولانیتر قائل هستند اما چیزی که همه در آن اشتراک نظر دارند این است که از زمان ورود ماهواره به ایران تا امروز، شاهد سهچهار مرحله تغییر هم از نظر محتوایی و هم از نظر فرم و شکل ظاهری در برنامههای ماهوارهای بودهایم؛ تغییراتی که سبب شده این مهمان، جای خودش را در خانوادههای ایرانی محکم کند و به جزئی لاینفک تبدیل شود.
اگر زمان ورود ماهواره به ایران را فروردین 73 بدانیم، 10 ماه بعد، یعنی 23بهمن ماه همان سال، مجلس قانونی درباره منعاستفاده از تجهیزات دریافت ماهواره را در 11ماده و چهار تبصره تصویب کرد و سه روز بعد، این قانون به تأیید شورای نگهبان رسید.
بعدها و در روند اجرایی ماده 3 و 11 آن یک آییننامه اجرایی در 14ماده تصویب شد که در حال حاضر این آییننامه ملاک عمل در برخورد با دارندگان تجهیزات ماهوارهای است. طبق آنچه در این قانون آمده، ورود، توزیع و استفاده از تجهیزات دریافت از ماهواره جز در مواردی که قانون تعیین کرده، ممنوع است و وزارت کشور موظف شده با استفاده از نیروهای انتظامی نسبت به جمعآوری تجهیزات دریافت ماهواره اقدام کند، حتی در ماده 4 قانون، به دستگاههای فرهنگی دستور داده شده اثرات مخرب استفاده از برنامههای این وسیله را تبیین کنند. همچنین برای واردکنندگان، تولیدکنندگان و توزیعکنندگان نیز مجازات نقدی 10 تا 100میلیون ریالی در نظر گرفته شده و استفادهکنندگان هم به پرداخت از یکمیلیون تا سهمیلیون ریال محکوم میشوند.
از زمان تصویب این قانون تا الان، همواره یکی از بزرگترین چالشهای مسئولان فرهنگی و حتی انتظامی کشور، شیوع و رواج این تجهیزات بوده و است و در مقاطع مختلف، شاهد برخوردهای قهری و ضربتی برای جمع آوری این قارچهای به سرعت تکثیر شده بوده و هستیم.
مهمان جذاب و خوشرنگ و لعاب وارد میشود
اگر بخواهیم برای تحولات شبکههای ماهوارهای دوره در نظر بگیریم، شاید بشود به دو دوره این تحولات را تقسیم کرد؛ دوره اول دورهای است که ایرانیها شاهد شبکههای فارسیزبان خاصی نبودند و بیشتر به تماشای شبکههای ترک و عرب مینشستند؛ شبکههای فارسیزبانی که آن اوایل وجود داشت نه از نظر محتوا راضیکننده بود و نه تعداد قابلتوجهی داشت، به همین دلیل ایرانیها به دیدن شبکههایی که زبانشان را نمیفهمیدند اکتفا میکردند.
در آن زمان کانالهای تلویزیون از تعداد انگشتان یک دست بیشتر نبود و برخی کانالها حتی برای پخش برنامه محدودیت زمانی داشتند. سریالها و فیلمهای تلویزیونی کمتر ساخته میشدند و تکرار و برنامههای غیرجذاب، به جذابتر شدن این مهمان ناخوانده کمک میکرد.
همچنین اوایل دهه 70، مردم تازه از جنگ و تبعات آن خلاصی پیدا کرده بودند و برایشان دیدن رنگ و لعاب زندگیهای مدرن آن طرف آبی جذابیت داشت. دیدن رفاهی که در این شبکهها نشان داده میشد و رنگ و شادی و تبلیغات مسحورکننده، ملت را مجذوب میکرد، طوری که دیگر کمتر پیش میآمد تلویزیون خودمان را به تلویزیون آن طرف آبی ترجیح دهند.
در آن زمان، اکثر خانوادهها برای استفاده از شبکههای ماهوارهای محدودیت قائل بودند و برای مثال، به فرزندانشان اجازه استفاده نمیدادند یا محدودیت استفاده زمانی هم برای خود و هم سایر اعضای خانواده ایجاد میکردند.
اپیدمی داشتن ماهواره کمکم همهگیر شد و البته بگیر و ببندها و ممنوعیتها هم در کنجکاوی و علاقه مردم به این پدیده نوظهور بیتأثیر نبود. هرچه بیشتر از مضرات ماهواره و برنامههایش گفته میشد، افراد بیشتری تمایل پیدا میکردند ببینند آن طرف آب چه خبر است!
باوارد شدن به دهه 80، کمکم بر تعداد شبکههای فارسیزبان افزوده شد و این شبکهها صرفاً برای مخاطب فارسیزبان ایجاد شده و گسترش یافتند. این شبکههای فارسیزبان علاوه بر توسعه کمی، از نظر کیفیت هم بالا رفتند و با علم و شناخت کامل از مخاطبشان، توانستند هرچه بیشتر در دل خانوادهها جاز باکنند.
شاید به درستی نتوان آمار روشنی از تعداد شبکههایی که ایرانیها مخاطب آن هستند بهدستآورد اما به لحاظ فنی در جهان بیش از 203 ماهواره تلویزیونی فعال است و این تعداد ماهواره، با گیرندهها و دیشهای معمولی، امکان دریافت 1700 تا 2000 کانال ماهوارهای را در ایران فراهم میکنند.
در این بین نزدیک به 400 شبکه کانال خاص موزیک هستند، حدود 250 کانال مخاطب خاصشان کودک و نوجوان است، نزدیک به 100 شبکه به مد و لباس اختصاص دارد و تعداد قابلتوجهی از صبح تا شب و پشتسر هم فیلم و سریال پخش میکنند. از بین این شبکهها بیش از 40 شبکه فارسیزبان فعال هستند که مخاطبشان فقط و فقط فارسیزبانان هستند.
مخاطبان فعلی ماهواره با گذشته فرق کردهاند. سطح سواد و سلیقه متفاوت شده و شبکههایی که تا پیش از این مخاطب توده را جذب میکردند، چنانچه سطح کیفی و کمی خود را بالا نبرند، از رقابت عقب میمانند. خیلی از شبکهها هم هستند که با دانستن علم مخاطبشناسی، جایگاه خودشان را قرص کردهاند و پای ثابت اوقات بیکاری، تنهایی و فراغت مخاطبانشان شدهاند.
چرا ماهواره میبینید؟
اگر این سؤال را از مردم و از کارشناسان مرتبط بپرسیم، جوابی که دستگیرمان میشود را میشود در یک جمله ساده خلاصه کرد: «علاقه به دیدن چیزهایی که در تلویزیون خودمان نمیبینیم!»
کارشناسان معتقدند دلیل اصلی و مهم روی آوردن مردم به شبکههای ماهوارهای در ابتدا، برآورده نشدن نیازهای آنان در شبکههای داخلی است. زمان پیدایش و ورود تجهیزات ماهوارهای به ایران، برنامهها نه از نظر کمی و نه از نظر کیفی مطلوبیت لازم نداشتند و در برخی ایام سال، برنامهها با افت شدید و چشمگیری مواجه میشدند و تعداد شبکهها و برنامهها به نیازهای مخاطب پاسخ نمیداد.
غیوری، کارشناس ارشد جامعهشناسی علاوه بر بیان مسئله بالا معتقد است: به همه این عوامل میتوان خصلت ذاتی انسان یعنی تنوعطلبی و کنجکاویاش در دانستن و دیدن را اضافه کرد. این کارشناس میگوید: «در شبکههای بیگانه به دلیل رعایت نشدن برخی حریمها و خط قرمزها صحنههایی نمایش داده میشود که انسان با خاصیت ذاتی کنجکاو بودن و تنوعطلببودن را به خودش جذب میکند. وقتی یک جامعه خوراک فکری و فرهنگی نداشته باشد و دغدغههایش هدفمند نباشند، به راحتی سراغ ارضای تمایلات تنوعطلبی رفته و ایجاد ممنوعیتهای بیرونی هم برایش بیتأثیر است.»
در این بین نمیتوان از نقش تنوع شبکههای ماهوارهای هم چشم پوشید؛ شبکههایی که اختصاصاً به موضوعات خاص مثل ورزش، موسیقی، فیلم، هنر و... میپردازند و تعداد هر کدام از دستهها بیشتر از دو برابر تعداد کل شبکههای داخلی فعلی ماست.
استفاده از شبکههای ماهوارهای در برخی خانوادهها و فرهنگها آنقدر رایج شده و این پدیده به گوشت و پوستشان نفوذ کرده که حتی تصورش را هم نمیکنند که یک روز نباشد.
وقتی عادت کرده باشی با کنترل تلویزیونت صدها شبکه را بالا و پایین کنی، سخت است تحمل کردن تلویزیونی که 20-10شبکه دارد و آن هم اکثر اوقات سریالها و فیلمهای تکراری پخش میکند.
هستند کسانی هم که به دیدن ماهواره عادت کردهاند و نه فقط به این خاطر که تلویزیون داخلی برنامه خوب ندارد و برایشان جذاب نیست که به خاطر عادتی که کردهاند مینشینند پای ماهواره.
عدهای معتقدند اگر در همان سالهایی که ماهواره پا به کشور گذاشت، مانند الان تعداد شبکههای تلویزیونی از نظر تعداد بیشتر و 24 ساعته بود، شاید مشکلی که الان وجود دارد، وجود نمیداشت.
شبکههای ماهوارهای و تغییر در سبک زندگی
شبکههای ماهوارهای علاوه بر سرگرم کردن مردم، در تغییر سبک زندگی آنها نیز بیتأثیر نبودهاند. در هر حال هر رسانهای رسالت رساندن پیامی را دارد که گاهی این پیام را نمیتوان مجزا از اهداف فرهنگی و سیاسی منتشرکنندگانش دانست.
جدا از بحث درباره شبکههایی که اهداف خاص را برای مخاطبان خاص دنبال میکنند، شبکههایی هم هستند که برای فرهنگ خودشان برنامه میسازند و تفاوت فرهنگها و ناهمخوانی آنها با فرهنگ ایرانی و اسلامی ما باعث بروز مشکلاتی میشود. وقتی هر روز با الگوهای خاصی از قبیل الگوی خوردن، پوشیدن، دکوراسیون منزل، لباس و آرایش و حتی رفتار و منش مواجه میشویم که پیش از آن در فرهنگمان نبوده، ناخودآگاه و به مرور زمان تأثیرات آن را در سبک زندگیمان مشاهده میکنیم.
در حال حاضر تأثیر مستقیم ماهواره بر شیوه رفتار اجتماعی، طرز پوشش، سلیقه، همسرداری، تعامل با دوستان و تربیت فرزندان کاملاً مشهود است. ترویج خشونت، افزایش بیبند وباری و کم شدن حیا، سست شدن بنیاد و افزایش اختلافات خانوادگی، مصرفزدگی و علاقه به تجمل و اعتیاد به این شبکهها از عوارض دیگری است که اندرمضرات شبکههای ماهوارهای ذکر میشود اما چیزی که برای همگان واضح است این است که آفند با هر وسیلهای که صورت بگیرد، پدافند آن هم باید از همان جنس باشد و بهتر است فعالان و برنامهریزان سیاسی و فرهنگی، با شناختن جنس و هدف رسانه، از همین وسیله قدرتمند به نفع خود استفاده کنند تا این تهدید برایشان به فرصت تبدیل شود.
ماده 1 - به موجب این قانون ورود، توزیع و استفاده از تجهیزات دریافت از ماهواره جز در مواردی که قانون تعیین کرده است ممنوع میباشد.
ماده 2 - وزارت کشور موظف است با استفاده از نیروهای انتظامی و یا نیروی مقاومت بسیج در اسرع وقت نسبت به جمعآوری تجهیزات دریافتاز ماهواره اقدام نماید.
تبصره - مهلت جمعآوری تجهیزات موجود دریافت از ماهواره از تاریخ تصویب این قانون یک ماه میباشد. بعد از انقضای مهلت مذکوراستفادهکنندگان به مجازاتهای تصریح شده در این قانون محکوم خواهند شد.
ماده 3 - وزارت کشور موظف است با هماهنگی وزارت اطلاعات با وسایل ممکن نسبت به جلوگیری از ورود و توزیع تجهیزاتی که صرفاً برایدریافت از ماهواره مورد استفاده قرار میگیرد اقدام نماید و ضمن توقیف وسایل فوق عاملین آن را با وسائل توقیفی به مراجع صالحه قضائی معرفینماید. نحوه هماهنگی در آییننامه اجرایی مشخص خواهد شد.
تبصره - کلیه کالاهای ضبط و مصادره شده موضوع این قانون جهت توسعه پوشش رادیو و تلویزیونی کشور در اختیار سازمان صدا و سیمایجمهوری اسلامی ایران قرار میگیرد.
ماده 4 - کلیه دستگاههای فرهنگی کشور موظفند اثرات مخرب استفاده از برنامههای منحرفکننده را در جامعه تبیین نمایند.
ماده 5 - سازمان صدا و سیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (مؤسسه رسانههای تصویری) میتوانند نسبت به ضبط و پخش آن دسته ازبرنامههای ماهواره که مغایر با ارزشهای و مبانی فرهنگ اسلامی و ملی نباشد اقدام نمایند.
ماده 6 - دستگاههای صدا و سیما، پست و تلگراف و تلفن و سازمانهای وابسته از شمول این قانون مستثنی میباشند.
تبصره - صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به منظور واردات فرستندهها، تجهیزات تولید و پخش و لوازم یدکی متعلق به آنها مواد اولیه تولیدفیلم و سریال از اخذ مجوز ورود و گواهی عدم ساخت وزارتخانهها و سازمانهای دولتی نظیر وزارتخانههای پست و تلگراف و تلفن، صنایع وبازرگانی و گواهی سازمان انرژی اتمی و ثبت سفارش وزارت بازرگانی معاف میباشد.
ماده 7 - دستگاهها و سازمانهایی که برای انجام وظایف قانونی خویش لازم است از تجهیزات دریافت از ماهواره استفاده نمایند باید مجوز لازم رااز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هماهنگی وزارتخانههای اطلاعات و پست و تلگراف و تلفن کسب نمایند.
ماده 8 - واردکنندگان، تولیدکنندگان و توزیعکنندگان تجهیزات دریافت از ماهواره علاوه بر ضبط و مصادره اموال مکشوفه توسط دادگاهها بهمجازات ده تا یکصد میلیون ریال محکوم میگردند.
ماده 9 - استفادهکنندگان از تجهیزات دریافت از ماهواره علاوه بر ضبط و مصادره اموال مکشوفه به مجازات نقدی از یک میلیون تا سه میلیون ریالمحکوم میگردند.
الف - حمل ، نگهداری، نصب و تعمیر تجهیزات دریافت از ماهواره ممنوع و مرتکبین به مجازات نقدی از یک تا پنج میلیون ریال محکوممیگردند.
ب - وجوه دریافتی بابت مجازات مواد 8 و 9 این قانون به خزانه واریز و صد درصد (100%) آن جهت تأمین هزینههای اجرای این قانون و مقابلهبا تهاجم فرهنگی در اختیار وزارتخانههای کشور و فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران قرار داده میشود تا درحدود اعتبارات مصوب بودجه سالانه کل کشور به مصرف برسد.
ماده 10 - وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همکاری وزارت پست و تلگراف و تلفن و سازمانهای ذیربط موظفند با استفاده از اهرمهای حقوقی وبینالمللی در جهت حراست از مرزهای فرهنگی کشور و حفظ کیان خانواده علیه برنامههای مخرب و مبتذل ماهواره اقدام لازم را انجام دهند.
تبصره - نشر آگهیهای تبلیغاتی از طرق مختلف توسط مطبوعات، صدا و سیما یا تبلیغات شهری که متضمن جواز استفاده از برنامههای ماهوارهمیباشد ممنوع است.
ماده 11 - دولت موظف است ظرف مدت یک ماه از تاریخ تصویب این قانون آییننامه اجرایی آن را تهیه و تصویب نماید.
قانون فوق مشتمل بر یازده ماده و چهار تبصره در جلسه روز یکشنبه بیست و سوم بهمن ماه یک هزار و سیصد و هفتاد و سه مجلس شورای اسلامیتصویب و در تاریخ 1373.11.26 به تأیید شورای نگهبان رسیده است.
هیأت وزیران در جلسه مورخ 1374.1.9 به استناد ماده (11) قانون "ممنوعیت بکارگیری تجهیزات دریافت از ماهواره" - مصوب 1373.11.23 - آییننامهاجرایی قانون مذکور را به شرح زیر تصویب نمود:
ماده 2 - وزارت امور خارجه مشخصات و اسامی نمایندگیهای سیاسی و کنسولی کشورهای خارجی و سازمانهای بینالمللی را که بر اساس حقوق بینالملل ازشمول مفاد این قانون مستثنی هستند به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام میکند.
ماده 3 - وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با رعایت ماده (7) قانون به طور مستمر اسامی و مشخصات استفادهکنندگان مجاز تجهیزات دریافت از ماهواره و تغییرات آنها را به وزارت کشوراعلام مینماید تا وزارت کشور نسبت به جمعآوری تجهیزات استفادهکنندگان غیر مجاز و معرفی آنان به مراجع قضایی اقدام کند.
ماده 4 - شرکتهای تولیدکننده و سازنده داخلی چنانچه حسب نیازهای و سفارش سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و وزارت پست و تلگراف وتلفن بر اساس قراردادهای منعقد شده مبادرت به تولید و ساخت تجهیزات موضوع قانون در مدت قرارداد نمایند از شمول ممنوعیتهای مندرج در مواد (8) و(9) قانون خارج بوده و وزارت کشور متعرض آنها نخواهد شد.
وزارت کشور مکلف است ضمن تدوین دستورالعمل لازم، ترتیبی اتخاذ نماید تا مأمورین انتظامی در مقام اجرای مواد (8) و (9) قانون متعرض مأمورین ومتصدیان حمل و نقل، انبارها و مراکز نصب و تعمیر و نگهداری سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و وزارت پست و تلگراف و تلفن نگردند وهمکاریها و هماهنگیهای لازم را معمول نمایند.
ماده 5 - دستگاههای فرهنگی کشور برای تحقق مفاد ماده (4) قانون و به منظور تبیین اثرات مخرب استفاده از برنامههای ماهوارهای و نیز سایر دستگاههایاجرایی برای تحقق ماده (10) قانون موظفند با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران حسب مورد همکاری نمایند.
کلیه دستگاههای فرهنگی کشور مکلفند قبل از تصویب بودجه سالانه کل کشور، طرحهای لازم پیشنهاد خود را جهت مقابله با تهاجم فرهنگی و تبیین اثراتمخرب برنامههای منحرفکننده ماهواره به سازمان برنامه و بودجه ارائه کنند تا در بودجه سالانه آنان منظور گردد.
ماده 6 - وزارت کشور جهت جمعآوری تجهیزات دریافت از ماهواره با توجه به وظایف نیروی انتظامی اقدام خواهد نمود و حسب مورد میتواند از نیرویمقاومت بسیج استفاده نماید.
ماده 7 - کسانی که پس از انقضای مهلت مقرر در قانون به صورت داوطلبانه، تجهیزات خود را تحویل دهند، مشمول مقررات مربوط به کیفیات مخففه درمجازاتها خواهند بود.
ماده 8 - در اجرای ماده (3) قانون، وزارت اطلاعات از طریق تعیین رابط، اخبار لازم را در اختیار وزارت کشور قرار خواهد داد. وزارت کشور با همکاریوزارتخانههای اطلاعات، فرهنگ و ارشاد اسلامی و پست و تلگراف و تلفن و گمرک ایران با توجه به اخبار و اطلاعات واصل شده و راهکارهای ارائه شده توسطدستگاههای مزبور اقدامات اجرایی لازم را معمول خواهد داشت. بدین منظور ستادی متشکل از نمایندگان دستگاههای مزبور در وزارت کشور مستقر خواهدگردید.
ماده 9 - وزارت کشور مکلف است در قبال توقیف تجهیزات موضوع قانون صورتجلسهای تنظیم و نسخهای از آن را جهت اجرای تبصره ماده (3) قانون بهسازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ارسال نماید.
ماده 10 - تجهیزات موضوع قانون که به طور داوطلبانه به وزارت کشور تحویل داده میشود یا حسب مورد توسط وزارت کشور و مرجع صلاحیتدار قضاییضبط و مصادره میشود، ماهانه طی صورتجلسهای با امضای نمایندگان وزارت کشور، مرجع ذیربط قضایی و سازمان صدا و سیما به مراکز استانی سازمان صداو سیما تحویل داده خواهد شد.
ماده 11 - تعریف تجهیزات مشمول قانون بر عهده وزارت پست و تلگراف و تلفن است. وزارت پست و تلگراف و تلفن موظف است ظرف یک ماه نسبت بهارائه تعاریف مربوط اقدام نماید.
تبصره - تشخیص تجهیزات فنی مشمول قانون در مبادی ورودی و سایر نقاط کشور بر اساس قوانین و مقررات جاری کشور، بر عهده دستگاههای ذیربط خواهدبود.
ماده 12 - در اجرای تبصره ماده (6) قانون، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به منظور واردات فرستندهها، تجهیزات تولید و پخش و لوازم یدکیمتعلق به آنها، مواد اولیه تولید فیلم و سریال از اخذ مجوز ورود و گواهی عدم ساخت وزارتخانهها و سازمانهای دولتی نظیر وزارتخانههای پست و تلگراف وتلفن، صنایع و بازرگانی و گواهی سازمان انرژی اتمی و ثبت سفارش وزارت بازرگانی معاف است.
ماده 13 - وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در اجرای تبصره ماده (10) قانون مجازند به تناسب مسئولیتهایخود دستورالعملهای لازم را برای تعیین آگهیهای تبلیغاتی غیر مجاز تدوین و بنا به حوزه صلاحیت خود، راساً و به طور جداگانه به ناشرین و مطبوعات وبنگاههای تبلیغاتی همچنین واحدهای داخلی و تابع خود ابلاغ نمایند.
ماده 14 - دستگاهها و سازمانها میتوانند با رعایت ماده (7) قانون و با ذکر دلایل توجیهی به امضای بالاترین مقام اجرایی خود برای استفاده از تجهیزات گیرنده برنامههای تلویزیونیماهوارهای از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درخواست مجوز کنند.
تبصره - مسئول واحد استفاده کننده از تجهیزات در برابر هر گونه استفاده غیر قانونی از آن پاسخگو خواهد بود. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دورههایتوجیهی مناسب را برای آموزش و آمادگی این مسئولان برگزار میکند. تأیید صلاحیت مسئولان منوط به موفقیت در این دورهها است.
ورود تنوع طلبی و بی غیرتی از مرز های شخصی و خانوادگی به مرزهای اجتماعی
به گزارش گرمسارآنلاین آموزش خیانت در فیلم هایی که هر شب پای ماهواره به نظاره می نشینیم بدون آن که بدانیم آن چه نگاه می کنیم چه تاثیری بر روح و روان و زندگی ما دارد، روشی بسیار ایده آل برای از بین بردن بنیان خانواده است.
همه ما وقتی با چاقوی تیز کار می کنیم با احتیاط عمل کرده و مواظبیم ضرری به ما نرساند. وقتی به یک نجاری می رویم مواظب میخ و چکش و دستگاه اره ای برش هستیم، وقتی به اتاق رئیس می رویم مواظبیم کلمات را چگونه بیان کنیم که موقعیت شغلیمان به خطر نیفتد، سوار موتور می شویم کلاه ایمنی می گذاریم مبادا جانمان به خطر بیفتند اما وقتی با تصاویری که خطر را وسط زندگی شخصی و حریم خصوصیمان می آورد برخورد می کنیم بی تفاوت از کنار آن گذشته و میگذاریم هر بلایی دلش می خواهد سر خانواده و فرزندانمان بیاورد.
خیانت های زن و شوهری، روابط نامشروع و ... از پیامدهای ماهواره در خانواده ها
افزایش بیش از اندازه خیانت های زن و شوهری، روابط نامشروع، مهمانی ها شبانه غیر مشروعی که در آن همه چیز یافت می شود و .... همه تاثیرات نرم و بی دردی است که تصاویر سریال های ماهواره بر خانواده و اجتماع ما گذارده است.
زنی که با وجود همسر و فرزند کوچک در دادگاه خانواده به راحتی می گوید، چه اشکالی دارد وقتی همسرم در کنار وجود من در زندگیش با زنان دیگری است، من هم با مردی رابطه عاطفی داشته باشم، دختری که روابط قبل از ازدواج با آرمان سازی های غیر منطقی فیلم های نامانوس شبکه های ماهواره ای برایش عادی جلوه می کند، آمار بالای سقط های غیر مجاز و .... همه و همه ترویج فرهنگی است که با ورود سریال های رنگارنگ ماهواره ای به جان خانواده های ایرانی افتاده و مثل خوره امنیت، آرامش، آسایش و اطمینان را از آن ها می دزد.
به اصرار خودم پای ماهواره را به خانه خود باز کردم
سارا زنی 30 ساله است که می گوید به اصرار خودش پای ماهواره را به خانه خود باز کرده و اکنون همسرش که نمازش ثانیه ای دیر نمی شد اکنون مدت هاست حتی به نماز نایستاده و چشم چرانی به یک کار روزمره برای او تبدیل شده است.
او حالا می خواهد این بشقابک کوچک را از خانه اش بیرون کند اما مخالفت های همسرش که به قول سارا غیرت مردانه خود را از دست داده بزرگترین مانع انجام این کار است. او از این اشتباه خود سخت پشیمان است ولی گویا دیگر توانی برای جبران آن ندارد.
خیانت همسرم را در منزل شخصی خودم متوجه شدم
ناصر که به خاطر خیانت همسرش مدتی است به دنبال مراحل طلاق است می گوید از وقتی پای ماهواره به خانه ما باز شد و سریال های آن تمام وقت تفریح ما را پر کرد از همسرم دور شدم و کم کم متوجه تغییرات جدی در رفتارش شدم و به طور کاملا اتفاقی متوجه خیانت او به خودم در منزل شخصی خودم شدم و الان به دنبال جدایی هستم.
دختری که هنوز نام هیچ همسری در شناسنامه او وجود ندارد و با کسی نامزد نیست، تاکنون دو سقط جنین غیر مجاز داشته و به راحتی می گوید مگر همه مردها پاک هستند که دنبال دختران پاک برای ازدواج می گردند. سقط کردن هم اینروزها کاری ندارد 500 هزار تومان نقد داشته باش خودم تو را پیش بهترین دکتر، ماما و پرستارهای حرفه ای می برم که یک ساعت بعد از سقط با روز اولت هیچ فرقی نداشته باشی .
بیش از این گفتن و شنیدن تنها قلبم را بیشتر از پیش می فشارد و از این سردر گمی و بطالتی که جامعه ام گرفتار آن شده احساس دلشکستگی می کنم. به سراغ کارشناس و مشاور فرهنگی خانواده می روم و از او در این باره جویا می شوم.
ایجاد فضاهای ذهنی در برنامه های ماهواره ای استحکام بنیان خانواده ها را متزلزل و تخریب می کند
حمید دامغانی نکته قابل تأمل در شبیخون فرهنگی را ضروری دانست و گفت: این کار برنامه ای فرا نسل کنونی را در نظر دارد و باید بدون کم و کاست به نسل های بعدی هم سرایت کند از این رو نقش اول تربیت و پرورش فرهنگی خانواده یعنی همسر، مادر و دختر خانواده در رأس هدف قرار دارد.
این کارشناس فرهنگی خانواده با اشاره به این که خانواده های سنتی بر اساس قید و بند هایی که ریشه های دینی دارد، استوارند افزود: به تمسخر گرفتن، تحقیر کردن و امروزی ندانستن ارزش ها و قیدهای موجود در خانواده سنتی چون رعایت پوشش مناسب مادر و خواهر در برابر برادر، قبح زدایی از روابط نامشروع در میان محارم، از بین بردن جایگاه ویژه والدین مخصوصا خارج کردن پدر از محوریت خانواده، بی توجهی والدین نسبت به دغدغه های فرزندان و ... در نهایت از بین رفتن عشق مقدس زن و شوهر و ایجاد زمینه های خیانت زن به مرد یا بالعکس با ایجاد فضاهای ذهنی در سریال ها و برنامه های ماهواره ای ، بدون شک در یک فرایند نه چندان طولانی استحکام بنیان خانواده ها را متزلزل و تخریب می کند.
" قبح زدایی" پیام ضد اخلاقی برنامه های ماهواره ای
دامغانی یکی از موضوعات همیشگی برنامه ها و سریال های ماهواره ای را نشان دادن آزاد و بی قید و بند، خیانت زن به شوهر دانست و خاطر نشان کرد: این روند اگر چه در ابتدا شاید از نظر بیننده دارای قبح و زشتی باشد اما کم کم با تماشا و عادت چشم به دیدن این صحنه ها و شنیدن گوش از روایت این خیانت ها، به طور خودکار " قبح زدایی" صورت می گیرد و این قبح زدایی را می توان به سایر پیام های ضد اخلاقی برنامه های ماهواره ای تعمیم داد.
کارشناس فرهنگی مسائل خانواده تاکید کرد: در جامعه مذهبی یک از مقدس ترین و زیباترین عشق ها و مودت ها ، عشق بین زن و شوهر است که می توان آن را مایه حیات سالم و قدرت همه جانبه جامعه اسلامی دانست، چرا که باعث عدم انحرافات در جامعه و قدرت کلی نظام اسلامی است.
استحکام بنیان خانواده را از کارکردهای وفاداری زن و شوهر
وی استحکام بنیان خانواده را از کارکردهای وفاداری زن و شوهر معرفی و تصریح کرد: برنامه اصلی شبکه های ماهواره ای با ترویج خیانت زن به شوهر در غالب پیام های فمنیستی، خدشه وارد کردن به این مهم است و مأنوس شدن زنان ، در ساعات طولانی با این فیلم ها و سریال ها اصلی ترین دلیل افزایش خیانت زن به شوهر در جامعه است ؛ اگر چه نباید در این میان تحریک مرد به خیانت به زن را نیز فراموش کرد.
این کارشناس فرهنگی مسائل خانواده با یادآوری این مطلب که اینچنین سریال هایی تشکیل خانواده را چون سلول زندان به تصویر می کشند عنوان کرد: ترویج هم خانگی به به جای ازدواج های رسمی، ترویج ازدواج های سفید با از بین بردن قبح ارتباط دختر و پسر، حتی تا مرز باردار شدن ، همجنس گرایی از پیام های فرهنگی است که با از بین رفتن قید و بندهای خانواده، متزلزل شدن بنیان خانواده و عدم آشنایی با عشق واقعی بین زن و شوهر به راحتی امکان پذیر می شود.
دامغانی اذعان داشت: در این صورت است که می بینیم درصدی از مجردهای جامعه را کسانی تشکیل می دهند که به جای همسر ، "هم خانه " و به جای خانواده " خانه سفید" دارند و این عدم مسئولیت زن و مرد نسبت به شخصی که عنوان همسری یا شوهری را در روابط جای گزین " دوست و همخوابه" کرده اند؛ تنوع طلبی و بی غیرتی را از مرز های شخصی و خانوادگی به مرزهای اجتماعی می رساند.
وی در خاتمه با بیان اینکه سریال های ماهواره ای به راحتی با یک جستجو در اینترنت قابل دستیابی است گفت: برنامه ها و سریال های ماهواره ای با یک جستجو در اینترنت در سایت هایی که فیلتر نشده است برای دانلود قرار داده شده است و دیگر شاید حتی نیازی به وجود ماهواره در خانه نباشد و با یک سرچ در فضای مجازی به این سریال ها دست یافت و این امر نظارت مسئولان ذیربط را برای کنترل و بررسی بیشتر این سایت ها و پایگاه های اینترنتی می طلبد.
چگونه ماهواره وارد خانه های ما شد؟؟؟
حال جای خالی پاسخ این سوال ها در ذهنم باقی مانده، چه اتفاقی افتاد که ماهواره اینگونه وارد خانه های ما شد و این چنین بنیان عاطفی و احساسی که هیچ حتی بنیان غیرتی آن را به نابودی کشاند؟ چه شد که با وجود این همه اطلاع رسانی و اعلام مضرات این سریال ها باز هم طرفداران زیادی میان مردم دارد و نمی توان از دیدن یک قسمت آن هم گذشت؟
کدام ارگان دولتی و غیر دولتی مسئول این همه تغییر فرهنگ در جامعه است و تا کنون چه کارهایی برای جلوگیری از این تغییر انجام داده است. وزیر محترمی که از برداشتن محدودیت ها سخن می گوید حاضر است خودش روزی قربانی اینچنین حوادثی باشد یا دختر و پسر جوانش روزی با این چنین مسائلی دست و پنجه نرم کنند؟
پاسخ به این سوالات را می گذاریم به عهده شما خواننده گرامی و امیدواریم اگر هنوز به مراحل خطرناک و غیر قابل بازگشت اثرات سوء سریال های ماهواره ای نرسیده اید، این ابزار که بیش از دوستی دشمن شماست را از خانه و خانواده خود دور ساخته و زندگی امنی بدون ماهواره شروع کنید.
البته نمیتوان منکر کارکرد تعاملی ماهواره شد چرا که این وسیله نیز مانند هر ابزار ارتباطی و رسانهای دیگری میتواند در ترویج فرهنگ و ایجاد ارتباط تاثیرگذار باشد اما آنچه که تاکنون با واکاوی بسیاری از آسیبهای اجتماعی محقق شده، ردپای منفی ماهواره و سریالهای ماهوارهای در تزلزل بنیانهای خانوادگی جامعه ما است. خانواده ایرانی دارای غنای فرهنگی بوده و با اصول و اساس ایرانی- اسلامی پایهگذاری شده است اما بروز رفتارهای تازه و بدیع در جوانان نشان از آن دارد که این سبک زندگی توسط غریبهها دچار تغییر شده است. زمانی که آمار خانهگریزی و خانوادهستیزی را در جوانان مورد بررسی قرار دهیم به خوبی اثر کاراکترها و شخصیتهای سریالهای ماهوارهای را در بروز رفتارهای ناهمسو با سبک زندگی ایرانی- اسلامی مشاهده میکنیم. یکی از مواردی که این روزها بین برخی جوانان و خانوادههای آنها مشهود است موضوع خانوادهستیزی و خانهگریزی فرزندان است یعنی حالتی در جوانان و نوجوانان تحت تاثیر سریالهای شبکههای ماهوارهای به وجود آمده که فرزند خانواده بیرون ماندن و دور بودن از خانه را به در کنار هم نشستن و ایجاد جمع صمیمی در خانه ترجیح میدهد.
این حالت فقط به تقلید از شخصیتهای ماهوارهای است که چندان اهمیتی برای خانواده قائل نیستند و بیشتر اوقات خود را در خارج از محیط خانه سپری میکنند. به دنبال این موضوع احترام به پدر و مادر هم تحت تاثیر قرار گرفته و جایگاه مادر و پدر در خانه دچار تغییراتی شده است. زمانی که هنرپیشه نمایش داده شده در شبکه ماهوارهای با مادر خود مانند یک خدمتکار برخورد میکند یا انتخاب هنرپیشه نقش مادر از بازیگران نامعروف صورت میگیرد و برای مادر هیچ نقش کلیدی و تربیتی قائل نمیشوند، خواسته یا ناخواسته مخاطب تحت تاثیر جو به وجود آمده قرار گرفته و با مقایسه جایگاه تازه تعریف شده از مادر با جایگاهی که جامعه ما براساس سبک زندگی ایرانی- اسلامی برای مادر قائل است دچار تناقض میشود و نتیجه چنین تحت تاثیر جو قرار گرفتنهایی بروز رفتارهای ناهنجاری مانند خانهگریزی و خانوادهستیزی در جوانان میشود.
دجال واره یا همان ماهواره |
کارشناس و مبلغ دینی ،گفت : ماهواره به عنوان مهم ترین ابزار اشاعه فحشا و بی بند و باری تلقی می گردد که زن را به عنوان محوری ترین ابزار برای ایجاد فضای هوسرانی و بی بند و باری به کار می گیرند.
“حجت الاسلام و المسلمین ایوب سلطانی” با اشاره به پیدایش پدیده شوم بدحجابی در جامعه ،افزود: بدحجابی واقعیتی نشات گرفته ازتمدن بی بند وبار غرب می باشد.
وی ادامه داد: ریشه بدحجابی در اقشار مختلف از بانوان متعدد و گوناگون است ،تربیت خانوادگی ،محیط و فضای اجتماعی رسانه ها که نقش مهمی در هنجار شکنی و یا هنجار سازی دارند .
این مسئول با اشاره به اینکه حجاب یک تکلیف است،تصریح کرد: حجاب یک دستور ضروری از ناحیه خالق است.
سلطانی خاطر نشان کرد: امروزه آشنایی با مقوله حجاب جزو ابزار ضروری برای فعالیت های فرهنگی و مبارزه با تهاجم فرهنگی است.
وی خاطر نشان کرد : جوانان با استفاده از ایمان ، توکل به خدا و تقوا و خلوص خود می توانند مکر شیاطین جبهه مهاجم را ناکارامد سازند.
کارشناس دینی گفت : بیشترین بار تکلیف الهی متوجه بانوان است ولی مردان نیز می بایست در پوشش خود متناسب با حدود اسلامی حرکت نمایند.
وی ادامه داد: خانم ها به اقتضای وجودی خود در حفظ عفاف و فضای معنوی جامعه نقشی اساسی تر ایفا می کنند.
این مسئول اذعان داشت: ماهواره به عنوان مهم ترین ابزار اشاعه فحشا و بی بند و باری تلقی می گردد.
وی ادامه داد: ارباب ماهواره با القای برابری زن و مرد و ایجاد رقابت ناسالم بین آنها حجاب را مانعی بزرگ سر راه او قرار می دهند
مبلغ دینی تصریح کرد: ماهواره زن را به عنوان محوری ترین ابزار برای ایجاد فضای هوسرانی و بی بند و باری به کار می گیرند.
حدود ۵۰ تا ۷۰ درصد خانوادههای ایرانی از ماهواره استفاده میکنند |
|||
|
|||
عضو انجمن بین المللی تحقیقات و ارتباط رسانه در آسیب شناسی اثرات مخرب شبکه های ماهواره ای و راههای مقابله آن پیشنهاد بازنگری در سیاست های مقابله با این معضل اجتماعی را داد و قانون ممنوعیت استفاده از ماهواره را با توجه به پیشرفت تکنولوژی کارا ندانست. به گزارش خبرگزاری رسا، فردین علی خواه عضو انجمن بین المللی تحقیقات و ارتباط رسانه پیش از ظهر امروز در نشست علمی بررسی مقایسه ای شبکه های دینی فارسی زبان که در سالن کنفرانس مرکز همایش های دفتر تبلیغات اسلامی برگزار شد، ابتدا به بیان مقدمه ای درباره تکنولوژی ماهواره و وضعیت تعداد شبکه ها در ایران پرداخت و اظهار داشت: در اواسط قرن بیستم در سال 1957 شوروی سابق اولین ماهواره را به فضا پرتاب کرد و یک سال بعد آمریکا نیز ماهواره دیگری را در مدار زمین قرار داد؛ این اقدامات در اوج دوران جنگ سرد اتفاق افتاد. مدیر گروه اجتماعی مرکز تحقیقات صداو سیما افزود: رقابت میان این کشور ها سبب غنی شدن تکنولوژی ماهواره شد؛ در حدود دهه 80 میلادی در حوزه رسانه و تلویزیون بحث انتقال امواج تلویزیونی از طریق ماهواره عملی می شود، البته در آغاز دیش های بزرگی وجود داشت که به سادگی قابل استفاده نبود؛ در سال 1370 بحث ماهواره به شکل جدی در ایران مطرح شد و ایرانی ها توانستند با سیستم DTH به صورت مستقیم امواج را از طریق گیرنده های خانگی خود دریافت کنند. عضو انجمن جامعه شناسی با اشاره به اختلاف نظرهایی که در بحث چگونگی ورود تکنولوژی ماهواره به ایران وجود دارد، گفت: برخی می گویند دولت آمریکا با اهداف سیاسی امواج ماهواره را در فضای ایران منتشر کرد و بعضی معتقدند کمپانی های تولید شبکه ماهواره ای برای رقابت بیشتر با یکدیگر این کار را شروع کردند. عضو هیأت علمی دانشگاه گیلان با بیان این که ابتدا استفاده ماهوراه از ایران خاصیت طبقاتی داشت و تنها قشر مرفح و متوسط به بالای جامعه توانایی استفاده از آن را داشتند، ابراز داشت: کم کم شرایط استفاده از ماهواره برای همه اقشار جامعه مهیا شد؛ در مجلس شورای اسلامی این موضوع با دو دیدگاه مورد بررسی قرار گرفت به دلیل بحث تهاجم فرهنگی، امنیت ملی و اجتماعی ، عده ای به دنبال ممنوعیت آن بودند و برخی هم با این نگاه که نمی توان جلوی تکنولوژی را گرفت می گفتند باید جامعه را در مقابل آن واکسینه کرد؛ نهایتا در سال 1373 قانون ممنوعیت استفاده از ماهواره را تصویب کرد. علی خواه با تأکید بر این قانون که مصوب 20 سال پیش بوده با توجه به پیشرفت تکنولوژی در زمان کنونی مناسب نیست، گفت: استفاده از ماهواره ممنوع است اما همه جا دیده می شود این امر به نوعی قبح نقض قانون را می شکند؛ آمار نشان می دهد استفاده از ماهواره به هیچ وجه در حال کاهش نبوده و در حال حاضر استفاده از آن در خانواده های ایرانی در مراکز مختلف آماری حدود 50 تا 70 درصد تخمین زده شده است. سیاست های موجود برای مبارزه با اثرات مخرب ماهواره مناسب نیست وی با تأکید بر این که سیاست های موجود در مبارزه با ماهواره تاکنون پاسخگو نبوده است، اظهار کرد: تقویت صدا و سیما، پارازیت، جمع آوری ماهواره سیاست هایی است که تا کنون در پیش گرفته شده است؛ صدا و سیما با توجه به مشکلات مالی قادر نیست این بار سنگین را که به دوشش گذاشته اند بکشد، جمع آوری و پارازیت اندازی هم بر اساس آمار تا کنون اثر بخش نبوده است. عضو انجمن بین المللی تحقیقات و ارتباط رسانه در تشریح راهکارهای مبارزه با اثرات مخرب شبکه های ماهواره ای، گفت: ما باید بیشتر بر روی اذهان جامعه کار کنیم؛ در کشور ژاپن و کره با وجو دسترسی آسان کمترین مراجعه را به شبکه های ماهواره ای دارند در اروپا هم بیشتر مهاجران از ماهوراه استفاده می کنند؛ بهترین راه مقابله وارد کردن بخش خصوصی در این رقابت است و از این طریق می توان مخاطب را جذب کرد. مدیر گروه اجتماعی مرکز تحقیقات صداو سیما همچنین می توان هزینه ای پرداخت کرد و از شبکه های مفید ماهواره ای خواست تا برنامه های خود را مطابق فرهنگ ما اصلاح کنند و به زبان فارسی برای ما پخش کنند این کاری است که کشورهای عربی تا کنون انجام داده اند؛ مخاطب وقتی شبکه فارسی زبان را ببیند سراغ شبکه های دیگر نمی رود؛ مقابله با اثرات مخرب شبکه های ماهواره ای به حدی اهمیت دارد که به نظر بنده هرچقدر که بتوانیم باید از بودجه های دیگر بکاهیم و در این زمینه هزینه کنیم. عضو انجمن جامعه شناسی با بیان اینکه ایران در قلمرو جغرافیایی امواج 40 ماهواره قرار دارد، گفت: در مجموع حدود 9 تا 10 هزار شبکه در این ماهواره ها برنامه دارند؛ بخش قابل توجهای از این تعداد کارتی هستند اما اخیرا با پیچ کردن شبکه های ماهواره ای نیز در ایران بدون هزینه باز می شوند و قابل دریافت هستند. علی خواه در معرفی مهم ترین ماهواره هایی که در ایران مخاطب دارند، ابراز داشت: برنامه های ماهواره هات برد که سه کشور انگلیس، آلمان و فرانسه به صورت مشترک مدیرت آن را به عهده دارند در ایران قابل دریافت است؛ حدود یک سالی است که کمپانی جِم گل کرده است و با تعداد زیاد شبکه های خود تعجب خیلی ها را برانگیخته که چگونه پشتیبانی مالی می شود زیرا هرماه یک شبکه جدید با استانداردهای شبکه سازی می سازند؛ جم بیشتر سریال های ترکیه ای پخش می کند. ایران تنها کشوری است که امواج شبکه های ماهواره ای را رایگان دریافت می کند وی با توجه به این که در دنیا ماهواره، شبکه های تلویزیونی، اینترنت از طریق شبکه های کابلی قابل دریافت است، گفت: دراروپا و آمریکا افراد برای استفاده از هر شبکه ای می خواهند ببینند باید ماهیانه 20 تا 25 دلار پرداخت کنند اما در ایران این شبکه ها به صورت رایگان برنامه پخش می کنند. مدیر گروه اجتماعی مرکز تحقیقات صداو سیما حل مشکلات ماهواره ای را یکی از چالش های فرهنگی جامعه دانست و بیان داشت: صداو سیما با راه اندازی شبکه های مختلف زحمات زیادی را کشیده است اما اقدامات آنها کمی با تأخیر صورت می گیرد؛ 4 سال پیش بنده هشدار دادم که ماهواره ها به سمت راه اندازی شبکه برای کودکان پیش می روند، طبیعتا اگر ذائقه کودکان به چیزی عادت کند سخت می توان چیز دیگری را جایگزین آن کرد؛ ماهواره جم شبکه ای برای کودکان دارد که کارتون های به روز پخش می کند. خیانت و ارتباط با نامحرم سبک زندگی پیشنهادی شبکه های ماهواره است عضو هیأت علمی دانشگاه گیلان با اشاره تأثیر مستقیم ماهواره بر معضلات خانوادگی، ابراز داشت: بحث خیانت چند سالی است که در کشور ما پر رنگ تر شده است؛ در تحقیقاتی که صورت گرفته کسانی که شبکه های ماهواره ای را تماشا می کنند بیشتر دچار این آسیب می شوند؛ برخی شبکه ها از جمله «من و تو» سعی دارند بحث خیانت را عادی سازی کنند و این را در برنامه های مختلف از جمله سریال های شان می توان دید. علی خواه، ترویج رابطه دختر و پسر را یکی دیگر از برنامه های شبکه های ماهواره ای دانست و گفت: داشتن دوست پسر در این شبکه ها پدیده ای عادی جلوه داده می شود؛ در شبکه«من و تو» که یکی از پر بیننده ترین شبکه ها است تقریبا در همه برنامه هایش دو مجری دختر و پسر دارد که همیشه به هم می چسبند؛ اینها سعی دارند سبک زندگی خاصی را در جامعه ایران جا بیندازند. وی با اشاره عدم آگاهی اکثر کسانی که از ماهواره استفاده می کنند از علائم درج شده در کنار برنامه ها، اظهار داشت: به برخی دوستانم در نیروی انتظامی پیشنهاد کردم جزواتی را منتشر کنند و در آن استفاده صحیح از ماهواره را آموزش دهند از جمله این که مفهوم علائمی که شبکه ها موظف هستند متناسب به نوع برنامه در کنار تصویر بگذارند را به آنها آموزش دهیم تا بدانند علامت خرگوش، مثلث زرد، 16- و سایر علامت ها نشان دهنده چیست. عضو انجمن بین المللی تحقیقات و ارتباط رسانه با بیان این که بیشتر ماهواره را به سمت پخش برنامه های تخصصی می روند، گفت: امروزه شبکه های ماهواره ای با یک موضع واحد برنامه سازی می کنند از جمله شبکه کودکان،آشپزی، موسیقی، جوانان، ورزش؛ این سبب می شود بتوانند مخاطبان بیشتری با سلایق مختلفی را جذب کنند، مثلا کسی که علاقه به ورزش والیبال دارد نمی تواند در شبکه ها تلویزیونی خودمان برنامه خاصی را هر روزه مشاهده کند اما با گرفتن یک شبکه ماهواره ای می تواند هر زمان که می خواهد والیبال تماشا کند. شبکه های دینی کمترین مخاطبان را دارند مدیر گروه اجتماعی مرکز تحقیقات صداو سیما با اشاره به این که شبکه های دینی در همه جای دنیا بیننده اش بسیار کم است، ابراز داشت: وقتی به دقت شبکه های پربیننده را می بینیم علت موفقیتشان را در می یابیم؛ آنها سعی دارند خود را با مخاطب در یک حالت برابر قرار دهند و هیچ گاه از موضع بالا به مخاطب نگاه نمی کنند و از موضع نصیحت وارد نمی شوند، آنها حرف های خود را در زوایای فیلم ها و برنامه های مختلف پنهان می کنند و به صورت غیر مستقیم بر مخاطبان خود تأثیر می گذارند. عضو انجمن جامعه شناسی افزود: آنها سعی دارند مخاطب را در برنامه مشارکت دهند و با ارائه شماره تلفن، نشانی فیس بوک، توییتر خود روزنه های ارتباطی بسیاری را با مخاطب ایجاد می کنند و کاری می کنند که مخاطب شبکه را آشیانه خود می داند و اگر شبکه به هر دلیل قطع شود به نصاب زنگ می زند و سعی در راه اندازی مجدد شبکه دارد؛ برخی شبکه های مسیحی نیز اعتقادات خود را در قالب کارتون پخش می کنند. علی خواه در نقد شبکه های دینی، گفت: تصاویر این شبکه ها اغلب به دلیل کمبود بودجه از کیفیت لازم برخوردار نیست، تصاویر عمدتا سیاه و تاریک است و این نوعی ضد تبلیغ است؛ نقطه ضعف مشترک میان شبکه های شیعیان و اهل تسنن این است که بسیار درگیر دعواهای تاریخی هستند و بیشتر مناقشات صدر اسلام را مطرح می کنند دیدن اینها از حوصله مخاطبان خارج است؛ اینها کمتر به مسائل روز و معضلات اجتماعی می پرازند. وی شبکه های ماهواره ای اسلامی را به رادیو تصویری تشبیه کرد و ابراز داشت: این شبکه ها از جلوه های بصری و تکنیک های ویژه برنامه های تلویزیونی برخوردار نیستند؛ معمولا یک کارشناس را می آوردند با یک دروبین تنها وی را نمایش می دهند، این نقدی است که پیش تر به صدا و سیمای ما نیز وارد بود اما الان با پیشرفت های زیادی در این زمینه صورت گرفته است. شبکه های مسیحی جذاب تر از مسلمانان کار می کنند مدیر گروه اجتماعی مرکز تحقیقات صدا و سیما ضعف شبکه های مسیحی را کمتر از شبکه های اسلامی دانست، گفت: آنها به موسیقی و حتی لباس مجری خود توجه دارند و برای هر برنامه متناسب با آن مجری انتخاب می کنند؛ فضا سازی و دکور برنامه هایشان شادتر است. عضو انجمن بین المللی تحقیقات و ارتباط رسانه با بیان این که پیش از سال 88 اغلب شبکه های دینی مربوط به مسیحیت بود، اظهار کرد: از سال 88 تا 90 شکه های اسلامی روز به روز افزایش پیدا کردند؛ البته این آمار منحصر در شبکه های ماهواره ای است و غیر از شبکه های صداو سیما است. علی خواه در معرفی شبکه های شیعی، ابراز داشت: شبکه امام حسین(ع) با هدف حفاظت از اعتقادات جوانان شیعه راه اندازی شده که محوریت برنامه های آن آموزه های نهضت عاشورا است؛ شبکه ولایت در سال 87 تأسیس شد، مؤسس آن حجت الاسلام حسینی قزوینی و هدف آن نشر فرهنگ اهل بیت(ع) است؛ شبکه ثامن نیز عمدتا با محوریت امام رضا(ع) برنامه اجرا می کند؛ شبکه سلام نیز مرکزش در آمریکا است که معمولا نقدهایی را متوجه جمهوری اسلامی می کند. وی شبکه نور را یکی از شبکه های مهم اهل تسنن خواند و گفت: هدف این شبکه پیوند تمدن اسلامی با سایر تمدن ها است و همچنین نشر ارزشهای اخلاقی اسلام را مدنظر دارد؛ شبکه کلمه نیز یکی دیگر از این شبکه ها است که نقد های بیشتری نسبت به شیعیان دارد اما شبکه نور زوایه ورود در نقد بیشتر در مباحث حقوق اهل تسنن است. مخاطبان شبکه های شیعی رو به افزایش است عضو انجمن بین المللی تحقیقات و ارتباط رسانه در مقایسه تفاوت های میان شبکه های شیعیان و اهل تسنن، گفت: برخی شبکه های شیعی برخلاف اهل تسنن از کارشناسان زن هم به ندرت استفاده می کنند؛ شبکه های شیعی در مقایسه با اهل تسنن به تدریج دارد بهتر می شود و از مجری های جوان با لباس های مناسب و به روز استفاده می کند؛ تعداد مخاطبان شیعیان رو به افزایش است اما شبکه های سنی مخاطبان ثابتی دارند زیرا نگاه آنان این است که مخاطب من کسی است که دغدغه دین دارد این نگاه درستی نیست. مدیر گروه اجتماعی مرکز تحقیقات صداو سیما با اشاره به این که برخی شبکه های شیعی برای جذب مخاطب از مداحی استفاده می کنند، اظهار داشت: نباید سنگینی برنامه ها برای جذب مخاطب باشد؛ شبکه های شیعی عمدتا نقد جریان وهابیت را در برنامه های خود دارند. علی خواه در تشریح وضعیت شبکه های مسیحیت، گفت: برخی از آنها مستقل هستند مانند شبکه نجات اما بیشتر گروهایی از مسیحیت هستند که ساعاتی را در شبکه های دیگر اجاره می کنند؛ شبکه پارس بخشی از ساعات خود را در اختیار مسحیان قرار داده است؛ به غیر شبکه نجات سایر شبکه های مسیحی کمتر به نقد جمهور اسلامی می پردازند. وی با بیان این که در قانون ایران در برابر راه اندازی شبکه های دینی بحثی مطرح نشده است، ابراز داشت: هرکس بخواهد در ایران دفتر شبکه ماهواره ای بزند باید از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز کسب کند؛ تا به حال حدود 4 شبکه درخواست داده اند که با آن موافقت نشده است و چند شبکه سرگرمی تفریحی نیز به صورت موقت مجوز کسب کردند و پس از مدتی قراردادشان لغو شد، اما برخی دفاتر شبکه های دینی راه اندازی شده که موضع خاصی در باره آنها گرفته نشده است. اثرات ماهواره در فرهنگ عمومی جامعه جلوه گری می کند عضو انجمن جامعه شناسی با اشاره به تأثیر مستقیم ماهواره در فرهنگ جامعه، گفت: زمانی جهت ال ام بی ها بیشتر سمت ترک ست بود و ایران 5 تا 6 سال ترکیه زده بود، در تهران تاکسی ها عکس خواننده های ترکیه را نصب می کردند، لباس ها، تکه کلام ها و حتی نام گذاری بچه ها در این سال ها تحت تأثیر ترکیه بود؛ یک دوره ال ام بیها سمت هات برد بود که حتی لباس های خردسالان را نیز تحت تأثیر قرار داده بود. عضو انجمن بین المللی تحقیقات و ارتباط رسانه با بیان اینکه مدتی هم شبکه های ماهواره های عربی مد بود دیدیم که 90 درصد آرایشگاه های زنانه می نوشتند آرایش خلیجی، فشن عربی، گفت: اطلاعات کارشناسان فرهنگی در بحث ماهواره هر چه بیشتر باشد بهتر می توانند جامعه را آسیب شناسی کنند و مردم را به مواظبت در برابر این تهاجمات راهنمایی کنند. |
سلام به نظرم کارتون خیلی عالیه خیییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییلی.واقعا خوشم اومد.مررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررسی