تأثیر ورزش بر روی اندامهای بدن
اجرای فعالیتهای فیزیکی به نحو صحیح و اصلی، از جمله مواردی است که برای پیشگیری از ابتلای افراد به بسیاری از بیماریهای جسمی و حتی بیماریهای روحی، و همچنین درمان آنها به افراد توصیه میشود، مواردی مانند کمر درد و ...
این در حالی است که چنین توصیهای برای سلامت مهمترین عضو بدن که مسوولیت تغذیه همه بافتها را بر عهده دارد، از اهمیت زیادی، شاید بیشتر از سایر اندامهای بدن برخوردار است. به همین دلیل، بارها و بارها شنونده این عبارت بودهایم که «برای حفظ سلامتی خود ورزش کنید» اما ورزش با پمپ بدن ما چه میکند؟
ورزش برای تقویت عضله گوی سرخرنگ بدن
«یک، دو، سه» ورزش کنید، چون این کار موجب تقویت عضله قلب میشود. میپرسید چرا؟ پاسخ ساده است، زیرا سرعت ضربان قلب پس از اقدام به چنین تحرکاتی، البته به شرط استمرار آنها، برای هر فعالیتی کمتر میشود، این یک امتیاز مثبت برای من و شماست.
البته برخی اوقات فراموش میکنیم که اجرای حرکات ورزشی، موجب تغییر روحیه در افرادی میشود که به این موضوع توجه میکنند. از سوی دیگر، ورزشکاران کمتر سیگار میکشند و رژیم غذایی بهتری را رعایت میکنند. با وجود این، باید گفت که فعالیت فیزیکی، خود باعث ورزیده شدن عضله قلب و بهتر شدن وضع و کارکرد آن میشود.
سپری در برابر سکتههای قلبی و فشار خون
در ردیف نخست عواملی که باعث کاهش احتمال سکته قلبی در افراد میشود، ورزش را داریم که به جنگ این عارضه میرود و دیگر اینکه گفته میشود این کار مانعی است در برابر بیماریای که ما از آن با نام فشار خون یاد میکنیم. به عبارتی، باید گفت حتی اگر ورزش به طور مستقیم موجب کاهش احتمال بروز چنین مشکلاتی در فرد نشود، با کنترل عوامل خطرساز، در کاهش چنین ریزمولفههایی نقش موثری دارد.
چربی و قند را هم کنترل میکند
اگر کمی به صحبتهایی که میان دوستان و بستگانتان رد و بدل میشود، با دقت بیشتری گوش کنید، متوجه میشوید که بروز یکسری از عوامل خطرساز، به طور مستقیم موجب بروز امراض قلبی و عروقی در افراد میشود مانند چربی، قند و ... ؛ اما نگران نباشید، تحرک فیزیکی، البته بر اساس قواعد فیزیکی ،میتواند این موارد را نیز کنترل کند.
ترفندی برای افزایش ظرفیت حیاتی و تنفسی فرد
کسانی که ورزش میکنند، دستگاه تنفسی و قلبشان بهتر کار میکند، بهتر اکسیژن را به اندامهای بدن میرسانند، پس ظرفیت حیاتی و تنفسیشان هم بیشتر میشود. خبر غافلگیرکننده بعدی اینکه نهتنها این ظرفیت در ریه و قلب ایجاد میشود، بلکه عضلات وقتی ورزیده میشوند، بهینه کار میکنند. به عبارتی، مصرفی بهینه از اکسیژن و انرژی دارند. همه این موارد هم باعث میشود فردی که ورزش میکند، سلامتش تضمین شود.
کاهش حملات حاد عروق کرونر
ورزش باعث میشود تا حملات حاد عروق کرونر نیز تا حد زیادی کاهش یابد، زیرا وقتی ما احتمال وجود عوامل خطرساز را کم میکنیم، سلامت عروق را نیز حفظ کردهایم. از سوی دیگر، حمله کرونری نتیجه وجود بیماری عروق قلبی در افراد است. زمانی که میتوانیم با روشهای مختلف مانند ورزش یا ترک سیگار، سلامت را به عروق باز گردانیم، بدون شک احتمال ابتلا به چنین مشکلی، کم و کمتر میشود.
شکست ضریب ابتلا به بیماری قلبی با ورزش
اجرای فعالیتهای ورزشی، احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را 2 تا 4 برابر کاهش میدهد، واقعیت این است که این رقم شاید بیش از این مقدار هم باشد.
چه افرادی نباید ورزش کنند؟
اگر فردی مستعد اختلال در ضربان قلب باشد، به عبارتی، آریتمی داشته باشد، نباید ورزشهای سنگین کند و یا حداقل، ابتدا باید با پزشک خود مشورت کند. افرادی که مبتلا به افزایش بیمارگونه ضخامت عضله قلب هستند (که افراد مبتلا به این عارضه نیز باید در سنین جوانی از اجرای فعالیتهای قلبی پرهیز کنند) همچنین افرادی که پرولاپس، افتادگی شدید دریچه میترال، دارند باید از اجرای ورزشهایی که در آن امکان برخور وجود دارد مانند؛ تکواندو و کاراته پرهیز کنند، اما ورزشهای همگانی مانند پیادهروی، شنا و ورزشهایی که درگیری فیزیکی ندارند و به صورت قهرمانی هم دنبال نمیشوند، برای سلامت بیشتر مردم اشکالی ایجاد نمیکنند. مبتلایان به آنژین ناپایدار هم منع از ورزش دارند.
جملاتی که میخوانید، علامت خطر است
نگران نشوید، چون میتوانید پس از خواندن سطرهای بعدی، از موارد خطرساز پیشگیری کنید. پس یادتان باشد اگر فردی بدون آمادگی، به یکباره تصمیم به اجرای فعالیتهای فیزیکی بگیرد، این کار میتواند برای وی خطرات زیادی را به دنبال داشته باشد. به طور مثال، حتی دویدن در پارک بدون آمادگی جسمانی، تهدیدی برای سلامت چنین افرادی محسوب میشود. نخست اینکه باید پیش از ورزش، فرد خود را گرم کند.
به عبارتی، حرکات کششی و نرمشی اجرا کند تا عضلات وی گرم شوند. سپس به آرامی شدت ورزش را بالا ببرد و حتی در پایان کار نیز به طور ناگهانی فعالیت خود را متوقف نکند. این را هم بگوییم فردی که در سنین جوانی قرار دارد و مشکل قلبی ندارد، ممکن است بدون آمادگی فعالیتهای ورزشی داشته باشد و در سالهای نخست، پیامدهای منفی این کار را متوجه نشود، اما افرادی که در معرض خطر بیماریهای قلبی و عروقی قرار دارند، باید بدانند که ورزش خود را نباید با حجم زیاد و کار سنگین آغاز کنند.
توصیههایی برای شما
فراموش نکنید که در هر وضعیتی، ورزش کردن به افراد توصیه نمیشود، منظور اوضاع محیطی است، به ویژه اکنون که ما با پدیدهای به نام آلودگی هوا مواجه هستیم، بیماران قلبی، باید از اجرای فعالیتهای فیزیکی در بیرون از خانه پرهیز کنند. همین طور در هوای بسیار سرد یا گرم، افرادی که مبتلا به بیماریهای قلبی هستند، نباید ورزش کنند. چرا؟ به این دلیل که این اوضاع، فشار ورزش را روی بدن افراد افزایش میدهند. بنابر این افرادی که سالم هستند، میتوانند این اوضاع را تحمل کنند، اما افرادی که دچار بیماری قلبی هستند، به طور حتم با مشکل مواجه خواهند شد.